Dan univerziteta

Свечаност поводом обележавања пете године рада Универзитета одбране у Београду

25. 02. 2016

Свечаност поводом обележавања пете године рада Универзитета одбране у Београду одржана је 24. фебруара 2016. године у Дому Гарде на Топчидеру.

Међу присутнима су били државни секретари у Министарству одбране Зоран Ђорђевић и Ненад Нерић, вршиоци дужности помоћника министра одбране, заменик начелника Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Јовица Драганић, чланови колегијума министра одбране и начелника Генералштаба, страни војни представници, проректори и професори Универзитета одбране, представници акредитованих универзитета Републике Србије, представници Универзитета за јавне службе из Будимпеште, Мађарска, Универзитета из Бања Луке и Универзитета из Источног Сарајева,  представници верских заједница, бројни пријатељи и гости.

Државни секретар Ненад Нерић рекао је да ова прослава представља пету званичну потврду успешног рада Универзитета одбране. Његовим оснивањем направљен је искорак у даљем развоју струке, науке и образовања у систему одбране, у складу са највишим светским стандардима. Ова високообразовна институција је по много чему специфична као и војнички позив, и у процесу хармонизације са системом високог образовања Републике Србије, примењују се европски стандарди савременог образовања, при чему је сачуван континуитет у вишедеценијски негованој традицији школовања српских официра.  Универзитет одбране је институција у којој се поштују историја, традиција и вековима стваране вредности, али је и место где се прате светски трендови, истакао је Нерић.

Ректор Универзитета одбране генерал-мајор проф. др Младен Вуруна  рекао је да је Универзитет одбране основан пре пет година и најмлађи је државни универзитет Републике Србије, и баштини постигнућа остварена током 166 година успешног развоја високог војног образовања у нашој војсци. У претходних дванаест месеци израђена су три нормативна акта, једно упутство и два правилника, којима су на квалитетнији начин урешени научноистраживачки рад, спровођење међународних пројеката и припрема документације у поступку конкурисања за избор у звања наставника. Изабрано је 30 нових наставника, међу њима 7 редовних професора, 10 ванредних професора и 13 доцената. Универзитет одбране је од 24. Фебруара 2015.г. до данас, дао сагласност за израду докторске дисертације десеторици припадника МО и ВС и четворици припадника војске Алжира. Такође, акредитовано је 7 студијских програма на сва три нивоа студија, спроведена су обимна истраживања на 46 научно-истраживачка пројекта, одобрено је и објављено 11 нових уџбеника, а наставници УО су у 2015. години публиковали двоструко више научних и стручних радова у односу на 2014. годину, истакао је генерал Вуруна.

До следећег дана УО, најважнији задаци су побољшање организације Универзитета, ефикасан рад буџетског фонда за потребе развоја војног образовања и непрекидно ангажовање на подизању квалитета образовне и научно-истраживачке делатности, поручио је ректор.

Генерал Вуруна уручио је плакете Универзитета одбране за допринос развоју војног образовања команданту копнене војске генерал-потпуковнику Милосаву Симовићу и представнику Универзитета у Крагујевцу. У склопу свечаности, уручене су пригодне похвале најбољим студентим Универзитета одбране, и захвалнице пензионисаним професорима Универзитета одбране.Oбјављено у секцији:

Верзија за штампу

 

A+ A-

Претрага

Календар активности

« Јул 2020 »
ПонУтоСреЧетПетСубНед
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 

Избори у звања наставника

Erasmus ImprESS ТЕМПУС ПРОЈЕКТИ

Важнији линкови

Пратите нас