dan uo 1.jpg

Обележен Дан Универзитета одбране

25. 02. 2015

Свечаност поводом обележавања четврте године рада Универзитета одбране у Београду одржана је данас у  Дому Гарде на Топчидеру.

Међу  званицама били су помоћник министра одбране за људске ресурсе Милош Јанковић, начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић, чланови Колегијума министра одбране и начелника Генералштаба Војске Србије, делегација Академије националне одбране Републике Аустрије, страни војни представници, проректори и професори Универзитета одбране и представници акредитованих универзитета Републике Србије.

Током обраћања, помоћник министра одбране истакао је да се пре четири године, када је Универзитет одбране формиран, војно образовање нашло пред изазовом да у процесу хармонизације са системом високог образовања Републике Србије примени европске стандарде савременог образовања и сачува континуитет у вишедеценијски негованој традицији школовања српских официра.

- Универзитет одбране свој рад је засновао на спретном споју између традиционално добре војне организације рада и загарантованих академских слобода. Све активности Универзитета усмераване су и усмеравају се на стварање професионалног, врхунски обученог, академски образованог и високо мотивисаног официрског кадра оспособљеног за извршење мисија и задатака Војске Србије. Између осталог, Универзитет одбране специфичан је и по томе што школује кадар који се не може школовати ни на једном другом месту у Србији, рекао је Јанковић.

Ректор Универзитета одбране генерал-мајор проф. др Младен Вуруна  рекао је да је та самостална високообразовна установа Министарства одбране основана да би био сачуван и обезбеђен научни приступ развоја организације војске, командовања и планирања извођења операција проистеклих из мисија и задатака Војске Србије.

- Непрестана унутрашња и спољашња провера квалитета, успешно спроведена на основу тежишних задатака контроле и обезбеђења квалитета, потврдила је високу способност Универзитета одбране у обављању главног задатка – школовање кадра за потребе Министарства одбране и Војске Србије. У 2014. години израђени су и предати за акредитацију нови студијски програми, истакао је генерал Вуруна.

Он је напоменуо да се настава на Универзитету спроводи у 29 студијских програма из четири образовно-научна поља и поља интердисциплинарних студија, те да је Војна академија надлежна за 21 а Медицински факултет ВМА за 8 студијских програма.

- У текућој години чекају нас задаци који треба да обезбеде квалитетно образовање кадра за потребе система одбране и развој научноистраживачке делатности Универзитета одбране, поручио је ректор.

Генерал Вуруна уручио је плакете Универзитета одбране за допринос развоју војног образовања начелнику Генералштаба Војске Србије генералу Љубиши Диковићу и ректору Државног универзитета у Новом Пазару проф. др Миладину Костићу.
 Oбјављено у секцији:

Верзија за штампу

 

A+ A-

Претрага

Календар активности

« Јул 2020 »
ПонУтоСреЧетПетСубНед
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 

Избори у звања наставника

Erasmus ImprESS ТЕМПУС ПРОЈЕКТИ

Важнији линкови

Пратите нас