Budapest 1.jpg

Потписан споразум о сарадњи Универзитета одбране и Националног Универзитета за јавне службе из Будимпеште, Мађарска

25. 02. 2016

У склопу прославе 5. годишњице рада Универзитета одбране у Београду, Ректор Универзитета одбране генерал-мајор проф др Младен Вуруна и ректор Националног Универзитета за јавне службе из Будимпеште, Мађарска, проф. др Андраш Пати потписали су у Ректорату Универзитета одбране Споразум о сарадњи два универзитета.

Реч је о документу којим се омогућује успостављање пуне сарадње два универзитета у трајању од пет година, у области истраживања и образовања. Потписивању је присуствовао и пуковник проф. др Габор Болдизар, декан факултета за војне науке и обуку официра, у склопу Универзитета за јавне службе из Будимпеште.
 
Према речима генерала Вуруне, поменути споразум даје нове могућности када је реч о интензивирању сарадње кроз израду заједничких студијских програма и курсева, учешће на међународним конференцијама и заједничким истраживачким пројектима, као и размени искустава у области припреме студијских програма за међународну акредитацију. Он је подсетио и да кадети Војне академије имају традиционалне сусрете са мађарским студентима са факултета за војне науке и обуку официра, у склопу логистичке вежбе "FOURLOG", која се сваке године одржава на територији Аустрије, Мађарске и Чешке Републике.

Професор Пати је такође, указао на значај интензивирања сарадње, имајући у виду безбедносне изазове савременог света који постају све конкретнији и којима је све теже супроставити се појединачно. Стога је истакао, да сарадња у области обуке и образовања постаје све важнија. Нагласио је да је Национални Универзитет за јавне службе из Будимпеште аплицирао, са Универзитетом одбране, за учешће у европском пројекту ERASMUS +, и да се нада позитивном одговору ЕУ, који би омогућио конкретније облике сарадње кроз размену наставног особља у 2016. години. Такође је истакао да су послали понуду за стипендирање припадника МО и ВС за школовање на мастер и докторским студијама, као и за учешће на различитим курсевима и усавршавањима у 2016. години, у оквиру програма "Stipendium Hungaricum".Oбјављено у секцији:

Верзија за штампу

 

A+ A-

Претрага

Календар активности

« Јул 2020 »
ПонУтоСреЧетПетСубНед
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 

Избори у звања наставника

Erasmus ImprESS ТЕМПУС ПРОЈЕКТИ

Важнији линкови

Пратите нас