DSC3165.jpg

Министар одбране Исламске Републике Пакистан посетио Универзитет одбране у Београду

16. 10. 2012

Делегација Савезног Министарства одбране Исламске Републике Пакистан, коју је предводио министар Syed Naveed Qamar, учинила  је 16.10.2012. године службену посету Универзитету одбране у Београду. У оквиру делегације били су и Raja Muhammad Arif Nazir, секретар секретаријата Савезног МО ИР Пакистан, Mumtaz Ahmed Shahi, секретар за међународну сарадњу у Министарству одбрамбене производње ИР Пакистан и Mirza Salman Babar Beg, први секретар у амбасади ИР Пакистан.
Делегацију Савезног Министарства одбране Исламске Републике Пакистан примио је ректор  Универзитета одбране генерал-потпуковник проф. др Миодраг Јевтић, са сарадницима. Посети су присуствовали и господин Мирослав Јовановић, помоћник министра одбране за политику одбране, генерал-мајор проф. др Младен Вуруна, начелник Војне академије и бригадни генерал проф. др Бојан Зрнић, начелник Управе за одбрамбене технологије Сектора за материјалне ресурсе МО. Генерал Јевтић је зажелевши гостима добродошлицу, истакао традиционалне и  пријатељске везе наших двеју земаља, и нагласио да Универзитет одбране има знатне могућности и искуства у области међународне војне и едукативне сарадње. Подвукао је да ова посета представља прави корак за отпочињање сарадње у овим областима. Након уводног говора генерала Јевтића, проректор за међууниверзитетску и међународну сарадњу пуковник проф. др Горан Дикић, дипл. инж., је упознао госте са историјатом и традицијом војног школства у Републици Србији, процесом који је резултовао акредитацијом студијских програма и формирањем Универзитета одбране, као и његовом структуром, активностима и задацима. Генерал мајор проф. Вуруна је гостима детаљно презентовао структуру, састав, могућности, задатке и планове за даљи развој Војне академије у оквиру универзитетске заједнице.
 
Министар одбране господин Syed Naveed Qamar је захвалио у своје име као и у име осталих чланова делегације на пријему и садржајним презентацијама Универзитета одбране и Војне академије, нагласивши да је импресиониран резултатима које је Универзитет одбране постигао у тако кратком времену од свог оснивања, али да је то сигурно последица дуге традиције војног школства у Републици Србији. Истакао је да постоје одређене разлике али и велике сличности нашег система целоживотног образовања и стручног усавршавања официра у његовој земљи, посебно у области војнотехничких наука и производњи за потребе одбране. Нагласио је да постоје реалне основе за сарадњу у области војног образовања, да је потребно пронаћи области у којима је то могуће брзо и ефикасно спровести, али да би пакистанска страна желела да нам покаже какве су њихове могућности у овој области и да ће то сигурно бити један од садржаја  предстојеће посете војне делегације Републике Србије Пакистану.
Остали чланови пакистанске делегације исказали су посебно интересовање за облике усавршавања у Школи националне одбране – генералштабно усавршавање и Високе студије безбедности и одбране, на ком језику се реализују и услове похађања. Такође су се интересовали за акредитоване облике студијских програма основних студија - да ли се завршетком школовања за војног пилота добија лиценца и за цивилног пилота, о организацији и раду кадетског парламента и слично.
 
Генерал Јевтић је са сарадницима одговорио на постављена питања. У склопу посете, организовано је заједничко фотографисање, а размењени су и пригодни протоколарни поклони.
 Oбјављено у секцији:

Верзија за штампу

 

A+ A-

Претрага

Календар активности

« Јул 2020 »
ПонУтоСреЧетПетСубНед
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 

Избори у звања наставника

Erasmus ImprESS ТЕМПУС ПРОЈЕКТИ

Важнији линкови

Пратите нас