D7952.jpg

Делегација Националног војног Универзитета и колеџа одбране Републике Бугарске у посети УO

26. 10. 2012

Делегација Националног војног Универзитета "Васил Левски" и колеџа одбране "Г. С. Раковски" Републике Бугарске коју је предводио пуковник др Љубомир Цветков Симеонов, посетила је 25.10.2012. године Универзитет одбране у Београду. Делегацију је пратио и потпуковник Емил Шипочки, изасланик одбране Републике Бугарске у Београду.
 
Делегацију Националног војног Универзитета "Васил Левски" и колеџа одбране "Г. С. Раковски" Републике Бугарске примио је ректор  Универзитета одбране генерал-потпуковник проф. др Миодраг Јевтић, са сарадницима. Генерал Јевтић је зажелевши гостима добродошлицу, истакао традиционалне и  пријатељске везе наших двеју земаља, и нагласио да Универзитет одбране иако најмлађи државни универзитет у Републици Србији, има знатне могућности и искуства у области међународне војне и образовне сарадње. Подвукао је да ова посета представља први и прави корак за отпочињање сарадње, али да је претходно потребно анализирати сличности и разлике у системима војног образовања наше две земље, као полазну основу за успешну сарадњу. Након уводног говора генерала Јевтића, проректор за међууниверзитетску и међународну сарадњу пуковник проф. др Горан Дикић, дипл. инж., је упознао госте са историјатом и традицијом војног одбране, као и његовом структуром, активностима и задацима.
 
Пуковник Симеонов је захвалио у своје име као и у име осталих чланова делегације на пријему и исцрпној презентацији Универзитета одбране. Нагласио је да су сарадња и разумевање оружаних снага Републике Бугарске и Војске Србије на високом нивоу, да су постигнути бројни резултати у сарадњи у области ваздухопловства и противваздушне одбране, војнополицијској сарадњи и сарадњи међу истраживачким институцијама, и да је време да се и у војнообразовној сарадњи учине први кораци.  Представио је, са својим колегама војнообразовни систем Републике Бугарске, потенцирајући да одмах треба кренути са планирањем размене наставног особља и кадета / слушалаца у следећој школској години. Истакао је да би било пожељно и лако остварљиво учешће српских кадета и официра на планираним компјутерски подржаним вежбама (симулацијама) и теренским вежбама у 2013. години, док би се за дуже облике усавршавања морали претходно прецизирати услови и потписати међудржавни уговори. Истакао је да постоји и могућност сарадње кроз ТEMPUS и  ERASMUS MUNDUS пројекте Европске Уније, у којима они учествују већ десет година, тако да имају искуства и сазнања која су спремни да поделе са нама. Потенцирао је могућност заједничког конкурисања за учешће на неким од наведених програма.
 
Остали чланови бугарске делегације исказали су посебно интересовање за облике стручног усавршавања официра у Школи националне одбране – генералштабно усавршавање и Високе студије безбедности и одбране, како је постигнута интеграција унутар система и хармонизација Универзитета одбране у систему високог образовања Републике Србије, акредитацији студијских програма и слично.
 
 
Генерал Јевтић је са сарадницима одговорио на постављена питања. а у току разговора су размењена искуства и у вези статусних питања наставног особља у систему одбране две земље, договорено заједничко учешће на стручним скуповима као и подршка у прихватању стручних и научних радова за штампу у стручним часописима. Протокол о сарадњи два Универтитета би створио базичне претпоставке за даље ширење сарадње у области војног образовања и научноистраживачке делатности и обе стране су сагласне да исти што пре припреме и усагласе. Посету Универзитету одбране гости су наставили обиласком високошколских установа : Војне академије и Медицинског факултета Војномедицинске академије где су примљени од највиших руководилаца и упознати са свим расположивим ресурсима за квлитетно одвијање и даљи развој процеса  образовања у систему одбране наше државе.

 Oбјављено у секцији:

Верзија за штампу

 

A+ A-

Претрага

Календар активности

« Јул 2020 »
ПонУтоСреЧетПетСубНед
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 

Избори у звања наставника

Erasmus ImprESS ТЕМПУС ПРОЈЕКТИ

Важнији линкови

Пратите нас