prva.jpg

СТРАНИ ВОЈНИ ИЗАСЛАНИЦИ У ПОСЕТИ УНИВЕРЗИТЕТУ ОДБРАНЕ

23. 11. 2012

Делегација асоцијације страних војних представника акредитованих у Београду, коју је предводио председник асоцијације ИО Чешке Републике пуковник Лорант Куртоши, посетила је 23.11.2012. године Универзитет одбране у Београду.
Делегацију страних војних представника из деветнаест различитих земаља, примио је ректор  Универзитета одбране генерал-потпуковник проф. др Миодраг Јевтић, са сарадницима. Генерал Јевтић је зажелевши гостима добродошлицу, госте упознао са организацијом и функционисањем најмлађег државног универзитета у земљи, и указао на могућности за успостављање и јачање међународне академске сарадње у области високог образовања припадника система одбране Републике Србије са земљама које представљају. Нагласио да Универзитет одбране има знатне могућности и искуства у области међународне војне и образовне сарадње, и да су његове могућности широко прихваћене и вредноване у систему одбране и академској заједници Републике Србије. Генерал Јевтић је позвао госте да пренесу у своје земље  искуства  нашег концепта здруженог карактера едукација кадета за све видове војске као и наш модел хармонизације високог образовања и научно-истраживачке делатности са академском заједницом наше државе. Након уводног говора генерала Јевтића, проректор за међууниверзитетску и међународну сарадњу пуковник ванр. проф. др Горан Дикић, дипл. инж., је упознао госте са историјатом и традицијом војног школства у Републици Србији, процесом који је резултовао акредитацијом студијских програма и формирањем Универзитета одбране, као и његовом структуром, активностима и задацима. Пуковник ванр. проф. Бобан Ђоровић, дипл. инж. упознао је госте са историјатом, задацима и активностима Војне академије. Потпуковник ванр. проф. др Тихомир Илић са медицинског факултета Војномедицинске академије, гостима је указао на специфичности, карактеристике и правце будућег развоја ове високошколске јединице Универзитета одбране.
Пуковник Куртоши је захвалио у своје име као и у име осталих страних војних представника на пријему и садржајним презентацијама Универзитета одбране. Нагласио је да је поносан што може да истакне изузетне резултате сарадње Универзитета одбране Чешке Републике и Универзитета одбране у Београду, која представља наставак традиционалних историјских веза Чешке Републике и Србије, изражених у чињеници да је чешки генерал Франтишек Фрањо Зах био оснивач и први начелник артиљеријске школе у Кнежевини Србији, која је касније прерасла у данашњу Војну академију. Пуковник Куртоши и остали страни војни представници су исказали посебно интересовање о начину ангажовања професора са цивилних универзитета на Универзитету одбране, степену интересовања младих за похађање Универзитета одбране и акредитованим студијским програмима, могућности организовања наставе на енглеском језику за припаднике страних оружаних снага и досадашњим искуствима и перспективи сарадње са НАТО у области војног образовања.
Генерал Јевтић је са сарадницима одговорио на постављена питања. У склопу посете, у знак признања за остварене резултате у досадашњој сарадњи, генерал Јевтић је пуковнику Куртошију уручио плакету Универзитета одбране. Пуковник Куртоши је испред страних војних представника акредитованих у Београду генералу Јевтићу уручио медаљу за заслуге у области сарадње. У завршном делу посете, организовано је заједничко фотографисање и пригодни коктел.
 Oбјављено у секцији:

Верзија за штампу

 

A+ A-

Претрага

Календар активности

« Јул 2020 »
ПонУтоСреЧетПетСубНед
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 

Избори у звања наставника

Erasmus ImprESS ТЕМПУС ПРОЈЕКТИ

Важнији линкови

Пратите нас