VA 1.jpg

Обележен Дан Војне академије

19. 03. 2014

Свечаност поводом обележавања Дана Војне академије одржана је 18.03.2014. године у Свечаној сали Војне академије.

Прослави су присуствовали помоћник министра одбране за политику одбране Мирослав Јовановић, државни секретар Зоран Ђорђевић, представници Министарства одбране и Војске Србије, верских заједница и образовних институција као и људи из културног и јавног живота Србије.

Поздраваљајући госте у име припадника Војне академије, начелник Секретаријата Војне академије, пуковник Мирољуб Сретеновић подсетио је на богату историју те високошколске војне установе, истичући да су између два празника извршени сви редовни задаци, али је покренуто и неколико важних реформских процеса.

- Свакако, најважнији је поновна акредитација. ВА је у сарадњи са командама и јединицама Војске Србије крајем 2013. године израдила нове студијске програме који треба да обезбеде квалитетне официре за трећу деценију 21. века, нагласио је пуковник Сретеновић, додајући да су кључни реформски процеси огледају у процесу акредитације нових студијских програма АБХО, ПВО и заједничког мастер програма са Државним универзитетом у Новом Пазару, чиме се отвара ново образовно научно поље, а програм војно ваздухопловство прераста у петогодишње академске студије.
 

Према његовим речима, до краја године Војна академија ће акредитовати студије АБХО, Геодетско инжењерство и Логистику одбране, а циљ је, како је нагласио, да буде акредитован и један мастер програм на енглеском језику, а то је Форензичко инжењерство.

Током данашње свечаности додељена су, традиционално, и признања најуспешнијим припадницима Војне академије у протеклој години, а ректор Универзитета одбране генерал-потпуковник проф.др Миодраг Јевтић уручио је признања најбољој катедри – катедри Војномашинског инжењерства, најбољем наставнику пуковнику доц.др Мирославу Талијану, најбољем наставнику у Војној гимназији, војном службенику Чедомиру Млинаревићу, професору историје.

Ректор Универзитета одбране, такође, уручио је признања и најбољем научном раднику потпуковнику, ванредном професору др Миленку Андрићу, дипломираном инжењеру из катедре војно-електронских система, као и најбољем ученику 38. класе Војне гимназије Стефану Коварбашићу.

 

 

Овом приликом, пуковник Сретеновић је уручио дипломе двојици припадника Војске који су у протеклој години стекли звања магистра, као и малу плакету Војне академије продуценту ТВ серије „Војна академија“ Небојши Гарићу.

Традиција војног школства у Србији дуга је 164 године и уско је повезана са процесом стварања модерне српске државе. Кнез Александар Карађорђевић је 18. марта 1850. године потписао Указ о оснивању Артилеријске школе у Београду, чију традицију и данас чува ВојнаOбјављено у секцији:

Верзија за штампу

 

A+ A-

Претрага

Календар активности

« Октобар 2020 »
ПонУтоСреЧетПетСубНед
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 

Избори у звања наставника

Erasmus ImprESS ТЕМПУС ПРОЈЕКТИ

Важнији линкови

Пратите нас