001.jpg

Генерал-потпуковник проф. др Миодраг Јевтић: Војно образовање и усавршавање је доступно и пријатељима из Црне Горе

25. 02. 2014


Изузетно је добро и важно да сарађујемо у оквиру међудржавних споразума, да бисмо сјутра имали високопрофесионално оспособљене младе људе који ће се препознавати и сарађивати у јачању регионалне безбједности. Образовање и знање су дефинитивно највеће вриједности вијека у којем живимо – наглашава генерал-потпуковник Јевтић.

 Ректор Универзитета одбране Србије генерал-потпуковник проф. др Миодраг Јевтић изјавио је у интервјуу Побједи да очекују још кадета и кандидата из Црне Горе на Војној академији и  Медицинском факултету Универзитета одбране у Београду, при чему је истакао да желе што прије да успоставе и академску сарадњу са Универзитетом у Подгорици.

 - Живимо у амбијенту гдје смо пријатељи и комшије. Имамо пуно тога сличног и можемо да радимо заједно, а чињеница је да су наставни, просторни и искуствени ресурси у највећем дијелу очувани на простору Србије.Наша земља је отворила руке и спремна је са свима да сарађује у мјери у којој то други желе. Веома је добро да сарађујемо у оквиру међудржавних споразума, да бисмо сјутра имали младе људе који ће се препознавати и сарађивати у јачању регионалне безбједности. Ако то већ радимо са партнерима из Словеније, Хрватске, Македоније, Федерације БиХ и Републике Српске, зашто не бисмо радили још више и са Црном Гором – рекао је генерал-потпуковник Јевтић.

Универзитет одбране у чијем склопу се налазе Војна академија и Медицински факултет са наставном базом на ВМА обиљежио је 24. фебруара трећу годишњицу од оснивања. Тим поводом разговарали смо са  ректором, генерал-потпуковником проф. др  Јевтићем о студијским програмима, регионалној сарадњи, иностраним кадетима, условима школовања, плановима…

Цјеложивотно усавршавање

Ректор Универзитета одбране наводи да имају организоване студије на сва три нивоа школовања:  основне и интегрисане академске, мастер и докторске студије.
- Оно што је наш посебан квалитет и чиме се поносимо је каријерно усавршавање, односно усавршавање током читавог живота.  То је сегмент на коме се посебно инсистира у европским процесима – истиче генерал-потпуковник Јевтић.

Универзитет одбране пружа могућност за усавршавање током живота на четири нивоа (основни командно-штабни курс, командно-штабно усавршавање, генералштабно усавршавање и Високе студије безбједности и одбране).
- Највиши ниво су Високе студије безбједности и одбране гдје су полазници и министри у Влади Републике Србије, државни секретари, челни људи из друштвеног и јавног живота наше државе, Војске Србије, Министарства одбране, затим из Црне Горе, БиХ, Словеније, Хрватске, Македоније и други инострани полазници. То су људи који су изабрани у контексту њиховог оспособљавања за препознавање и ефикасно поступање у одређеним безбједнсним ризицима и ванредним ситуацијама – објашњава саговорник Побједе.

Странци

Универзитет одбране тренутно има око 1.000 студената на основним академским студијама Војне академије и Медицинског факултета, док је на мастер и докторским студијама око 100 полазника. Из Црне Горе, БиХ, Хрватске, Словеније, Македоније, Алжира, Либије и Анголе тренутно има 66 студената и полазника на разним видовима усавршавања.Генерал-потпуковник Јевтић каже да до краја године очекују велику групу кандидата из иностранства и најављује да ће их бити више од 100. На Високим студијама безбједности и одбране усавршава се 15 кандидата.


Имају 25 акредитованих студијских програма, као и два заједничка програма са Универзитетом у Крагујевцу и са Универзитетом у Новом Пазару.

- Сада смо у завршној фази реакредитације. Поштујемо Болоњу, али и најсавременије националне и европске академске стандарде и препоруке. Потписали смо и активно проводимо споразуме о сарадњи са свим државним универзитетима у Србији, са универзитетима у Бања Луци, Источном Сарајеву, Марибору, са националним универзитетима одбране у Чешкој, Бугарској, Пољској и Словачкој – наводи ректор.

Генерал-потпуковник Јевтић истиче да њихов официр, завршетком студија, поред официрског чина добија додатак дипломе да је оспособљен да обавља одабране професионалне дјелатности као и све његове колеге на било ком цивилном факултету.
- Наш задатак ће бити испуњен ако они сјутра буду бољи од нас. Будућност припада њима, циљ нам је да их оспособимо да буду потпуно равноправни и компаративни са свим оним што је савремено у свијету. Наше је да их учимо и да их научимо како да уче. То је наша мисија – наглашава ректор.

Конкурс

До 31. марта је отворен конкурс за упис у све војне школе.
- Свако ко уђе у наш систем има обезбијеђено радно мјесто и могућност да се усавршава. Дакле, он је системски подржан и од његовог рада и остварених резултата зависи докле ће стићи у каријери – каже генерал-потпуковник Јевтић. Школовање странаца на Војној академији и Медицинском факултету ВМА одвија се на основу билатералних споразума између држава.
- Високо смо мотивисани и расположени да прихватимо наше пријатеље и партнере и помогнемо да у том образовном смислу буду оспособљени као и наши људи који сјутра треба да преузму одговорне дужности у држави – каже ректор.

Регионална сарадња

Он додаје да је њихова визија да развијају нове, квалитетне студијске програме, усавршавају наставни кадар,  успоставе сарадњу са универзитетима у региону и да покажу колегама широм Европе и свијета да образовање као категорија на овим просторима постоји преко 170 година.
- Поздравите моје колеге професоре у Црној Гори.  Пренесите им нашу поруку и жељу да обновимо  професионалне контакте и направимо сарадњу која би могла бити у интересу обје државе, оба министарства одбране, просвете и науке, јер мислим да једни друге можемо помоћи и да смо заједно јачи – поручио је генерал-потпуковник Јевтић.

Школовање војних љекара је медицинска будућност

 На Медицинском факултету ВМА је прије пет година уписана прва генерација будућих војних љекара, на чему им, каже наш саговорник, одају признања колеге из региона и иностранства.
- Ја сам завршио цивилни Медицински факултет. Био сам одличан студент и мислим да сам се теоретски и практично оспособио да медицинске задатке успјешно извршавам, али нисам био у прилици да научим и нешто што је много важно за професију којом се бавим, а то је ефикасно поступање у ванредним ситуацијама, елементарним катастрофама, када није довољно бити само добар доктор, него је важно бити и добар организатор, јер често искуство, добра тријажа и права одлука рјешава више живота – објашњава генерал-потпуковник Јевтић.

С обзиром да су процијенили да им то треба и да током курсева и оспособљавања троше доста времена и новца, они су сачинили и акредитовали студијске програме.
- То је медицинска будућност на овим просторима. Наши студенти су изузетно мотивисани, посвећени будућој професији и биће сјајни љекари. Они ће поред медицинског знања бити и додатно војностручно оспособљени – истиче наш саговорник и оцјењује да је то квалитет више. Међу њима је и кадет из Црне Горе Никола Калуђеровић.Генерал-потпуковник Јевтић подсјећа да њихови медицински стручњаци учествују у мировним мисијама широм свијета гдје примјењују ова знања, при чему се њихов рад високо вреднује.

Дјевојке остварују врхунске резултате

Ове године први пут дјевојке могу да конкуришу за упис и у Војну гимназију. На питање да ли жене једнако као и мушкарци могу да одговоре на изазове војничког позива, генерал-потпуковник Јевтић каже да оне итекако могу бити присутне и активне у неким од важних дјелатности система безбједности и одбране.
- Војна професија је специфична. У историји, одвајкада је била предодређена за мушки пол, али вријеме иде, мијењају се околности, савремене технологије омогућавају активно учешће оспособљених и стручних људи у многим сегментима независно од пола – каже ректор Јевтић и додаје да вјерује у родну равноправност. Он истиче да морају водити рачуна о томе да жена рађа и ствара будућност, те да треба да испоштује ту важну мисију, али је, како каже, добродошла у војни и безбједносни систем. Генерал-потпуковник Јевтић оцјењује да жена може да буде партнерски веома конкурентна мушкарцима у многим областима. На Медицинском факултету код њих нпр. знатно више су заступљене дјевојке.

- Оне остварују врхунске резултате. Врло су поуздане, посвећене, изузетно ангажоване и мотивисане. Вјероватно их и тај мотив војничког позива интригира да уложе додатну енергију за усвајање знања – казао је ректор Универзитета одбране.

 Oбјављено у секцији:

Верзија за штампу

 

A+ A-

Претрага

Календар активности

« Август 2018 »
ПонУтоСреЧетПетСубНед
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 

Избори у звања наставника

Erasmus ImprESS ТЕМПУС ПРОЈЕКТИ

Важнији линкови

Пратите нас