JOV_0787.JPG

Отворена реконструисана и модернизована Пиштољска стрељана у Војној академији

21. 07. 2018

Министар одбране Александар Вулин отворио је, у присуству начелника Генералштаба Војске Србије генерала Љубише Диковића, реконструисану и модернизовану Пиштољску стрељану у касарни “Генерал Јован Мишковић” у Београду.Поводом отварања Стрељане приказане су и вежбе “Симулационо гађање стрељачким оружјем на тренажеру”, “Гађање тренутних циљева” и Тактичка вежба са бојевим гађањем у којима су учествовали припадници Батаљона војне полиције специјалне намене “Кобре” и кадети Војне академије.

Како је истакао министар Вулин, захваљујући великом разумевању и подршци председника Републике Србије и врховног команданта Војске Србије Александра Вучића и подршци Владе Републике Србије, кренуло се у процес обнављања војне инфраструктуре.

- Ово су највећа улагања у Војну академију од њеног оснивања и први пут имамо овако модерну и савремену стрељану, још од давне 1989. године. Влада Србије наменила је 78 милиона динара за оспособљавање свих стрељана у Војној академији и можемо да кажемо да ће наши кадети и припадници специјалних јединица моћи да се обучавају у складу са највишим светским стандардима. Не постоји ништа савременије од овога, а посебно ми је задовољство што могу да кажем да су технологију падајућих мета усвојили управо стручњаци из Војнотехничког института. Дакле, у питању су наша памет и наше знање, нагласио је министар одбране.Он је истакао да је свако улагање у Војску Србије улагање у наше знање, а то је улагање и у стандард сваког нашег становника и бољи живот сваког грађанина Србије.

- Стрељана ће послужити да будемо боље обучени, а обука је један од приоритета Министарства одбране и Војске Србије. Наш војник мора да буде обучен, опремљен и да буде задовољан. Као што градимо станове за Војску, као што обезбеђујемо нове униформе и оружје, тако обезбеђујемо и обнављање војне инфраструктуре и све оно што је деценијама било намерно и плански занемаривано и уништавано ми обнављамо и стављамо у функцију. Војска Србије је чувар ове земље и зато заслужује највећу пажњу и бригу, закључио је министар Вулин.

Према речима генерала Диковића, данас је отворен јединствен објекат у Министарству одбране и Војсци Србије.

- Објекат има вишеструку намену и не заостаје за објектима у страним оружаним снагама. Омогућава да учимо људе да гађају, од почетне обуке до напредне и завршне, и да проверавамо њихову оспособљеност – ватрену и тактичку обученост, да у затвореном простору можемо истовремено да оценимо да ли је циљ погођен и како је до тога дошло. И припадници “Кобри”, који су данас демонстрирали своју врхунску обученост у гађању, исказали су задовољство. Сигуран сам да ћемо унапредити ватрену оспобљеност, прецизност и тачност у гађању кадета и осталих припадника Војске Србије, рекао је начелник Генералштаба.Начелник Војне академије пуковник Мирослав Талијан истакао је да је улагање у Пиштољску стрељану, њену адаптацију и реконструкцију, велики допринос унапређењу обуке из области наоружања и гађања.

- Кадети ће у Стрељани реализовати читав низ припремних гађања, тактичких увежбавања и гађања у кретању. Осим ове стрељане, адаптира се и виртуелни део стрељане у којем се припрема за бојева гађања. Хвала свима који су подржали модернизацију Стрељане у коју дуги низ година нису улагана средства, рекао је пуковник Талијан.Oбјављено у секцији:

Верзија за штампу

 

A+ A-

Претрага

Календар активности

« Јул 2020 »
ПонУтоСреЧетПетСубНед
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 

Избори у звања наставника

Erasmus ImprESS ТЕМПУС ПРОЈЕКТИ

Важнији линкови

Пратите нас