rumunija 1.jpg

ЈАЧАЊЕ РЕГИОНАЛНЕ УНИЍЕРЗИТЕТСКЕ САРАДЊЕ

18. 03. 2014

У периоду од 12. до 14.03.2014. године ректор генерал-потпуковник проф. др Миодраг Јевтић је предводећи делегацију Универзитета одбране у Београду посетио Национални универзитет одбране «Карол I» у Букурешту, Република Румунија.

Ова посета је реализована у оквиру закључака  DEEP програма и закључака о унапређењу војнообразовне сарадње у региону.

Нашу делегацију је дочекао и непосредно учествовао у свим активностима командант – ректор Универзитета бригадни генерал Габријел-Флорин Моисеску са сарадницима.

Изузетно срдачан пријем и исказано пријатељство је било праћено детаљним упознавањем са организацијом, резултатима рада и визијом развоја Националног Универзитета одбране у Букурешту. У свом раду колеге из румунског универзитета поштују све европске стандарде, као и Болоњску декларацију, а ректор универзитета је непосредно потчињен министру одбране Републике Румуније.

Домаћини су у потпуности испунили претходно усаглашене циљеве посете који су се односили на презентацију имплементације студијских програма за мастер и докторске студије, као и посебној посвећености процесу усавршавања у области израде сценарија и практичним чињеницама које прате успешну реализацију операција. Важна област нашег рада су биле и презентација у области кризног менаџмента. Високе стандарде постижу у Институту за учење на даљину и Центру за симулације.

У оквиру размене иксустава генерал Јевтић је домаћине упознао са организацијом, радом и визијом нашег Универзитета одбране, а пуковник Марко Зеленовић је детаљније реферисао о организацији генералштабног усавршавања у нашем Министарству одбране.

Домаћини су исказали велико интересовање за наша искуства обједињеног војног образовања за сва три нивоа под окриљем Војне академије у оквиру Универзитета одбране, а њихове наредне активности ће бити везане и за имплементацију наших искустава.

Високи степен разумевања је препознат и у дефинисању више закључака око заједничких активности у оквиру DEEP процеса и билатералне сарадње у области војног образовања.

Румунска страна је доставила драфт протокола о будућој сарадњи и исти би се, након предвиђене нормативне процедуре, потписао у Букурешту крајем маја месеца ове године, током Конференције команданата и ректора војнообразовних институција у оквиру партнерства за мир.

Велику подршку успешној реализацији ове посете дао је и наш војни изасланик у Букурешту потпуковник Марко Новаковић.
 Oбјављено у секцији:

Верзија за штампу

 

A+ A-

Претрага

Календар активности

« Јул 2020 »
ПонУтоСреЧетПетСубНед
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 

Избори у звања наставника

Erasmus ImprESS ТЕМПУС ПРОЈЕКТИ

Важнији линкови

Пратите нас