1bioterorizam1.jpg

ПРВИ ЕЛЕКТРОНСКИ УЏБЕНИК НА УНИВЕРЗИТЕТУ ОДБРАНЕ

14. 03. 2013

 
Војна академија Универзитета одбране и Медија центар «Одбрана» су издавачи мултимедијалне електронске монографије «Биотероризам», аутора проф. др Елизабете Ристановић, наставника у Катедри за менаџмент Војне академије. Реч је о првом електронском уџбенику на Универзитету одбране у коме се на на модеран, концептуално оригиналан и технолошки иновативан начин приказују наставни садржаји који се обрађују у оквиру теоријске и практичне наставе из предметне области.

- Биолошко оружје данас се застрашујуће брзо шири, као и технологије за његову производњу, док с друге стране стратегије националних безбедности често неадекватно третирају тај сегмент, највише због тога што свест о тој врсти претњи и ризика није на довољном нивоу. Стога је увођењем овог предмета наш циљ био да спознајом проблема биотероризма утичемо на јачање националних потенцијала за биолошку одбрану, дајући тако допринос глобалној борби против тероризма и доприносећи даљем јачању позиције наше земље у свету. – наводи у предговору уџбеника ауторка др Елизабета Ристановић, напомињући да су наш највреднији ресурс знање и образовање.

- Освајање знања је јединствен стваралачки подухват, а истински стваралац мора бити слободан човек који има размахнуте хоризонте који ослобађају дух и дају осећај безграничне слободе. Зато је мој циљ да кроз мултидисциплинарне и мултимедијалне садржаје подстакнем управо тај истраживачки, критички и креативан дух којим се научним приступом могу открити замршени лавиринти природе и спречити злоупотребе њених потенцијала. – истакла је др Ристановић.
 
Рецензенти овог издања, еминентни експерти из области тероризма, генерал у пензији проф. др Бранко Крга са Академије за дипломатију и безбедност и проф. др Драган Симеуновић са Факултета политичких наука Универзитета у Београду, као и продекан Војне академије, пуковник проф. др Бобан Ђоровић, једногласни су у ставу да је реч о квалитетном делу које ће значајно обогатити наставне садржаје Универзитета одбране и препоручују увршћивањеje сличних програмских концепата у наставне програме осталих академских институција у земљи.
 
Велику подршку објављивању електронске монографије дало је Министарство одбране, а свој став о делу и аутору изнео је и помоћник министра за политику одбране, господин Мирослав Јовановић, истакавши да уџбеник као и предмет у целини имају велики значај за кадете Војне академије којима је омогућено да прошире своја знања и да као будући доносиоци одлука утичу на јачање наших капацитета за одбрану у том домену, у служби општег добра и мира, али и испуњавање обавеза из домена треће мисије Војске, везано за  помоћ цивилном становништву које би било превасходна мета у случају евентуалног терористичког напада. Због свега тога, мултимедијални приручник је од велике користи и за полазнике Високих студија безбедности и одбране, студенте политичких, медицинско-биолошких и других наука, али и за стручњаке различитих профила из безбедносног сектора, из медицинске и ветеринарске службе, науке, медија, од којих свако у својој области представља важан чинилац у оквиру националне стратегије заштите од биотероризма. 

- Биотероризам није проблем појединачног, националног или регионалног карактера, већ глобални проблем и зато јачањем могућности заштите као војска и држава дајемо свој допринос општем добру и потврђујемо своју посвећеност миру и универзалним вредностима – нагласио је господин Јовановић, истакавши да је у том смислу министарство одбране поносно на своје припаднике који су препознати на међународној научној сцени који су својим личним активностима, као и вредним научним и стручним контактима дали допринос афирмацији наведених опредељења, исказујући јасно препознавање императива времена у коме живимо. Управо таква личност – др Елизабета Ристановић имала је снаге и смелости да се ухвати у коштац с темом као што је биотероризам и да стално активним ангажманом подстиче не само субјекте у систему одбране већ и у друштву у целини да се озбиљније баве стратегијом одбране од те пошасти. – истакао је помоћник министра одбране.
   

 Oбјављено у секцији:

Верзија за штампу

 

A+ A-

Претрага

Календар активности

« Јул 2020 »
ПонУтоСреЧетПетСубНед
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 

Избори у звања наставника

Erasmus ImprESS ТЕМПУС ПРОЈЕКТИ

Важнији линкови

Пратите нас