francuz.jpg

Изасланик одбране Републике Француске у ректорату Универзитета одбране

23. 12. 2013

Ректор Универзитета одбране генерал-потпуковник проф. др Миодраг Јевтић, са сарадницима примио је 20.12.2013. године, у радну посету потпуковника Руанеа Оливијеа, новог изасланика одбране Републике Француске у Републици Србији.

Током посете размотрено је више потенцијалних могућности сарадње војно-образовних система двеју држава, посебно у области  размене искустава, размене студијских група кадета у наставном процесу војно-образовног система, и учења француског на Универзитету одбране.

Потпуковник Оливије је исказао посебно интересовање за наша досадашња искуства у сарадњи са  сродним војно-образовним институцијама у региону и шире, као и даље планове у овој области. Нагласио је да је француска страна заинтересована за интензивирање сарадње кроз размену кадета и присуство кадета са нашег  универзитета на Војној академији ОС Француске у Сен Сиру, у склопу "међународног семестра".  Такође је истакао жељу француске стране да се у наредном периоду припреми и пошаље неколико наших кадета на студије у Војној академији ОС Француске у Сен Сиру.

За бољи развој билатералне сарадње, и постизање интероперабилности у међународном окружењу, истакао је велики значај учења француског језика. У том циљу, потпуковник Оливије предложио је наставак помоћи француске стране кроз даље донације наставних материјала за француски језик, годишња усавршавања наставника француског језика у Центру за стране језике у Рошфору, даље опремање и занављање опреме у кабинету за француски језик у Катедри страних језика Војне академије, као и лично ангажовање као предавача у области стручне терминологије на курсевима француског језика у Војној академији. Такође је истакнута спремност француске стране да настави са праксом учешћа официра МО и ВС на каријерним  усавршавањима  у Републици Француској, при чему је као новина истакнута понуда за стручна усавршавања официра у области техничких наука и могућност сарадње у области заједничких научно-истраживачких пројеката. 

Генерал Јевтић је захвалио на конкретној понуди за наставак и даљи развој билатералне сарадње и истакао да Универзитет одбране посебну пажњу посвећује међународној сарадњи и препознавању могућности нашег војно-образовног система у овој области, што је изузетно битно за развој конкретних облика сарадње војно-образовних институција Републике Француске и Републике Србије. Истакао је да ће уз унапређење учења француског језика, мобилност наставника и узајамне посете студијских група студената бити приоритет сарадње у наредном периоду. Војно-образовна и војно-медицинска сарадња су наше доминантне интересне сфере, а ресурси и могућности у том смислу су препознатљиви и употребљиви за наведене договоре и операционализацију.

 Oбјављено у секцији:

Верзија за штампу

 

A+ A-

Претрага

Календар активности

« Јул 2020 »
ПонУтоСреЧетПетСубНед
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 

Избори у звања наставника

Erasmus ImprESS ТЕМПУС ПРОЈЕКТИ

Важнији линкови

Пратите нас