BAN_6349.JPG

Промоција електронског издања књиге о биотероризму

23. 01. 2014

 

Прво електронско издање књиге у систему одбране „Биотероризам – превенција и реаговање“, аутора проф. др Елизабете Ристановић,  представљено је 22.01.2014. године у Свечаној сали Дома Војске Србије. Промоцији су присуствовали представници Министарства одбране и Војске Србије, затим Министарства унутрашњих послова, полазници ВСБО, ректори и проректори државних и приватних универзитета Републике Србије, страни војни представници акредитовани у нашој земљи, кадети Војне академије, бројни пријатељи и гости.

Књигу, која је настала у сарадњи Универзитета одбране, Војне академије и Медија центра „Одбрана“, представили су проф. др Драган Симеуновић, проф. др Бранко Крга, генерал-мајор проф. др Младен Вуруна, генерал-потпуковник проф. др Миодраг Јевтић и ауторка. Присутне је поздравила начелница издавачке делатности Медија центра „Одбрана“ Драгана Марковић, а за музички програм задужени су били чланови групе „Легенде“, професор Никола Рацков, за клавиром, и Оливер Њего, прослављени оперски певач.

Професор Симеуновић истакао је да се ауторка више од две деценије бави биомедицином на Војномедицинској академији, и да је важно изучавати оно што је могуће, оствариво, како би било спречено. Он је објаснио феномен тероризма и биотероризма, као и појаву терориста.

 - Надам се да ће књига наћи своје место, не само у универзитетима, него и у осталим институцијама. Ако се знање света уједини, онда можемо победити таква зла као што је тероризам, јер шачица екстремних људи милијардама уништава живот, закључио је професор Симеуновић.

Да електронско издање књиге представља својеврсну авангарду, и због проблематике коју обрађује и облика у коме је издата, говорио је професор Крга.

- Тема биотероризма тиче се свих нас. То је глобални изазов, ризик и претња, без обзира да ли смо детаљно упознати с том проблематиком или она за нас представља потпуну непознаницу. Књига је модерно издање и верујем да ће за кратко време овакав облик објављивања научних радова представљати редовну праксу, истакао је професор и додао да се ауторка потрудила да предузме корак више у правцу осмишљавања како да се садржај пренесе на даљину, уз помоћ савремене технологије.

У мултимедијалној електронској монографији садржане су теме које се теоријски и практично, тимски, критички и интерактивно, обрађују у оквиру наставе из предмета Биотероризам на Војној академији Универзитета одбране.Елизабета Ристановић представила је, уз видео презентацију, књигу коју чине две тематске целине. Она је истакла да су, полазећи од значаја проблема и потребе за осавремењавањем наставног процеса на Војној академији и Универзитету одбране, уз подршку Центра за симулације и учење на даљину, а додавањем нових мултимедијалних садржаја, направљена два тематска курса – Увод у биотероризам и Биотероризам – превенција и реаговање. С обзиром на актуелност и глобални значај проблема биотероризма, завладало је велико интересовање за подухват, те можемо очекивати превођење публикације на неколико светских језика.

Начелник Војне академије генерал Вуруна похвалио је рад професорке Ристановић и нагласио да је електронско издање уџбеника потребно кадетима током студија.

- То су млади људи који иду у корак с временом и технолошким развојем, али на неки начин, они треба да знају више од нас старијих те је ово један од начина за ту врсту напретка. Књига и курсеви се у потпуности уклапају у будуће планове Војне академије, нагласио је генерал Вуруна.

 Ректор Универзитета одбране генерал Јевтић рекао је да је професорка Ристановић имала довољно снаге и смелости да се ухвати у коштац с компликованом темом као што је биотероризам. Он је додао и да је данашња промоција само једна од активности којима ће Универзитет одбране обележити трећу годину постојања.

- Овим чином показујемо опредељеност ка увођењу најсавременијих стандарда наставе који се односе на учење на даљину, као и на даљи развој међународне и регионалне академске сарадње и јачање националних образовних капацитета, истакао је ректор.

О значају читавог овог пројекта најбоље сведочи податак да је у сарадњи са Џеферсон институтом завршена припрема овог уџбеника за постављање на платформу за учење на даљину, а велико интересовање за овај подухват испољили су стручњаци у овој области из Краљевине Норвешке.Oбјављено у секцији:

Верзија за штампу

 

A+ A-

Претрага

Календар активности

« Јул 2020 »
ПонУтоСреЧетПетСубНед
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 

Избори у звања наставника

Erasmus ImprESS ТЕМПУС ПРОЈЕКТИ

Важнији линкови

Пратите нас