Proslava 2013.jpg

Свечано обележена друга годишњица Универзитета одбране

25. 02. 2013

У периоду од 21. до 22. фебруара обележена је друга годишњица од оснивања најмлађег државног универзитета у Републици Србији. Иако најмлађи, Универзитет одбране у Београду је пред широком академском заједницом и великим бројем званица достојанствено, свечано и академски, прославио свој други рођендан. Ослањајући се на сопствене снаге и капацитете и помоћ доказаних пријатеља Универзитет одбране је још једном показао да поседује значајне потенцијале и да своје постојање и деловање заснива на чврстим темељима постављеним још пре много деценија.

У оквиру планираних активности на обележавању друге годишњице Универзитета одбране у Београду, по први пут од оснивања нашег Универзитета, дана 21. фебруара одржана је свечана седница универзитетског колегијума на којој је промовисано дванаест доктора наука.  Најмлађи доктори наука Универзитета одбране одбранили су своје докторске дисертације у периоду између две годишњице Универзитета.


Активности обележавања Друге годишњице Универзитета одбране настављене су  22. фебруара. У просторијама Ректората потписан је важан споразума о међууниверзитетској сарадњи између Универзитета одбране у Београду и Националног војног Универзитета „Васил Левски“ из Републике Бугарске. Потписивање споразума резултат је успешно реализоване прошлогодишње посете делегације бугарског војног универзитета Универзитету одбране, којом приликом су препознате многе могућности за сарадњом два државна универзитета.


Главна свечаност одржана је у Кристалној сали Дома Гарде на Топчидеру са почетком у 13 часова. Свечана церемонија отворена је химнама Републике Србије и академске заједнице у извођењу хора Војне академије. Након интерпретираних химни присутним званицама су се обратили кадети Катарина Миловат и Милош Ћебић који су свима пожелели добродошлицу и најавили обраћање ректора Универзитета одбране генерал-потпуковника проф др Миодрага Јевтића.

Ректор генерал-потпуковник проф др Миодраг Јевтић је у својој беседи изразио изузетно задовољство што је у прилици да пред великим бројем званица и потврђених пријатеља поносно реферише о резултатима двогодишњег рада Универзитета одбране, осврћући се и на историјске корене војног образовања у Републици Србији. Напомињући да је обележавање годишњица моменат  када човек у једном тренутку застане, одмери пређену стазу, провери корак, брзину, правац и смер кретања ректор Универзитета одбране је војнички кратко, али јасно и садржајно сумирао постигнуте резултате и представио будуће планове. Своје излагање ректор је завршио исказаним убеђењем да је Универзитет одбране на правом путу и да активно учествује у изградњи препознатљиве садашњости и извесне будућности наше војске и државе.

По завршеној беседи ректор Универзитета одбране је уручио признања заслужним гостима и то ректору Универзитета у Крагујевцу проф др Слободану Арсенијевићу, председници Националног савета за науку и технолочки развој проф др  Вери Дондур и декану Електротехничког факултета у Београду проф др Бранку Ковачевићу који су пружили несебичну подршку процесу оснивања и афирмације Универзитета одбране. У име награђених присутнима се обратио проф др Слободан Арсенијевић који је истакао да му је изузетна част да је Универзитет одбране пружену помоћ препознао и на прави начин искористио и да на њу може да рачуна и у наредном периоду.

Свечаност је уз подршку уметника Милована Витезовића настављена беседама о војводи Живојину Мичићу у извођењу кадета Војне академије Немање Видовића и пуковнику др Драги Љочић у извођењу кадета Медицинског факултета ВМА Аните Мрдаковић. По завршеним беседама о овим знаменитим личностима српске историје уследио је богат културноуметнички програм у оквиру кога је наступила  фолклорна секција Војне академије изводећи сплет игара из Србије. На крају културноуметничког програма уважене званице су поздравили истински виртоузи, потврђени ствараоци и искрени пријатељи Универзитета одбране Оливер Њего и Никола Рацков који су извели песме Ово је Србија и На многаја љета.

Свечаности поводом обележавања друге годишњице Универзитета одбране су, поред кадета и професора Војне академије и Медицинског факултета ВМА, присуствовале и многобројне званице из академског, културног и политичког живота међу којима и министарка здравља Републике Србије проф. др Славица Ђукић-Дејановић, државни секретари у Министарству одбране господин Александар Николић и господин Зоран Ђорђевић, ректори свих државних и акредитованих приватних универзитета у Републици Србији, начелник ВМА и декани више државних факултета у Србији, ректор Универзитета „Васил Левски“ из Републике Бугарске, ректор Универзитета из Б. Луке проф. Станко Станић, ректор Универзитета из Источног Сарајева проф. др Митар Новаковић, представници Српске академије наука и уметности,  Српске православне цркве, представници Министарства одбране и Генералштаба Војске Србије, сви страни војни изасланици акредитовани у Београду као и многобројни пријатељи Универзитета одбране.
 Oбјављено у секцији:

Верзија за штампу

 

A+ A-

Претрага

Календар активности

« Јул 2020 »
ПонУтоСреЧетПетСубНед
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 

Избори у звања наставника

Erasmus ImprESS ТЕМПУС ПРОЈЕКТИ

Важнији линкови

Пратите нас