DSC_05601.jpg

СПОРАЗУМ О САРАДЊИ УНИВЕРЗИТЕТА ОДБРАНЕ И УНИВЕРЗИТЕТА У НОВОМ САДУ

14. 06. 2012

Делегација Универзитета у Новом Саду посетила је ректорат Универзитета одбране 13. јуна 2012. године. У делегацији Универзитета у Новом Саду били су ректор Универзитета проф. Др Мирослав Весковић, проф. др. Срђан Колаковић, председник Савета универзитета,  проф. др Радован Пејановић, проректор за финансије и организацију, проф. др Зита Бошњак, нови проректор за наставу од 01.10.2012. године и проф. др Зорана Лужанин, руководилац Универзитетског центра за примењену статистику.

Госете је примио ректор Универзитета одбране са проректорима пк проф. др Јан Марчеком, пк проф. др Гораном Дикићем и ВС проф. Др Мирјаном Животић-Вановић, као и генералним секретаром пк Слободаном Кисићем.

Након интензивне академске дискусије ректори генерал-потпуковник проф. др Миодраг Јевтић и проф. др Мирослав Весковић су потписали споразум о сарадњи ове две високообразовне установе.

Споразум о сарадњи је закључен на период од три године, и подразумева сарадњу у свим областима универзитетског образовања и академске праксе, могућност формирања заједничких студијских програма, мобилност студената, међусобно ангажовање наставника и заједничко учешће у научно-истраживачким пројектима од општег и регионалног значаја.

Генерал Јевтић је истакао да је сарадња наше две институције на нивоу факултета и наставника појединачно постојала и до сада, тако да се потписивањем споразума она формализује али се отварају и нове могућности за њено ширење на нове области. Према његовим речима, током припрема за потписивање поменутог споразума сагледани су интереси потенцијалног партнерског односа који би могао да значајно унапреди квалитет и резултате сарадње у научноистраживачкој делатности у Републици Србији и шире. Споразум ће омогућити и испуњење обавеза болоњског процеса, посебно када је реч о хоризонталној и вертикалној проходности професора и студената, али и сарадњи на домаћим и међународним научноистраживачким пројектима и развоју научног и наставног кадра у високошколском образовању.

Професор Весковић је истакао да потписивање Споразума о сарадњи наша два универзитета представља важан корак у развоју сарадње на нивоу академске заједнице Републике Србије, а да конкретне облике сарадње треба реализовати хитним формирањем заједничких радних група и израдом годишњег плана сарадње. Нагласио је да је потребно остварити сарадњу у изради и реализацији заједничких студијских програма на нивоу мастер и докторских студија, перспективно развити сарадњу у области издавачке делатности за потребе студената, наставног и научног рада, као и у области размене наставног кадра. Предложио је да Универзитет у Новом Саду у наредном периоду активно помогне укључење Универзитета одбране у реализацију међународних ТЕМПУС пројеката, као и да се већ од следећег семестра крене са гостујућим предавањима професора са оба универзитета наизменично. На крају свог излагања, професор Весковић је нагласио да је укључење Универзитета одбране као осмог државног универзитета у рад КОНУС-а и ректорског савета КОНУС-а представљало прави потез који је раду овог тела дао одређену дозу озбиљности и стабилности у раду и да се нада у наредном мандату наставку успешне сарадње са генералом Јевтићем, посебно у вези израде и усвајања Стратегије развоја високог образовања Републике Србије.

Ректор Универзитета одбране  генерал потпуковник проф. др Миодраг Јевтић је у знак признања за досадaшњу сарадњу и подршку у раду, уручио ректору Универзитета у Новом Саду проф. др Мирославу Весковићу плакету Универзитета одбране.
 Oбјављено у секцији: Саопштења

Верзија за штампу

 

A+ A-

Претрага

Календар активности

« Новембар 2020 »
ПонУтоСреЧетПетСубНед
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30 

Избори у звања наставника

Erasmus ImprESS ТЕМПУС ПРОЈЕКТИ

Важнији линкови

Пратите нас