AmerigoDSC_0100.jpg

Посета високе делегације САД Универзитету одбране

18. 11. 2011

Планским активностима, у области војно-образовне сарадње, дана 17.11.2011. године у званичној посети Универзитету одбране боравила је висока делегација САД коју је предводила госпођа Celeste Wallander, високи службеник Секретаријата Министарства одбране САД.

Делегацију је примио ректор Универзитета одбране са својим сарадницима, при чему је у свом излагању посебну пажњу посветио значају Универзитета одбране, месту и улози Универзитета у академској заједници Републике Србије, као и могућностима сарадње нашег Универзитета и његових високошколских установа  са партерима у иностранству.

У уводном делу генерал-мајор проф. др Миодраг Јевтић је истакао: „Развој науке и примена нових технологија мењали су, током историје света, облике организовања и односа у оквиру људског друштва. Слика света мењала се уводећи стално нове изазове и ризике у погледу опстанка појединих заједница, као и друштва у целини. Оружане снаге као заштитни елемент сваког друштва, својим постојањем у миру делују превентивно, а у рату физички обезбеђују заштиту сваке заједнице. Официри као носиоци организовања и реализације одбрамбених активности морају да испуне бројне захтеве у погледу знања и вештина. Управо из тих разлога је у циљу  јачања војне професије као и неопходности хармонизације војно-образовног система са академском заједницом наше државе, извршена акредитација војних високошколских установа (ВА и ВМА), а државно и војно руководство наше државе подржало оснивање Универзитета одбране“. 

Током радног дела посете гостима су презентоване чињенице и одлуке које су опредељивале конституисање ректората и доношења кључних нормативних аката за рад Универзитета одбране. Главни циљеви и визије Универзитета одбране се односе на организационе и планске активности којима се обезбеђује стални развој наставног процеса и усавршавања наставног кадра у области високог образовања, као и научно-истраживачке делатности, али и јачања партнерске сарадње уз размену искустава у националном, регионалном и ширем смислу, уз сагласност надлежних државних органа.

Госпођа Celeste Wallander је у своје и име осталих чланова делегације захвалила на пријему и задовољство са презентацијом могућности и резултатима рада високообразовног и истраживачког процеса у систему одбране, подржавајући наша опредељења и приступ. У наставку разговора, она и њени сарадници су поставили више питања која су се односила на статус војног образовања у Републици Србији, процедуре и поступак уписа на Универзитет одбране, структуру и број кадета, визију кадетског истраживачког центра, каријерно усавршавање официра и др.

Ректор Универзитета је са својим сарадницима  детаљно одговорио на наведена питања, посебно је подвукао отвореност за разменом искустава и спремност да учимо од оних који су у области високог образовања и науке отишли корак даље од нас, потпуно свесни да стечена и усвојена знања представљају највреднију монету  21.века.

Госпођа Celeste Wallander је при крају посете нагласила да би било веома добро да ректор Универзитета одбране у наредном периоду посети неку од војно-образовних институција САД, односно да се наша страна детаљније упозна са искуствима ОС САД у програму школовања официра на војним и цивилним универзитетима. Такође је пожелела, уколико јој се пружи прилика, да следеће године лично присуствује промоцији најновије генерације официра Војске Србије.

 

 Oбјављено у секцији: Саопштења

Верзија за штампу

 

A+ A-

Претрага

Календар активности

« Јул 2020 »
ПонУтоСреЧетПетСубНед
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 

Избори у звања наставника

Erasmus ImprESS ТЕМПУС ПРОЈЕКТИ

Важнији линкови

Пратите нас