rektor_1.jpg

Завршетак школовања 135. класе кадета Војне академије Универзитета одбране

14. 09. 2014

У септембарском испитом року своје школовање завршили су  кадети и кадеткиње 135. Класе Војне академије Универзитета одбране.  У амфитеатру Војне академије, дана 12. 09 2014 уручена је 221 диплома о завршеним основним академским студијама пре чему је ректор Универзитета Генерал ппуковник проф др Миодраг Јевтић уручио награде најбољим кадетима по студијским програмима. Дана 13.09 2014,  испред Дома Народне скупштине а у присуству чланова породица и више хиљада грађана, уз подршку  највиших државних и војних руководиоца као и делегација из 9 држава са три континента, учињена је свечана промоција најмлађих официра Војске Србије и уручене награде од стране Председника државе Господина Николића и Министра одбране Господина Гашића.

Имајући у виду значај ове активности и присуство војно-војне и војно-образовне сарадње, овим активностима је присутвовало више делегација у саставу од кадета до професора, ректора, генерала  и команданата. Ректорат Универзитета одбране посетиле су високе делегације војнообразовних институција  Словачке, Чешке и Руске федерације.

На позив Ректора, Универзитет одбране је посетио, ректор Академије оружаних снага Словачке Републике „Генерал Милан Ратислав Штефаник“ бригадни генерал Борис Ђуркех. Генерал-потпуковник проф. др Миодраг Јевтић са најближим сарадницима пожелео је добродошлицу ректору Ђуркеху.
На почетку разговора, он се захвалио на на позитивним информацијама које су презентоване од стране ректора Ђуркеха у оквиру програма DEEP-a, и подршци за даљи рад. Даље у разговору ректор је нагласио да су наши професори према договору испунили очекивања и упутили пет радова на међународне коференције које се одржавају под покровитељством Академије Оружаних снага Словачке Републике. Такође је истакао потребу за разменом наставника, а посебно кадета и учешће на вежбама, настави и конференцијама које организују високошколске установе две државе. Ректор је истакао задовољство доласком кадета из Словачке Републике, који ће имати прилике да се упознају животом и радом наших кадета као и да присуствују промоцији младих потпоручника Војске Србије. Међусобно упознавање младих два народа омогућује бољу сарадњу и унапређење рада  војних високошколских установа које су нам поверене, истакао је генерал Јевтић.
Генерал Ђуркех се захвалио на позиву и добродошлици и упутио позив ректору Универзитета одбране да са својом делегацијом учини радну посету Академију Оружаних снага Словачке Републике.
На састанку су договорене смернице за билатералну сарадњу и планирање активности две високошколске установе у оквиру ДЕЕП-а за 2015. годину.

Заменика ректора за војна питања Универзитета одбране Брно Чешке Републике пуковника Милана Марека примио је ректор Универзитета одбране генерал-потпуковник проф. др Миодраг Јевтић са најближим сарадницима, проректорима, пуковником проф. др Јаном Марчеком и пуковником ванр. проф. др Гораном Дикићем. Генерал Јевтић је на почетку разговора истакао изузетну сарадњу два универзитета и чињеницу да су искуства Универзитета одбране Брно значајно коришћена приликом формирања Универзитета одбране у Београду. Ректор проф Јевтић је похвалио активности око мобилности кадета и студената два универзитета, при чему истиче да се тренутно у посети Универзитету одбране Брно налазе претставници Медицинског факултета ВМА УО, а да су чешки кадети завршили боравак на нашем Универзитету и да су упутили речи велике захвалности.
Такође, ректор високо оценио изузетну помоћ и залагање челних људи Универзитета одбране Брно у оквиру активности програма DEEP. Пуковнику Мареку је предочио да ће присуствовати свечаности промоције младих потпоручника Војске Србије испред Народне скупштине Републике Србије, где ће бити у прилици да осети дух нашег народа који изузетно цени војску. Ректор је такође истакао, да је Универзитет одбране посвећен сарадњи, како са домаћим тако и са универзитетима из иностранства уз недвосмислену  подршку Министарства одбране.
Генерал Јевтић је изразио жељу и позвао да професори Универзитета одбране у Брну публикују своје радове у нашим часописима Војносанитетски преглед, Војно дело и Војнотехнички гласник.
Пуковник Марек се захвалио на пријему у име команданта-ректора Универзитета одбране Брно, Бриг.ген. проф Пшикрила и обећао да ће пренети све иницијативе о могућностима проширења сарадње, које је понудио ректор Универзитета одбране у Београду.

Војно образовну делегацијау  Руске Федерације је предводио генерал-мајор Сергеј В. Чварков, заменик начелника генералштабне Војне академије из Москве. Високу делегацију Војне академије  Руске Федерације примио је Ректор Универзитета одбране са најближим сарадницима. Генерал Јевтић је истакао велико задовољство што је први пут  делегација високог војног образовања руске федерације посетила Ректорат Универзитета одбране у Београду. Ректор је у светлу историјске сарадње два народа изразио жељу да овај сусрет буде значајан импулс будућој сарадњи војнообразовних институција наших држава.
 

Образовање и стечено знање претстављају највише вредности у 21. Веку, истакао је генерал Јевтић. Сходно томе, желимо да размењујемо и проширимо знања и способности наших официра све у циљу јачања националне, регионалне и глобалне безбедности, рекао је ректор.  Ректор је изразио и жељу да се озваничи сарадња, као и да се организују радне посете војним високообразовним институцијама две земље како би се упознали са организацијом, начином и резултратима рада. Пажњу је посветио и НИР-у, међусовној подршци за публиковање квалитетних стручних радова као и мобилности кадра.
Генерал Чварков се захвалио на топлој добродошлици и такође истакао историјске везе два народа. Предложене идеје за сарадњу које је истакао генерал Јевтић пренеће начелнику академије Оружаних снага Руске федерације, Геналу Макарову, а у циљу успостављања боље сарадње војних високошколских установа наших држава.

 Oбјављено у секцији:

Верзија за штампу

 

A+ A-

Претрага

Календар активности

« Јул 2020 »
ПонУтоСреЧетПетСубНед
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 

Избори у звања наставника

Erasmus ImprESS ТЕМПУС ПРОЈЕКТИ

Важнији линкови

Пратите нас