RUMUNIJA 1.jpg

Потписан Протокол о сарадњи са Националним Универзитетом одбране «Карол I» Републике Румуније

14. 11. 2014

У оквиру планских активности и билатералне универзитетске сарадње делегација Универзитета одбране у Београду посетила је румунски Национални Универзитет одбране "Карол I" у Букурешту у периоду од 10. до 12. новембра 2014. године, на основу позива ректора румунског  Националног  Универзитета одбране бригадног генерала др Флорина Моисескуа.  Ректор Универзитета одбране гп проф др Миодраг Јевтић и референт за међууниверзитетсску и међународну сарадњу у Ректорату Универзитета одбране су са румунским колегама размотрили модалитете за унапређење сарадње у образовној и научно-истраживачкој области, након чега су ректори два универзитета потписали  претходно усаглашени Споразум о сарадњи два универзитета.

У наставку посете, делегација је посетила Дирекцију за војно здравство румунског Министарства националне одбране, као и војномедицински Институт на коме се обучавају војни лекари за потребе румунских оружаних снага. Током разговора са представницима Дирекције за војно здравство, препознати су обострани интереси за развој сарадње у оквиру планираних активности Балканског комитета за војну медицину. Ректор Јевтић је иницирао билже контакте са Медицинским факултетом Универзитета одбране, посебно у области мобилности студената и наставног кадра, као и у области научноистраживачке делатности и штампању стручних и научних чланака у референтним српским и румунским војномедицинским часописима. Обилазак образовних војномедицинских капацитета румунског Министарства националне одбране комплетиран је обиласком Централне војне болнице "др Карол Давила", где је нашу делегацију дочекала директорка болнице пуковник проф. др Мариана Жинга и током обиласка презентовала капацитете, сопствена искуства и  правце развоја, као и жеље за сарадњом  са Војномедицинском академијом у Београду.

У завршном делу посете, делегација је обишла Војнотехничку академију (ниво Универзитета) румунског Министарства националне одбране, где је дочекана од стране ректора пуковника проф. др Барбу Кристиана. Делегацији су презентовани импозантни технички, образовни и научноистраживачки капацитети Војнотехничке академије и исказана спремност да се у најкраћем року успостави сарадња са Универзитетом одбране из Београда, као и са другим релевантним војно-техничким и научно-истраживачким институцијама Министарства одбране и Војске Србије.

Општи утисак је да су представници нашег Универзитета дочекани са високим уважавањем и очекивањима у смислу активног доприноса даљем јачању образовних потенцијала, пријатељства и регионалне безбедности.

Делегација је посетила и амбасаду Републике Србије у Букурешту, где је примљена од стране амбасадора господина Бранка Бранковића.
 Oбјављено у секцији:

Верзија за штампу

 

A+ A-

Претрага

Календар активности

« Јул 2020 »
ПонУтоСреЧетПетСубНед
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 

Избори у звања наставника

Erasmus ImprESS ТЕМПУС ПРОЈЕКТИ

Важнији линкови

Пратите нас