Nova 3(1).jpg

Одржанe седницe стручних већа и Комисије за обезбеђење квалитета Универзитета одбране

14. 12. 2012

У периоду од 07-10. децембра 2012. године одржане су седнице стручних већа Универзитета одбране. На седницама свих стручних већа дато је позитивно мишљење на Предлог плана издавачке делатности за 2013. годину, предлог идејног решења за дизајн уџбеника на Универзитету одбране и предлог јединственог текста конкурса за избор и поновни избор у звање наставника на Универзитету одбране. 

Пета седница Стручног већа за медицинске науке


Дана 07. децембра 2012. године у Ректорату Универзитета одбране, одржана је пета редовна седница Стручног већа медицинских наука Универзитета одбране у Београду. Седницом је председавао председник Стручног већа пуковник проф др Зоран Поповић.

На седници су именоване комисије за припрему извештаја о пријављеним кандидатима за избор у звање наставника према конкурсу објављеном у листу „Одбрана“ од 15.11.2012. године за:

• оцену радова и кандидата за избор у звање два редовна професора за ужу научну област имунологија;
• оцену радова и кандидата за избор у звање редовног професора за ужу научну област нуклеарна медицина;
• оцену радова и кандидата за избор у звање доцента за ужу научну област анестезиологија и интензивно лечење;
• оцену радова и кандидата за реизбор у звање ванредног професора за ужу научну област дерматовенерологија;
• оцену радова и кандидата за реизбор у звање ванредног професора за ужу научну област физикална медицина и рехабилитација;

Стручно веће је именовало и комисије за припрему извештаја о пријављеним кандидатима за избор у звање наставника према конкурсу објављеном у листу „Одбрана“ од 15.07.2012. године за:

• оцену радова и кандидата за избор у звање доцента за ужу научну област биологија са хуманом генетиком;
• оцену радова и кандидата за избор у звање доцента за ужу научну област патологија.

Шеста седница Стручног већа за друштвено-хуманистичке науке


У Ректорату Универзитета одбране дана 10.12.2012. године одржана је шеста седница Стручног већа за друштвено-хуманистичке науке  Универзитета одбране којом је председавао генерал-мајор проф. др Митар Ковач.
Стручно веће дало је мишљења, која су упућена Сенату Универзитета одбране у вези испуњености услова за избор у звање наставника по конкурсу објављеном у листу „Одбрана“ од 1. марта, 15. јуна и 15. јула 2012. године, а на основу предлога Наставно-научног већа Војне академије за:
1. избор наставника у звање редовног професора за ужу научну област Стратегија.
2. избор наставника у звање доцента за уже научне области:

• Финансије и рачуноводство,
• Општа логистика,
• Политички систем и
• Менаџмент.
На овој  седници Стручног већа донети су и закључци у вези нострификације дипломе на предлог Наставно-научног већа Војне академије и предлога за расписивање конкурса за избор наставника у звање доцента  за ужу научну област „Систем логистике“.

Пета седница Стручног већа техничко-технолошких наука

Дана 10.12.2012. године у Ректорату Универзитета одбране одржана је Пета седница Стручног већа техничко-технолошких наука Универзитета одбране. Седницом је председавао генерал-мајор, ванредни професор, др Младен Вуруна.
На седници је разматран предлог Наставно-научног већа Војне академије за избор наставника, према конкурсу објављеним у листу „Одбрана“ од 15.06.2012. године и Сенату УО је упућено мишљење на предлог за избор у звање доцент за ужу научну област Бродомашинство и механика.
На седници је дат предлог и да се нострификације диплома официра стечена на Ваздухопловној академији „ИКАРИОН“ (Република Грчка), чиме се признаје наведена страна високошколска исправа као диплома стечена завршетком основних студија на Војној академији УО.

Девета седница Комисије за обезбеђење квалитета


Дана 11.12.2012. године у Ректорату Универзитета одбране одржана је девета редовна седница Комисије за обезбеђење квалитета Универзитета одбране, којом је председавао пуковник         доц. др Никола Лекић. Седници је присуствовao пуковник проф. др Јан Марчек проректор за квалитет и развој Универзитета одбране. Седници су присуствовали чланови Кадетског парламента кадеткиња Јелена Шулић са Војне академије и кадети Моника Мацак и Милутин Матић са Медицинског факултета ВМА, јер су разматрана питања од интереса за кадете/студенте.

Дневни ред ове седнице је обухватао следеће тачке: 1) Усвајање записника са предходне седнице Комисије за обезбеђење квалитета Универзитета одбране; 2) Анализа успеха кадета 134. класе Војне академије у школској 2011/2012. години; 3) Анализа евалуације педагошког рада наставника на Војној академији и Медицинског факултета ВМА у школској 2011/2012. години и 4) Питања и предлози.

Записник са претходне седнице Комисије за обезбеђење квалитета усвојен је једногласно, пошто није било сугестија.

Посебна пажња на овој седници је посвећена анализи успеха кадета 134. класе Војне академије у школској 2011/2012 години коју је извршио је пуковник проф. др Јан Марчек. Он је изнео детаљну анализу у којој су сагледани резултати кадета (положени и неположени испити) са просечним оценама оствареним на предметима. Професор Марчек је истакао да је просечна оцена успеха кадета ове класе у протеклој школској години била 8,26, а да пролазност на испитима износи 98,82 %. При томе, максималних 60 ЕСПБ је постигло 28,82% кадета. Због неположених испита из претходне године студија и због неиспуњавања законске обавезе од 48 ЕСПБ, школовање из ове класе напушта осам кадета, што чини 4,71 % од укупног броја кадета ове класе. Пуковник проф. др Јан Марчек члановима Комисије саопштио је да ова анализа чини део сумарног извештаја о успеху кадета/студената на испитима у школској 2011/2012 години у склопу извештаја о самовредновању, који ће се доставити Сенату Универзитета одбране. 

На основу резултата кадетске анкете у школској 2011/2012. години, презентоване су просечне оцене наставника из високошколских јединица. Узевши у целини, наставници су оцењени са врло добрим и одличним оценама, док је мањи део њих оцењен са добром оценом. У вези с тим, дат је предлог да се у анализи и при рангирању раздвоје наставници који предају обавезне предмете од оних који предају изборне предмете због величине узорка испитаника. 
Сходно одредбама Правилника о кадетском/студентском вредновању квалитета студија и педагошког рада наставника, изабрана је Комисија за спровођење надзора над кадетским/студентским вредновањем квалитета студија и педагошког рада наставника у саставу: 1) пуковник доц. др Никола Лекић; 2) ВС проф. др Маја Шурбатовић; и 3) ВС доц. др Ксенија Ђурић-Атанасијевски.

У циљу израде валидног  извештаја о компетентности наставника по нивоима студија, Сенату Универзитета одбране упућен је захтев ради добијања  евиденције о компетентности наставника (најмање 5 референци) са Војне академије и МФ ВМА, а који реализују наставу на студијским програмима у зимском и летњем семестру школске 2012/13 године.
 Oбјављено у секцији:

Верзија за штампу

 

A+ A-

Претрага

Календар активности

« Јул 2020 »
ПонУтоСреЧетПетСубНед
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 

Избори у звања наставника

Erasmus ImprESS ТЕМПУС ПРОЈЕКТИ

Важнији линкови

Пратите нас