generalMG5167.jpg

Интервју ректора Универзитета одбране за Medici.com

22. 03. 2012

 

Универзитет одбране Србије формиран је 24.фебруара 2011. године. Функционално је објединио академске и научно-истраживачке потенцијале Војне академије и Војномедицинске академије у Београду. У овој престижној установи школују се будући српски официри-пилоти, лекари, инжењери, војне дипломате и остали, а велико интересовање за студије постоји и у иностранству.

 -Дужност је официра да служи свом народу и отаџбини. Велика је одговорност, аманет и обавеза бити потомак славних војника и војсковођа, створених од издржљивости и полета. Велика, славна и часна прошлост, као и светле традиције српске војске обавезују нас да непоколебљиво истрајавамо на путу високих моралних вредности, загледани у будућност, а у вечитој трци са изазовима савременог доба. - Овако говори генерал-мајор проф.др Миодраг Јевтић, војник и лекар који је  на врхунцу своје професионалне каријере, након бројних извојеваних победа у борбама за спашавање највеће светиње – људског живота, после свих пређених путева кроз лавиринте живота и изазове војничке професије, и  након шест година изузетно успешног руковођења колосом српске медицине –Војномедицинском академијом, прихватио још један величанствен изазов, да као први ректор новоформираноог Универзитета одбране  Србије учествује у стварању профила будућих српских официра.

Господине генерале, хвала Вам што говорите за Medici.com. Велика је част бити  на вашем месту, али је и велика одговорност. Познајући Вас и вашу изузетну стваралачку енергију уверени смо да сте права личност на правом месту и да ће Универзитет одбране убрзо постати препозантљив ресурс и бренд државе Србије и њене Војске у земљи и свету.  

 -Хвала Вама, на лепим жељама и хвала Вам што сте препознали потребу да у Вашем реномираном часопису значајан простор посветите Универзитету одбране Србије.  Изузетна је част како рекосте, али и огромна одговорност учествовати у профилисању нових вредности које морају представљати склад најсветлијих традиција наше Војске и захтева времена и простора у коме живимо.  Модеран српски официр данас и сутра мора у себи да обједињује војничку част и стваралачку снагу која ће бити основ сталног уздизања и усавршавања у складу са императивима новог времена и достигнућима у области војних наука. Предуслов за то су знање и образовање. Та спознаја била је идеја водиља за менаџмент нашег Министарства одбране и за све нас који смо учествовали у стварању Универзитета одбране Србије.

Универзитет одбране свакако ће дати још једну нову боју и вредан кавалитатаивно нови допринос академској заједници Србије и вероватно региону у целини?

Тако је. Универзитет одбране Србије је први Универзитет такве врсте у региону и на њему ће се обављати оспособљавање академски образованих официра, родова и служби и њихово континуирано образовање и усавршавање у струци. Осим тога, ова високошколска институција ће обједињавати целокупну образовну и научно-истраживачку делатност у оквиру Министарства одбране и Војске Србије. Имамо значајне ресурсе у овој области, веома добро материјално опремљене институте и лабораторије,а изнад свега, наш највреднији ресурс је наставно особље које има врхунски квалитет. Убеђени смо да ћемо хармонизацијом свих ових активности и потенцијала дати значајан допринос академској и научно-истраживачкој заједници Републике Србије.

Моје сараднике и мене, као и све припаднике Војне академије и Војномедицинске академије, два стуба овог храма војно-образовног система очекује много посла. Поставили смо циљ и пењемо се ка њему. Желимо да свако сутра буде боље него јуче и да војно школство, као што и сами рекосте, постане препознатљив бренд нашег Министарства одбране у земљи и свету. Желимо да млади људи – најбољи међу добрима, са поносом хрле да студирају на  акредитованим студијским програмима у три научна поља и на три нивоа студија, постајући тако снага наше Војске и државе.

Универзитет одбране је основан Одлуком Владе Републике Србије 24.02.2011. године. Али рад на његовом формирању, од идеје до реализације,  трајао је вероватно много дуже?

Рад на овом пројекту, а у оквиру реформских процеса система одбране у области образовних и истраживачких делатности, је трајао уназад три године. Препознали смо да имамо све ресурсе и претпоставке, пре свега врло образован научни кадар и искористили смо  искуства Универзитета одбране Чешке Републике, али су нам веома значајна била и искуства других академских установа у нашој земљи и сарадња са њима.  Још једном смо показали да најдаље стигну они који знају куда иду. Радили смо организовано и тимски, са циљем и визијом. Искуства и теорију претакали смо у праксу, захтеве, нормативна акта, стандарде. Тако је рођен Универзитет одбране Србије, тог историјског 24. фебруара 2011.године. Одлучили смо да овај датум обележавамо као Дан универзитета. Желимо да у историјским аналима будемо уписани као генерација стваралаца која је поштујући традицију створила институцију за будућност. Тог дана обележићемо прву годишњицу Универзитета одбране, сумираћемо учињено и јавно предочити визију даљег развоја, доделићемо први почасни докторат наука и бићемо домаћини свечане седнице Конференције универзитета Републике Србије (КОНУС).

Ова високошколска институција дакле има веома јасне, дефинисане задатке и није виртуелна категорија, нити место за сликање, како су неки неупућени или злонамерни појединци покушали да је представе?

Не бих се обазирао на опаске злих. Нажалост, на нашим просторима се  успех не прашта, а клевета пљушти по успешнима. То нас вуче назад. Ја, као и моји најближи сарадници не припадамо тој категорији људи. Ми стварамо и градимо за будућност. Но, да се вратим на тему нашег разговора. То је  Универзитет одбране.  Реч је о државном универзитету, најмлађем у земљи, који је испоштовао све универзитетске националне и међународне стандарде, који је као такав већ створио свој корпоративни идентитет и већ је веома добро прихваћен у академској заједници државних и приватних факултета Републике Србије.  

Универзитет одбране интегрише функције, уз пуно поштовање интегритета и традиција, свих високошколских установа у свом саставу (Војна академија и Војномедицинска академија). Интеграцијом академских и научно-истраживачких потенцијала у систему одбране остварују се значајне уштеде, спречава дуплирање капацитета, рационалније се користе кадровски, материјални и просторни ресурси. Синергија и тимски рад су основни захтев у функционисању овог система.

Како Универзитет одбране функционише у пракси, тј. како су организоване академске студије?

Универзитет одбране делатност високог образовања обавља кроз академске студије првог, другог и трећег степена, из више научних области а у оквиру образовно-научних поља медицинских наука, техничко-технолошких и друштвено-хуманистичких наука. Сви студијски програми у оквиру основних академских, интегрисаних академских, мастер академских, специјалистичких академских и докторских студија су акредитовани од стране Националног савета за високо образовање у складу са болоњским процесом и подразумевају одређени број ЕСПБ кредита.

Од оснивања до данас, за релативно кратко време, учињен је велики број активности који се односио на конституисање Ректората Универзитета одбране, доношење главних нормативних аката  и правилника, Статута Универзитета, формирање органа и тела,   Сената и стручних већа, Комисије за обезбеђење квалитета као и кадетског парламента. Очекујемо акредитацију нових студијских програма, увођење докторских студија, јачање научно-истраживачког рада уз партнерско учешће у научним пројектима и даље побољшање квалитета наставног процеса као и коначно препознавање потребе за материјалном валоризацијом наставничке делатности као на свим другим државним универзитетима. Већ се припремамо за другу фазу развоја универзитета која подразумева подршку и помоћ у акредитацији и укључење наших института, библиотечке и издавачке делатности у универзитетску заједницу. Каријерно усавршавање официра кроз сва четири степена као и оснивање кадетског истраживачког центра ће такође бити предмет ангажовања челних људи Универзитета.

Господине генерале, Универзитет, кажу академски стандарди, мора да буде аутономан. Универзитет одбране, међутим, интегративни је део Министарства одбране Србије. Колики је ту простор за хармонизацију? 

Универзитет одбране задржава своју аутономност сагласно академским универзитетским стандардима али у својим документима има и јасно дефинисане специфичности које се односе на функционисање под мониторингом Министарства одбране и ту ништа није спорно. Напротив јасна организација и устројство система одбране су у старту велика компаративна предност за наш Универзитет.

Универзитет одбране се чини се већ јасно позиционирао у академском простору Србије и региона о чему сведоче и бројни обављени сусрети, потписани споразуми о сарадњи и партнерству. Какви су Вам даљи планови?

Видим да пажљиво пратите наше активности и то ме изузетно радује, а наговештава још једно стратешко партнерство коме тежимо-партнерство са медијима што је за нас од изузетног значаја. Али у вези ваше опсервације да смо већ препознати у академској заједници Србије, она је потпуно тачна и ми смо на тај резултат веома поносни.

Универзитет одбране нема потребе да никоме буде нелојална конкуренција већ да оствареним резултатима допринесе квалитету више у академској заједници Србије. То су добро разумеле наше колеге на државним и приватним универзитетима у Србији са којима радимо заједно инвестирајући у знање као залог за будућност Србије.

Веома је важно споменути чињеницу да нас је КОНУС примио у своје редовно чланство одмах по оснивању и да смо добили изузетно велику подршку академске заједнице у свим сегментима универзитетског деловања. Колеге са других универзитета јединствене су у ставу да је нашим оснивањем значајно ојачана академска заједница, имајући пре свега у виду организованост и одговорност система из кога долазимо. Одмах смо партнерски укључени у раније одобрене научно-истраживачке пројекте, договорена је мобилност наставног особља и кадета/студената а потписали смо и Споразуме о сарадњи са Универзитетима у Београду, Крагујевцу, Бањалуци и Државним универзитетом у Новом Пазару. У најскорије време нас очекује успостављање такве сарадње и са универзитетима у Нишу и Новом Саду.

Даље унапређење сарадње са универзитетима у региону и свету је један од приоритета и за 2012. год. су већ договорени радни састанци са колегама из Румуније, Бугарске, Аустрије, Турске, САД и Босне и Херцеговине.

Иначе, у високошколским установама Универзитета одбране се и претходних година школовало више припадника из армија широм света, има их и данас а наш циљ је да ту двосмерну сарадњу развијамо и убудуће у оквиру међународне војне сарадње наше државе.

Поменули сте и партнерство са медијима и истакли да је Универзитет одбране већ изградио корпоративни идентитет?

Да, али ово су тек први кораци на дугом путу који је пред нама. Век у коме живимо је век знања, технологије, информација и медија. Управо зато је и нама веома битно партнерство са Вама, представницима јавне речи, јер оно што радимо желимо да приближимо најширој јавности, а пре свега младићима и девојкама који се опредељују за живот и рад у војсци. Зато имамо и јасну амбицију да даље изграђујемо и јачамо свој корпоративни идентитет. Чињеница да за једно место у Војној академији или на Медицинском факултету ВМА конкурише и више од десет кандидата довољно говори о томе да смо на правом путу и даје ми снагу и ентузијазам да без посустајања и одустајања наставим даље. Критеријуми јесу строги, али праведни и то је сигурно један од разлога што се на конкурсе јављају најбољи средњошколци из Србије. Други разлози се сигурно своде на чињенице да се школовање спроводи по тзв. колеџ систему где сваки кадет има предвидиву каријеру, одмах по дипломирању има обезбеђен посао као и вишеструке могућности за професионалну надградњу и усавршавање. Министарство одбране своје задовољство овим чињеницама исказује снажном подршком даљем унапређењу знања на нашим просторима, јер дефинитивно ће оно бити најважнија монета којом ће се трговати у 21.веку.

Војнички позив је некада био углавном мушка професија. А сада је све више жена у униформама и све више њих је заинтересовано за студије на Универзитету одбране.

Шта би сте нам рекли о родној равноправности и може ли жена напредовати од кадета до команданта?
 
- На нашим факултетима, у Војној академији и у Војномедицинској академији,  школују се данас кадеткиње које су се определиле за војни позив. И постижу изузетне резултате спремајући се за оно што је у српској војничкој традицији и вредносном коду  вековима било сматрано типично мушком професијом. Остваривањем таквих резултата  показују примером и делом да су равноправне, али пре свега високо мотивисане за извршавање свих задатака и обавеза које пред њих поставља  нимало лак војнички позив. Под окриљем нашег Универзитета стасавају будући команданти, пилоти, пешадинци, артиљерци, војне дипломате, инжењери, лекари и то и женског и мушког рода. У оквиру система одбране створене су све неопходне претпоставке за родну равноправност у овом домену и тако смо, поштујући императиве доба и цивилизације којој припадамо још једном показали да можемо укорак са светом и временом. Истрајаћемо на том путу!
 
Господине генерале, Универзитет одбране је своју мисију започео  одговорно и амбициозно. Почети из почетка никада није лако али је и изазовно. Познајући Вас и Ваше способности, хируршку прецизност, војничку смелост, официрску част, научничку визију, огромну стваралачку снагу и мото да „увек може и више и боље“ знам да ћете истрајати и да ће Универзитет одбране врло брзо постати  вредна референца Министарству одбране, држави Србији и нашем народу у целини. Хвала вам на разговору и срећна прва годишшњица Универзитета! Oбјављено у секцији: Интервјуи

Верзија за штампу

 

A+ A-

Претрага

Календар активности

« Јул 2020 »
ПонУтоСреЧетПетСубНед
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 

Избори у звања наставника

Erasmus ImprESS ТЕМПУС ПРОЈЕКТИ

Важнији линкови

Пратите нас