pozarevac1.JPG

Промоција зборника Војног Архива ИСИ УО и Историјског архива Пожаревац

18. 12. 2019

У касарни „Генерал Јован Мишковић“ данас је одржана промоција зборника докумената „Извештаји и наредбе Недићеве владе народног спаса“ за округ пожаревачки 1941-1944“. Издавачи зборника су Историјски архив Пожаревац и Војни архив Института за стратегијска истраживања Универзитета одбране у Београду. Зборник су приредили др Јасмина Николић, директорка Историјског архива Пожаревац и др Маријанa Мраовић из Војног архива.


Двотомни зборник обухвата документа која се чувају у Војном архиву. У првом тому зборника објављени су извештаји и наредбе за период од 1941. до 1942. године, док други том обухвата документа из 1943. и 1944. године.  

Приређивачи зборника извршили су одабир и објавили документа која указују на значај и суштину организације окружних начелстава у оквиру система локалне управе. Извештаји Окружног начелства у Пожаревцу пружају детаљне информације о природи и методама немачке окупационе политике у Србији, као и начин на који су окружна и среска начелства постала непосредни извршиоци немачке политике и носиоци одржавања реда и мира, као и репресивних мера према побуњеничким покретима на територији округа. Извештаји обилују и подацима о настанку и ривалству различитих политичких покрета на окупираној територији, збрињавању избеглица из НДХ, Косова, Словеније и Бачке, улози председника владе Милана Недића, покрету Косте Пећанца, као и о Равногорском покрету.

На промоцији су говорили ректор Универзитета одбране генерал-потпуковник доц. др Горан Радовановић, директор Историјског института из Београда проф. др Александар Растовић, директорка Историјског архива Пожаревац др Јасмина Николић, као и проф. др Ивана Крстић Мистриџеловић из Криминалистичко полицијског универзитета у Београду.

Објављивањем двотомног зборника „Извештаји и наредбе Недићеве владе „народног спаса“ за округ пожаревачки, 1941-1944“ омогућена су даља истраживања историје окупиране Србије и Пожаревачког округа у Другом светском рату.

Промоцији су присуствовали начелник Војне академије генерал-мајор проф. др Бојан Зрнић, проректор за квалитет и развој Универзитета одбране пуковник проф. др Бобан Ђоровић, директорка Института за стратегијска истраживања проф. др Јованка Шарановић, полазници Генералштабног и Командно-штабног усавршавања, део кадета и запослених у Универзитету одбране.  

 

 

 Oбјављено у секцији:

Верзија за штампу

 

A+ A-

Претрага

Календар активности

« Април 2021 »
ПонУтоСреЧетПетСубНед
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 

Избори у звања наставника

Erasmus ImprESS ТЕМПУС ПРОЈЕКТИ

Важнији линкови

Пратите нас