IMG_3711.JPG

Министар Вулин: Војска Србије сарађује увек са најбољим деловима друштва

21. 09. 2019

Министар одбране Александар Вулин потписао је у име Министарства одбране споразуме о научно-техничкој сарадњи са четири факултета Београдског универзитета – Електротехничким, Машинским, Грађевинским и Архитектонским факултетом.

Потписивању споразума у Малој ратној Сали старог Генералштаба присуствовали су данас и државни секретар у Министарству одбране Бојан Јоцић и ректор Универзитета одбране генерал-потпуковник доц. др Горан Радовановић.

Према речима министра Вулина, Војска Србије као једна од најбољих и најпостојанијих институција у Србији, пажљиво бира са киме ће сарађивати. Зато данас, може да каже да је изабрала да буде са најбољима, баш као што војсци и припада.
 
- Војска Србије увек сарађује са најбољим деловима нашег друштва, са институцијама у које сви ми заједно имамо велико поверење и гајимо велико поштовање. Сарађивати са факултетима Београдског универзитета је велика част за Војску Србије, али и велика прилика да Војску Србије приближимо студентима и у исто време учимо од њих. Да имамо могућност да им понудимо посао у војсци и стипендије које војска може да обезбеди и да се нама омогући да професори са најважнијих и најеминентнијих факултета у Београду долазе у војску, дају предавања нашим припадницима, едукују нас, омогуће нам да пратимо свет и све оно што се у науци развија и даје на најбољем нивоу – рекао је министар Вулин.
 
Потписане споразуме министар Вулин оцењује као могућност да се војска упозна са цивилним образовањем, уједно дајући сопствени допринос тиме што ће своје капацитете ставити на располагање факултетима при припреми магистарских и докторских студија и пружити им могућност да се упознају са војним образовањем и функционисањем науке у војсци.
 
У име Електротехничког факултета споразум је потписао декан др Мило Томашевић. Како каже, Министарство одбране и Електортехнички факултет институције су од националног значаја, што их чини природним партнерима. Он сматра да ће потписани споразум дати нови импулс постојећој сарадњи и омогућити бенефите од националног интереса.

Продекан за научно-истраживачку делатност проф. др Александар Симоновић потписао је споразум у име Машинског факултета. Наглашава да Министарство одбране и војне институције са Машинским факултетом успешно сарађују већ седам деценија и поручује да ће споразум подићи сарадњу на један виши институционални ниво и донети  више резултата у области образовања, истраживања и развоја.

Декан Архитектонског факултета проф. др Владан Ђокић, након потписивања споразума о сарадњи рекао је да Архитектонски факултет из свог домена урбанистичког планирања, урбанистичког пројектовања, извођења радова и тд. може да допринесе и помогне Министарству одбране, као и да с друге стране од Министарства одбране може да добије значајну подршку у свом раду, едуковању својих кадрова. Како каже сарадња би допринела заједичком циљу – јачању нашег друштва и наше земље.

У име Грађевинског факултета споразум је потписао проф. др Владан Кузмановић. Он истиче да потписани споразум пружа могућности за размену кадрова, научно стручних искустава и заједничко учешће у научно-истраживачким пројектима. Такође, Кузмановић додаје да Грађевински факултет може дати велики допринос у реконструкцији и санацији бројних објеката и имовине коју Министарство одбране и Војска Србије имају и да обе стране очекује велики посао.
Постписаним споразумима о сарадњи између Министарства одбране и четири факултета Београдског универзитета утврђују се облици међусобне научно - техничке сарадње у области примењених и развојних истраживања, реализација стручне праксе и студијских посета професора и студената факултета, као и реализација дипломских, мастер и докторских радова у образовним, научним и другим установама Министарства одбране и Војске Србије.
 
Такође, Споразум предвиђа могућност организације стручних предавања по позиву и ангажовање наставног особља факултета и стручњака из образовних, научних и других установа Министарства одбране и Војске Србије у циљу обостраног усавршавања, као и размене научно-стручних публикација из домена издавачке делатности.
 Oбјављено у секцији:

Верзија за штампу

 

A+ A-

Претрага

Календар активности

« Јул 2020 »
ПонУтоСреЧетПетСубНед
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 

Избори у звања наставника

Erasmus ImprESS ТЕМПУС ПРОЈЕКТИ

Важнији линкови

Пратите нас