poljska 2.jpg

Делегација Универзитета одбране у радној посети Универзитету одбране Републике Пољске

20. 01. 2014

У оквиру планских активности на реализацији закључака са састанка министра одбране Републике Србије господина Небојше Родића и министра одбране Републике Пољске господина Томажа Симоника, делегација Универзитета одбране у Београду је у периоду од 15. до 17. јануара 2014. године боравила у радној посети Националном Универзитету одбране Републике Пољске у Варшави. Делегацију је предводио Ректор Универзитета одбране генерал-потпуковник проф др Миодраг Јевтић, уз активно учешће  генерал-мајора ванр. проф. др Младена Вуруне, и  потпуковника  Владимира Ристића, референта за међународну и међууниверзитетску сарадњу у ректорату Универзитета одбране.

Делегацију УО је примио ректор Националног Универзитета одбране у Варшави генерал-мајор ванр. проф. Богуслав Пацек, са сарадницима. Презентовани су организација и резултати рада пољског универзитета, са наставним плановима и програмима свих нивоа школовања и усавршавања. Национални Универзитет одбране у Варшави има дугу традицију војног образовања успостављену 1765. године. Данас у овој установи предају еминентни стручњаци, укључујући 25 професора и 131 доктора наука. На Универзитету се, поред 2000 војних, образује и 8000 цивилних студената. Такође и највиши државни званичници се усавршавају на Универзитету. Установа има развијену међународну сарадњу и потписане споразуме о сарадњи са 16 иностраних војних универзитета. У склопу ERASMUS програма, сарађује са 50 партнерских установа за размену студената.

Током посете, наша делегација је имала прилику да се упозна са капацитетима и резултатима рада организационих целина Универзитета, и то: Факултета за менаџмент и командовање, Факултета за националну безбедност и Департмана за обуку војног персонала. Презентоване су и активности и резултати целина Департмана за обуку војног персонала, и то: Центра за обуку официра, Центра за обуку АБХО, Центра за ратне игре и симулације и Одељења за учење на даљину. У склопу посете, делегацију је примио и господин др Станислав Валицки, дипл. инж., директор департмана за науку и војно школство у Министарству одбране Републике Пољске, при чему је разговарано о могућем успостављању сарадње и пољским искуствима у области високошколског војног образовања.
 
Сви циљеви посете су реализовани, оснажени су блиски персонални и институционални  контакти и договорене су бројне активности у домену војнообразовне и научноистраживачке делатности. Усаглашен је Предлог споразума о сарадњи два универзитета, који ће бити потписан у фебруару 2014. године у Београду, током прославе треће годишњице од оснивања нашег Универзитета одбране. Делегација УО је упознала домаћине са нашим искуствима, традицијом образовања у различитим областима, као и визијама за унапређење студијских програма и целокупног академског рада. Домаћини су исказали велико задовољство  стеченим сазнањима, подржали и прихватили готове све наше предлоге за продубљивање сарадње у наредном периоду.
 Oбјављено у секцији:

Верзија за штампу

 

A+ A-

Претрага

Календар активности

« Јул 2020 »
ПонУтоСреЧетПетСубНед
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 

Избори у звања наставника

Erasmus ImprESS ТЕМПУС ПРОЈЕКТИ

Важнији линкови

Пратите нас