1.jpg

Биотероризам глобални ризик савременог доба

14. 02. 2013

У организацији Дирекције за управљање пројектима Министарства одбране Републике Србије, дана 13.02 2013 год. су страним војним представницима акредитованим у нашој земљи представљени најважнији пројекти, чија реализација ће, према оцени менаџмента МО допринети даљем развоју и јачању  капацитета  савременог система одбране, као и развоју и унапређењу партнерских и пријатељских односа у интересу општег мира и безбедности.
 
Промоцији пројеката присуствовао је и државни секретар  Зоран Ђорђевић који је истакао да су презентовани пројекти веома значајни за  Министарство одбране изразивши наду да ће  сарадња на њиховој реализацији бити настављена на заједничку корист.
 
 
 
Значајан допринос овој активности је дао и Универзитет одбране преко свог наставника др Елизабете Ристановић, чије је успешно и аргументовано представљање пројекта о  биотероризму изазвало велики  интерес и пажњу учесника.
 
 

- Данас се у  времену  и свету  у коме живимо суочавамо са тероризмом који поприма застрашујуће атрибуте глобалног зла. Осим традиционалног, све чешће се  суочавамо и са постмодерним тероризмом или супертероризмом који подразумева коришћење оружја за масовно уништење. У односу на друге врсте оружја за масовно уништење, сведоци смо застрашујућег ширења управо биолошког оружја и технологија његове производње, и с друге стране неадекватних стратегија националних безбедности везаних за овај сегмент, управо због тога што свест о овој врсти претњи, ризика и изазова није на довољном нивоу - рекла је том приликом др Ристановић, истакавши да је у борби против глобалне пошасти какав је данас биотероризам неопходан заједнички приступ и међународна сарадња, побољшање контроле потенцијалног биолошког оружја на свим нивоима, те права и добро припремљена политика одговора на евентуалну биолошку агресију или биотерористички акт.Oбјављено у секцији:

Верзија за штампу

 

A+ A-

Претрага

Календар активности

« Јул 2020 »
ПонУтоСреЧетПетСубНед
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 

Избори у звања наставника

Erasmus ImprESS ТЕМПУС ПРОЈЕКТИ

Важнији линкови

Пратите нас