1DSC_0015.jpg

Oдржана прва седница стручног већа за друштвено-хуманистичке науке Универзитета одбране

23. 03. 2012

У Ректорату Универзитета одбране дана 23.03.2012. године одржана је прва седница стручног већа за друштвено-хуманистичке науке Универзитета одбране којом је председавао генерал-мајор проф. др Митар Ковач.

Дневни ред седнице овог стручног већа био је: 1. Усвајање записника са конститутивне седнице Стручних већа Универзитета одбране; 2. Разматрање предлога Наставно-научног већа Војне академије за формирање комисија у вези избора и поновног избора наставника и сарадника из друштвено-хуманистичког поља (за конкурс објављен у листу ''Одбрана'' од 1. марта 2012. године) и 3. Питања и предлози.

Када је реч о првој тачци дневног реда, чланови стручног већа су једногласно усвојили записник са конститутивне седнице Стручних већа Универзитета одбране одржане дана 24.01.2012. године.

 

Друга тачка дневног реда је детаљно разматрана за сваки предлог у вези формирања комисија за избор и поновни избор наставника и сарадника. На почетку расправе по овој тачци дневног реда, чланови стручног већа су констатовали да састав комисије треба да буде формиран у складу са чланом 115. став 4. Статута Универзитета одбране. Сходно томе комисијa треба да будe из уже научне области за коју се наставник бира. Такође, потенциран је захтев који произилази из наведеног члана Статута, да од три члана комисије најмање један није радно ангажован на Универзитету.

Полазећи од наведених статутарних одредби, а сходно одредби из члана 115. став 8. стручно веће је заузело став о неопходности корекције састава појединих комисија и предлаже Наставно-научном већу Војне академије да достави нови предлог чланова комисије у складу са препорукама датим у Одлуци стручног већа за друштвено-хуманистичке науке.

По трећој тачци дневног реда, чланови стручног већа су покренули питање вредновања наставног кадра на Универзитету одбране, као и могућност радног ангажовања наставника који су пензионисани у складу са Законом о Војсци Србије, с обзиром на то да према Закону о високом образовању они би могли да се  ангажују у настави до навршених 65 година живота. Ову могућност ангажовања пензионисаних наставника требало би размотрити првенствено са становишта одржавања акредитационих потенцијала високошколских јединица и Универзитета одбране у целини.Oбјављено у секцији: Саопштења

Верзија за штампу

 

A+ A-

Претрага

Календар активности

« Јул 2020 »
ПонУтоСреЧетПетСубНед
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 

Избори у звања наставника

Erasmus ImprESS ТЕМПУС ПРОЈЕКТИ

Важнији линкови

Пратите нас