1DSC_0008.jpg

Конститутивна Седница Стручних већа Универзитета одбране

25. 01. 2012

У ректорату Универзитета одбране, дана 24.01.2012. године одржана је заједничка конститутивна Седница Стручних већа Универзитета, на којој су верификовани мандати предложених кандидата за чланство у овим већима. Припремна процедура је подразумевала консултације ректора са деканима факултета и начелницима високошколских јединица у саставу Универзитета, као и одлука Сената Универзитета да Стручна већа из области друштвене-хуманистичких наука, техничко-технолошких наука и медицинских наука имају по 7 чланова. Високошколске јединице су у оквиру своје надлежности предложиле кандидате које је ректор Универзитета одбране, сагласно важећем Статуту, прихватио и именовао председнике Стручних већа.
У свом уводном излагању, ректор Универзитета одбране генерал-мајор проф. др Миодраг Јевтић је указао на важност формирања Стручних већа која ће кључну активност имати у домену академског поступања приликом избора наставног особља Универзитета, као и унапређења научно-истраживачке делатности. Такође, Стручна већа ће се бавити и питањима која се односе на кадетску проблематику и у тим случајевима ће седницама обавезно присуствовати по један изабрани кадет за свако Стручно веће.
Мандат чланова Стручних већа Универзитета траје три године, а кадетима једну годину од дана конституисања Стручних већа.
Ректор Универзитета је све присутне обавестио да се интензивно ради на консултацијама у вези доношења Пословника о раду Стручних већа, који ће, имајући у виду очекиване активности, бити донет по убрзаној процедури на трећој Седници Сената Универзитета дана 02.02.2012. године. Такође је указао на потребу формирања Комисије за претходна питања, чији састав би чиниле млађе колеге наставника са Војне академије и Медицинског факултета ВМА, а чији задатак би био да помогну у раду Стручних већа када су у питању поштовање законитости у раду, техничка питања, али и припрема материјала за њихове састанке.
Присутним члановима Стручних већа се обратио и проректор за квалитет и развој Универзитета одбране пук. проф. Јан Марчек, који их је упознао са надлежностима, потребом поштовања Статута Универзитета, али и исказао очекивање да ће Стручна већа значајно допринети унапређењу у области обезбеђења квалитета Универзитета одбране.
Ректор Универзитета одбране је за председника Стручног већа за друштвено-хуманистичке науке именовао генерал-мајора проф. др Митра Ковача који је у својој краћој беседи изразио захвалност за указано поверење и задовољство што је идеја о оснивању Универзитета одбране коначно заживела, јер је то перспектива војне професије у све три области.
Присутнима се обратио и бригадни генерал проф. др Младен Вуруна који је именован за председника Стручног већа за техничко-технолошке науке. У свом излагању проф. Вуруна је такође потенцирао значај формирања Стручних већа која ће имати важну улогу у доношењу одлука наставно-научних већа високошколских јединица, али и Сената Универзитета одбране.
Због службене спречености Седници није присуствовао именовани председник Стручног већа за медицинске науке пуковник проф. др Зоран Поповић, који је прихватио поверену дужност, а у његово име рад овог већа је координирала и присутнима се обратила ВС проф. др Соња Радаковић. У свом излагању она је изразила велико задовољство оснивањем  и постојањем Универзитета одбране, који у старту поставља високе стандарде, али који и прихвата обавезу да се корак по корак решавају препреке и потешкоће које су присутне или до којих у току редовног рада може доћи.
Заједничка Седница Стручних већа Универзитета одбране завршена је са општом констатацијом  да присутних 25 ванредних и редовних професора Универзитета одбране могу бити поуздан ослонац даљем развоју високог образовања система одбране, али и поуздан партнер другим државним и приватним универзитетима у Републици Србији, као што је то већ препознато пријемом у редовно чланство Конференције Универзитета Србије (КОНУС).
На самом крају Седнице, ректор Универзитета је најавио следећу веома важну активност Универзитета одбране која се односи на конституисање Савета Универзитета, као најважнијег  органа руковођења Универзитета са чиме се и практично завршава процес конституисања Универзитета одбране у Београду.

 Oбјављено у секцији: Саопштења

Верзија за штампу

 

A+ A-

Претрага

Календар активности

« Јул 2020 »
ПонУтоСреЧетПетСубНед
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 

Избори у звања наставника

Erasmus ImprESS ТЕМПУС ПРОЈЕКТИ

Важнији линкови

Пратите нас