jov_0263_1608801873.jpg

Председник Вучић уручио одликовања припадницима Министарства одбране и Војске Србије

24. 12. 2020

Председник Вучић уручио одликовања припадницима Министарства одбране и Војске Србије

 

Председник Републике и врховни командант Војске Србије Александар Вучић уручио је данас одликовања за изузетне заслуге и постигнуте резултате у  области одбране и безбедности Републике Србије припадницима Министарства одбране и Војске Србије на церемонији уприличеној у згради Председништва.

Уручењу одликовања присуствовали су потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић, начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић и командант РВ и ПВО генерал-мајор Душко Жарковић.

Указом председника Републике за испољену изванредну храброст и дело личног херојства одликовани су Сребрном медаљом за храброст „Милош Обилић“ потпуковник Бошко Шербеџија и потпуковник Зоран Еркић, којима је председник Вучић уручио одликовања на почетку данашње свечаности.

Председник Вучић уручио је Медаљу за заслуге 32 припадника Министарства одбране и Војске Србије, а Сребрну медаљу за ревносну службу 52 припадника Министарства одбране и Војске Србије.

Обраћајући се одликованима, председник Вучић је награђенима најпре упутио две поруке.

- Једна је да какву год медаљу или одликовање добијете за вас то представља посебну обавезу и велику част. Ви нисте само припадник војске, већ неко ког је држава одабрала да обавља најважнији посао, да је чува и да јој служи. Али имате и обавезу више да ту медаљу и одликовање носите где год да се налазите. Увек морате да будете најодговорнији, најозбиљнији, најмарљивији. То је велика обавеза. Медаља остаје и вашим родитељима, супружницима и вашој деци на понос да сте чинили добра дела и велике ствари у време када то није нимало лако - рекао је председник Вучић.

Како је истакао, награђени треба да на сваком месту на најбољи начин заступају интересе своје отаџбине, да буду пример свима и да се увек боре за своју земљу.


- Знам да позиција војске и војника није идеална, али трудили смо се да кроз тешке услове полако подижемо стандард војника, да подижемо интероперабилне могућности и борбену готовост наше војске. Најважније је да поправимо ваш материјални статус и животни стандард - нагласио је председник Србије.

Према речима председника Републике, на Србију многи гледају као на реметилачки фактор.

- Ми не желимо да будемо слаби ни да икога угрожавамо, чуваћемо мир, али ви морате да водите рачуна и у сваком тренутку да будете спремни да заштитите и сачувате нашу земљу од потенцијалног агресора. За то увек морамо да будемо припремљени - истакао је председник Вучић и пожелео награђенима да им медаља буде подстрек за даљи рад.

Потпуковник Бошко Шербеџија одликован је Сребрном медаљом за храброст „Милош Обилић“. Како је истакао, свака похвала и награда за припадника војске за њега има двојако значење.

- Лично, као признање за труд и рад и друго, значајније, то је доказ да наша војска и наше Ратно ваздухопловство имају добар процес регрутовања, селекције и обуке. Захвалио бих свим мојим бившим учитељима и наставницима, професорима, командирима и командантима у јединицама у којима сам служио, јер су ми на најбољи начин пренели знање и омогућили да ово одликовање понесем с поносом - истакао је потпуковник Шербеџија.

Један од одликованих је и заставник Драган Стевановић из 126. бригаде ВОЈИН.


- Изузетно сам почаствован што сам од председника Републике добио Медаљу за заслуге. Драго ми је што сам после 30 година службе добио једно овако високо признање. Као подофицир Војске Србије учествовао сам у многим акцијама и борбеним дејствима и због тога сам веома почаствовам што сам добио признање - рекао је заставник Стевановић.

Војни службеник Сашко Стевић из Центра Министарства одбране Пожаревац одликован је Сребрном медаљом за заслуге.

- Посебно ми је драго, јер је то највише одликовање које сам до сада добио. Одликовање није само моје, већ и мог колектива и моје породице, што ми значи. Такође, одликовање ће допринети да у будућем раду на најбољи начин извршавам задатке - рекао је Стевић.

Десетар Саша Кукољ из 333. инжињеријског батаљона из Панчева одликован је Сребрном медаљом за ревносну службу за коју мисли да је заслужио за својих 25 година рада у војсци.

- Ово одликовање ми највише значи иако није прво. И даље жу настојати да својим радом што више доприносим успешности своје јединице – нагласио је десетар Кукољ додајући да је због његових честих терена за ово одликовање заслужна и његова породица. 

Поред одликовања урученог потпуковнику Бошку Шербеџији, полазнику Школе националне одбране Универзитета одбране, сребрном медаљом за заслуге, одликовани су и потпуковник Филип Филиповић, мајор Иван Крстић, мајор Александар Петровић и мајор Мирослав Бобић, такође полазници ШНО УО, а сребрном медаљом за ревносну службу одликован је старији водник I класе Саша Живак из Војне гимназије Војне академије УО.  

 

 

 Oбјављено у секцији:

Верзија за штампу

 

A+ A-

Претрага

Календар активности

« Јануар 2021 »
ПонУтоСреЧетПетСубНед
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Избори у звања наставника

Erasmus ImprESS ТЕМПУС ПРОЈЕКТИ

Важнији линкови

Пратите нас