DSC04413.JPG

Сарадња Универзитета одбране Србије и Чешке

17. 10. 2011

Сарадња Универзитета одбране  Србије и Чешке

Делегација Универзитетa одбране кojу је предводио ректор, генерал-мајор проф. др Миодраг Јевтић, боравила је у Брну од 11-13.10 2011 год., у радној посети Универзитету одбране Чешке Републике. У саставу делегације били су и начелник Војне академије, бригадни генерал проф. др Младен Вуруна као и проректор за међууниверзитетску и међународну сарадњу, пуковник проф. др Горан Дикић.

Госте из Србије су веома срдачно примили ректор Универзитета одбране у Брну, бригадни генерал проф. др Рудолф Урбан, проректор за међународну сарадњу, пуковник проф. др Јарослав Пруха, декан Факултета за економију и менаџмент, пуковник др Владан Холцнер, декан Факултета за војне технологије, пуковник проф. др Здењек Винтр као и продекан Војномедицинског факултета у Храдец Кралове, проф др Роман Бланаш са сарадницима.

Током посете настављени су разговори о могућностима унапређења већ раније успостављене сарадње између високошколских јединица  оба универзитета. Бригадни  генерал Урбан, у свом обраћању, посебно је указао на чињеницу да универзитети одбране у Брну и Београду представљају јединствени пример таквих универзитета у Европи.

Генерал мајор Јевтић се  одмах на почетку  посете захвалио проф. Урбану и његовим сарадницима на саветима и непосредној помоћи у току конституисања нашег Универзитета одбране, чиме су отворене значајне могућности за развој нових облика сарадње у оквиру билатералних односа Министарстава одбране Републике Чешке и Републике Србије као и услови за заједнички наступ у оквиру сарадње са другим универзитетима.

Домаћини су нашу делегацију исцрпно упознали са организацијом рада, резултатима и проблемима са којима се суочавају у свакодневном раду.  Током посете наша делегација је била у прилици да обиђе радни амбијент и лабораторије сва три факултета и непосредно разговара са руководиоцима и наставним особљем Универзитета одбране.

Општи утисак иде у прилог констатацији о веома добро организованом Универзитету са усаглашеним и у пракси спроводљивим европским стандардима који су уз примерену ангажованост доступни и нашим војним високошколским јединицама.

Предложено је више активности које могу бити од интереса за обе стране у 2012. год. Посебна пажња је посвећена мобилности кадета-студената и наставника као и могућности сарадње из домена активности Војне академије и војно медицинских факултета два Универзитета одбране у области високог образовања и научноистраживачке делатности.

 Oбјављено у секцији: Саопштења

Верзија за штампу

 

A+ A-

Претрага

Календар активности

« Јул 2020 »
ПонУтоСреЧетПетСубНед
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 

Избори у звања наставника

Erasmus ImprESS ТЕМПУС ПРОЈЕКТИ

Важнији линкови

Пратите нас