1_MG_1743.jpg

Формиран Кадетски парламент Универзитета одбране

16. 12. 2011

У Ректорату Универзитета одбране дана 15.12.2011. године одржана је конститутивна седница Кадетског парламента Универзитета одбране којом је председавао ректор Универзитета одбране генерал-мајор проф. др Миодраг Јевтић. Заједно са 15 кадета – кандидата за чланове Кадетског парламента Универзитета одбране у раду Седнице су, поред ректора, активно учествовали и проректор пук. проф. др Јан Марчек, генерални секретар пуковник Слободан Кисић, продекан Војне академије пук. проф. др Бобан Ђоровић и продекан Медицинског факултета ВМА мајор проф. др Тихомир Илић.

У уводној речи ректор је поздравио све присутне и у краћем излагању хронолошки упознао кадете са свим досадашњим активностима Универзитета одбране. Упознао их је да Универзитет интегрише функције високошколских јединица у свом саставу, Војне академије и Медицинског факултета ВМА, тако што спроводи јединствену политику чији је циљ стално унапређење делатности високог образовања и унапређење квалитета наставе, усавршавање научно-истраживачког подмлатка кроз увођење кадета у научно-истраживачки рад, као и стварање услова за даљи рад и развој Универзитета.

Кадетски парламент Универзитета  је орган свих кадета Универзитета преко којег они остварују своја права и штите своје интересе на Универзитету. Формирање овог тела ствара претпоставке за укључивање представника кадета у Студентску Конференцију Универзитета Србије (СКОНУС), која је највише студентско представничко тело, чиме се и на овај начин даље доприноси хармонизацији војно-образовног процеса са академском заједницом Републике Србије. Ректор је посебно подвукао значај ове конститутивне седнице јер се у оквиру реформских процеса у систему одбране  формира један овакав универзитетски орган који је примерен организовању сваког универзитета.

На крају уводне речи ректор је најавио и још једну новину, која се односи на оснивање Кадетског истраживачког центра, са визијом унапређења квалитета научно-истраживачког рада на Универзитету одбране.

Након избора и извештаја Верификационе комисије, а у оквиру усвојеног дневног реда, верификован је Кадетски парламент Универзитета одбране у саставу:

 

 

 

1.      Кадет Виктор Вереш из Војне академије,

2.      Кадет Кнежевић Милош из Војне академије,

3.      Кадет Емилија Цветановић из Војне академије,

4.      Кадет Марко Костић из Војне академије,

5.      Кадет Владимир Тимотијевић из Војне академије,

6.      Кадет Душан Рудовић из Војне академије,

7.      Кадет Јелена Шулић из Војне академије,

8.      Кадет Стефан Златичанин из Војне академије,

9.      Кадет Душан Савић из Војне академије,

10.  Кадет Бранислава Босић из Војне академије,

11.  Кадет Милош Васковић из Војне академије,

12.  Кадет Ирена Гочобија из Војне академије,

13.  Кадет Горан Савић са Медицинског факултета ВМА,

14.  Кадет Борис Малагурски са Медицинског факултета ВМА и

15.  Кадет Јелена Катић са Медицинског факултета ВМА

Кадетски парламент Универзитета одбране има 15 чланова, од којих су 12 кадети Војне академије, а 3 кадета са Медицинског факултета ВМА. Њихов мандат траје годину дана од дана конституисања парламента.

У даљем току Седнице предложени су кандидати за руководство Кадетског парламента Универзитета одбране и једногласно су изабрани:

1. Кадет Виктор Вереш из Војне академије за председника Кадетског парламента Универзитета одбране

2. Кадет Јелена Катић са Медицинског факултета ВМА за подпредседника

3.      Кадет Бранислава Босић из Војне академије за секретара

За кадета проректора Универзитета одбране једногласно је изабран кадет Владимир Тимотијевић из Војне академије, који ће током свог мандата активно координирати и сарађивати са Ректоратом. У згради Ректората опредељена је канцеларија за рад кадета – проректора.

За представнике Кадетског парламента у Савету Универзитета изабрани су:

1.      Кадет Виктор  Вереш из Војне академије, по функцији,

2.      Кадет Горан Савић са Медицинског факултета ВМА и

3.      Кадет Душан Савић из Војне академије

За чланове Комисије за обезбеђење квалитета на Универзитету одбране изабрана је кадет Јелена Шулић из Војне академије, а накнадно ће бити верификован предлог кандидата кадета из Медицинског факултета ВМА.

За учешће у раду Сената и стручних већа Универзитета одбране, када се буду разматрала питања од интереса за кадете, изабрани су:

1.      Кадет Милош Кнежевић из Војне академије,

2.      Кадет Марко Костић  из Војне академије,

3.      Кадет Ђорђе Обрадовић из Војне академије,

4.      Кадет Никола Јовановић из Војне академије и

5.      Кадет Борис Малагурски из Медицинског факултета ВМА

На овој Седници су размотрени и једногласно усвојени предлози Пословника и Правилника о раду Кадетског парламента Универзитета одбране.

При крају Седнице ректор Универзитета је још једном подвукао значај формирања Кадетског парламента, чиме се шире могућности заштите интереса и права, уз неопходност да се потребе морају артикулисати на одговарајући начин, али и да овакав приступ подразумева и значајно подизање одговорности самих кадета у даљем унапређивању образовног и научно-истраживачког процеса у систему одбране.

Својим обраћањем приликом закључивања рада ове конститутивне Седнице, председник Кадетског парламента Универзитета одбране и кадет проректор Универзитета одбране су се захвалили својим колегама на указаном поверењу и обећали максимално ангажовање на пословима и задацима који ће им бити поверавани у наредном периоду.

 

 

 

председник Кадетског парламента Универзитета одбране кадет Виктор Вeреш

 

 

 

 
 
 
 
 
кадет проректор Универзитета одбране
кадет Владимир Тимотијевић

 

 

 

 

 
Oбјављено у секцији: Саопштења

Верзија за штампу

 

A+ A-

Претрага

Календар активности

« Јул 2020 »
ПонУтоСреЧетПетСубНед
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 

Избори у звања наставника

Erasmus ImprESS ТЕМПУС ПРОЈЕКТИ

Важнији линкови

Пратите нас