proba_DSC0821.jpg

Усвојен Статут Универзитета одбране

18. 10. 2011

Усвојен Статут Универзитета одбране
 
Седница Привременог савета Универзитета одбране одржана је 14.октобра 2011. године у згради привременог седишта Ректората. На дневном реду седнице били су усвајање Статута Универзитета одбране и усвајање Програма рада за 2012.годину.
 
Састанку су присуствовали сви чланови Привременог савета одређени Одлуком Владе Републике Србије од 24.фебруара 2011.године: проф. др Слободан Арсенијевић, ректор Универзитета у Крагујевцу који је и председавао радом Савета; проф. др Ћемал Долићанин, ректор Државног Универзитета у Новом Пазару; проф. др Милорад Милованчевић, декан Машинског факултета Универзитета у Београду; проф. др Владимир Цветковић, декан Факултета безбедности Универзитета у Београду и проф. др Милан Мартић, декан Факултета организационих наука Универзитета у Београду.
У радном делу седнице активно су учествовали ректор Универзитета одбране генерал-мајор проф. др Миодраг Јевтић са сарадницима, начелник Војне академије бригадни генерал др Младен Вуруна са продеканом пук. проф. Бобаном Ђоровићем и продекан Медицинског факултета Војномедицинске академије ВС проф др Силва Добрић.
 
Након поздравних речи, ректор Универзитета одбране генерал-мајор проф. др Миодраг Јевтић је подсетио на најважније активности у претходном периоду, укључујући реновирање будуће зграде Рекората, организациона решења, израду Статута и бројних нормативних аката, израду сајта Универзитета, изузетно коректну сарадњу са КОНУС-ом (Конференција Универзитета Србије) и Универзитетом одбране Чешке републике. У краћем излагању проф. Јевтић је указао и на визије развоја Универзитета одбране, при чему је нагласио да се доношењем Статута стварају нормативни оквири за обезбеђење квалитета студијских програма, уз кључну интегративну и интерактивну функцију у области високог образовања и научноистраживачког рада у систему одбране. Статут уједно штити али и обавезује, како високошколске јединице тако и све запослене и студенте нашег Универзитета, нагласио је генерал Јевтић
 
Проректор за квалитет и развој пуковник проф. др Јан Марчек је изнео хронологију израде предлога Статута, која је почела 19. маја 2011. године када је министар одбране господин Драган Шутановац формирао посебну десеточлану радну групу. Након усаглашавања предлога текста Статута, уважених сугестија  организацијских целина Министарства одбране и Генералштаба Војске Србије,  добијене су потребне сагласности Министарства просвете и науке, Министарства финансија,  Министарства рада и социјалне политике и Републичког секретаријата за законодавство. Из садржаја Статута посебно су истакнуте интегративне функције Универзитета, а нарочито избори у звања наставника, научноистраживачки рад и образовање током живота. На крају излагања проф. Марчек је истакао да Универзитет одбране настоји да кроз непрекидну изградњу квалитета свих сегмената образовног процеса да свој допринос изградњи капацитета академске заједнице Републике Србије.
 
Предлог програма рада Универзитета одбране за 2012. годину презентовала је проф. др Мирјана Животић-Вановић, проректор за научноистраживачки рад. Предлог програма рада обухвата седам области међу којима ће се посебна пажња посветити увођењу професионалног усавршавања официра у академски оквир, формирању Кадетског истраживачког центра и приступању у чланство и укључење у програме и пројекте регионалних и међународних универзитетских асоцијација.
Статут и Програм рада Привремени савет је једногласно усвојио.
 
Универзитет одбране данас школује 814 кадета на Војној академији и 75 кадета на Медицинском факултету ВМА. Након успешног завршетка школовања они имају обезбеђена радна места и предвидиву професионалну каријеру која се одвија у стручном или научном правцу, чиме се добија квалификован официрски кадар и квалитетан наставни и научни кадар за потребе Војске Србије, Универзитета одбране, војнонаучних установа и система одбране у целини.Oбјављено у секцији: Саопштења

Верзија за штампу

 

A+ A-

Претрага

Календар активности

« Јул 2020 »
ПонУтоСреЧетПетСубНед
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 

Избори у звања наставника

Erasmus ImprESS ТЕМПУС ПРОЈЕКТИ

Важнији линкови

Пратите нас