jov_0452_1597836165.jpg

Министар Вулин: Рекордан број уписаних кадета у Војну академију

19. 08. 2020

 

Министар Вулин: Рекордан број уписаних кадета у Војну академију

 

Министар одбране Александар Вулин и начелник Војне академије генерал-мајор Бојан Зрнић обишли су данас кадете 145. класе прве године школовања у Војној академији који се налазе на основној обуци у Првом центру за обуку Команде за обуку, у касарни „Аеродром“ у Сомбору.

 

После реферисања потпуковника Дејана Хркаловића из Првог центра за обуку министру одбране о реализацији обуке и условима за обуку кадета Војне академије, приказан је део обуке кадета који су пре неколико дана почели своје школовање у Војној академији - основне стројеве радње са оружјем. Потом је министар Вулин обишао просторије за смештај кадета.
 
Како је истакао министар одбране, Војска Србије је увек била део нашег народа и наш народ воли и поштује своју војску, а најбољи међу нама долазе на Војну академију. Он је додао да смо 2017. године имали 146 примљених кадета у Војну академију, а ове године 209.
 
- То говори да је интересовање за Војну академију велико, да ће увек бити велико, али да ће и расти у оној мери у којој расте свест о томе да се у Војсци Србије тешко ради, марљиво, упорно, стрпљиво, али да се боље живи. Сви они који су везали своју судбину за Војску Србије, за нашу земљу, треба да знају да ће се о њима водити рачуна, да ће им на Академији бити омогућено да у складу са највишим стандардима уче, напредују, али да имају и одговарајући смештај и опрему и да, када једног дана постану потпоручници, наши официри, да ће имати сигуран посао и могућност напредовања у складу са својим радом, вредноћом и борбеношћу. Војска је ту да им омогући да живе боље и да њихове породице буду сигурне и безбрижне уз њих, баш као што ће држава Србија бити сигурна и мирна када има овакве момке и девојке и овакву 145. класу која се показала рекордна по броју, а верујем да ће се показати рекордна и по броју оних који ће класу завршити и по знањима која ће усвојити и стећи - рекао је министар Вулин.

Командант 145. класе кадета потпуковник Зденко Шиљак рекао је да се у овој класи осим кадета из Републике Србије школују и кадети Оружаних снага Босне и Херцеговине.

 
- Кадети су одмах по пријему упућени у центре за обуку где се реализује основна обука чији је задатак и циљ да се кадети оспособе за основне војничке радње и да се прилагоде на војничку средину. Основна обука реализује се у центрима за обуку јединица Војске Србије у трајању од шест недеља и сви кадети су здрави и мотивисани за реализацију обуке - нагласио је потпуковник Шиљак.
 
Према речима потпуковника Дејана Хркаловића, у реализацији обуке са најмлађим кадетима Војне академије ангажовани су најспремнији и најспособнији инструктори обуке, обезбеђени су сви услови за смештај, живот и рад и могу да реализују све вежбе и гађања у касарни „Аеродром“.

Кадет на смеру Војномашинско инжењерство Божидар Митић истакао је да су га за упис у Војну академију мотивисали одлични услови за живот и рад као и љубав према униформи.


- Завршио сам Средњу стручну војну школу и већ сам имао одређени део обуке. Хтео сам и више да се обучавам како бих постао што бољи старешина и официр. Први дани обуке су за сада мало напорни, али то мени не представља ништа ново ни тешко. Обука протиче по плану, у току је привикавање на терену, радимо основе стројеве обуке. Задовољан сам, ово сам желео и због тога сам овде - рекао је кадет Митић.

- Јуче смо задужили наоружање и обучавамо се у основним стројевим радњама са наоружањем. Јесте тешко и изазовно, међутим све се може постићи, јер је добро организовано, а све се може постићи уколико то желимо - истакла је кадеткиња Ружичић.

 
Према речима кадета Марка Ковића са смера Менаџмент у одбрани ово је обука коју сваки будући официр мора да прође.
 
- Старешине имају изузетан однос према нама, труде се да нам што боље пренесу своја знања, а ми се трудимо да та знања што боље усвојимо како бисмо када постанемо официри та знања могли да пренесемо на млађе генерације - поручио је кадет Ковић и позвао све младе да упишу Војну академију, јер је то „школа за најбоље и за одабране“.   
 

Обиласку је присуствовао и начелник штаба Команде за обуку пуковник Никола Дејановић.
 

 

 Oбјављено у секцији:

Верзија за штампу

 

A+ A-

Претрага

Календар активности

« Септембар 2020 »
ПонУтоСреЧетПетСубНед
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930 

Избори у звања наставника

Erasmus ImprESS ТЕМПУС ПРОЈЕКТИ

Важнији линкови

Пратите нас