img1177.jpg

Имплементација међународне сарадње Универзитета одбране

20. 02. 2013

Делегација Универзитета одбране, коју је предводио ректор генерал-потпуковник проф. др Миодраг Јевтић, била је у званичној посети Академији националне одбране и Војној академији Републике Аустрије у периоду од  28. до 30.марта 2012.године. Делегацију Универзитета одбране су примили највиши руководиоци војнообразовних институција Републике Аустрије на челу са начелником Академије за националну одбрану генерал-потпуковникoм Erichом Csitkovitsом.
 
Током те посете вођени су разговори око успостављања и даљег јачања сарадње два Министарства одбране у области високог образовања и научно-истраживачке делатности. Обе стране су изразиле спремност за проширење обима сарадње у домену војног образовања, учешћа на симпозијумима и пројектима у области развоја војнообразовних институција.
 
Један од видова те сарадње представља размена научних чланака у часописима која издају Министарства одбране обеју земаља. Сходно томе,  аустријски војни часопис ''ÖSRERREICHISCHE MILITÄRISCHE ZEITSCHRIFT-ÖMZ'' (бр.1/2013) је објавио чланак аутора генерал-мајора проф.др Митра Ковача и пуковника проф. др Јана Марчека под називом. ''Konzept und methodische Aspekte de Formulierung und Umsetzung der staatlichen Strategie'' (''Појам и методолошки аспекти израде и примене стратегије државе''). Генерал Ковач је начелник Управе за стратегијско управљање Министарства одбране и професор стратегије на Војној академији, а пуковник Марчек је проректор за квалитет и развој Универзитета одбране и професор Војне андрагогије на Војној академији.
 
У чланку је учињен покушај да се на бази компаративне анализе досадашњих сазнања о појму стратегије државе, изврши његово дефинисање, затим  одреди садржај и обим тог појма, као и његов значај за опстанак и развој државе у савременом стратешком окружењу. Такође, анализиран је однос тог појма према другим појмовима који су са њим у непосредној и интензивној релацији и на крају сагледане су основне методолошке димензије израде и примене стратегије државе као  програмског документа. Структуру овог чланка чине: 1)Одређење појма стратегије државе; 2)Дефиниција и класификација појма стратегије државе; 3)Исходишта стратегије државе; 4)Поступак израде и спровођења стратегије државе; 5)Фазе формулисања и реализације стратегије државе; 6)Посебне стратегије као елементи стратегије државе;7)Потреба научног заснивања стратегије државе.
 
   
   
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Oбјављено у секцији:

Верзија за штампу

 

A+ A-

Претрага

Календар активности

« Јул 2020 »
ПонУтоСреЧетПетСубНед
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 

Избори у звања наставника

Erasmus ImprESS ТЕМПУС ПРОЈЕКТИ

Важнији линкови

Пратите нас