najava grb.jpg

ЦЕНТАР ЗА РАЗВОЈ ИСТРАЖИВАЧКОГ ПОДМЛАТКА УНИВЕРЗИТЕТА ОДБРАНЕ

27. 12. 2013

 

Активности за унапређење истраживачке делатности

I   ШТА ЈЕ НАУКА - предавање за кадете

У оквиру активности Центра за развој истраживачког подмлатка, 17. децембра 2013. године проректор за научноистраживачку делатност Универзитета одбране проф. др Мирјана Животић-Вановић одржала је кадетима Војне академије и Медицинског факултета ВМА Универзитета одбране предавање са темом шта је наука.

На једноставан и примерима поткрепљен начин представила је како се путем научних истраживања долази до нових сазнања, шта је суштина научног метода чијом применом наука настоји да разуме и објасни како функционише свет око нас, а да то не буде само прикупљање података и њихово описивање. Говорила је о разлозима због којих је неопходно јавно објавити резултате научноистраживачког рада и о разлици која постоји када се резултати изнесу на конгресу и објаве у неком часопису. Посебно се осврнула на разлику између струке и науке и могућностима које кадетима стоје на располагању да након завршетка студија своју каријеру усмере у научноистраживачком правцу.

Кадет проректор Душан Савић  који је учествовао у организацији наведеног предавања изразио је задовољство што је био у прилици да присуствује једном оваквом предавању. Како је нагласио, овакав вид предавања је од великог значаја за кадете Универзитета одбране јер им омогућава да, на њима приступачан и актуелан начин, спознају циљеве и најважније ефекте и могућности укључивања у научноистраживачки рад на Универзитету.

 

 II  ПСЕУДОНАУКА – предавање за кадете

Још једно предавање за кадете у организацији Центра за развој истраживачког подмлатка, одржано је 25. децембра 2013. године. Гост предавач био је господин Воја Антонић, инжењер, проналазач, новинар и писац који је широј јавности познат и као аутор књиге „Да ли постоје ствари које не постоје – водич за критичко размишљање“, која је настала као његов одговор на сујеверје и прорицање судбине, који су у Србији оживели крајем 20. века.
Кроз низ примера из скорије прошлости и садашњости уверљиво је представио сличности између науке и псеудонауке, али и разлике у начину на који псеудонаука долази до „нових сазнања“, како их представља и посебно, како их користи. Предавање је било подстицајно, па су кадету поставили више питања и о њима дискутовали, а господину Антонићу су упутили позив да поново буде њихов гост предавач.
 Oбјављено у секцији:

Верзија за штампу

 

A+ A-

Претрага

Календар активности

« Јул 2020 »
ПонУтоСреЧетПетСубНед
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 

Избори у звања наставника

Erasmus ImprESS ТЕМПУС ПРОЈЕКТИ

Важнији линкови

Пратите нас