081.jpg

Одржана друга седница Сената Универзитета одбране

13. 01. 2012

 
У Ректорату Универзитета одбране, 12. 01. 2012. одржана је друга редовна седница Сената којом је председавао ректор Универзитета одбране генерал-мајор проф. др Миодраг Јевтић.
 
На седници су усвојени предлози Правилника о условима и начину ангажовања гостујућег професора и Правилника о условима и поступку деделе почасног доктората Универзитета одбране. Поред тога чланови Сената су информисани о одржаној Конститутивној седници Кадетског парламента Универзитета одбране.

Ректор Универзитета, генерал-мајор проф. др Миодраг Јевтић, сходно члану 49. Статута Универзитета одбране у Београду, покренуо је иницијативу да се пензионисаном бригадном генералу проф. др Рудолфу Урбану, ректору Универзитета одбране Републике Чешке додели признање почасног доктора Универзитета одбране у Београду. Образлажући своју иницијативу генерал Јевтић је истакао: “Професор Рудолф Урбан несебично је помогао у преношењу искустава стечених приликом реформе чешког војношколског система и акредитације студијских програма. Ова искуства су нам учињена доступним током вишекратних посета наших делегација Универзитету одбране у Брну, као и приликом узвратних посета ректора Универзитета одбране са својим сарадницима Војној академији и Војномедицинској академији. У том смислу, у протеклом периоду, професор Урбан, са својим најближим сарадницима, организовао је већи број семинара у Војној Академији. Такође, у сарадњи са  менаџментом Војномедицинске академије остварена је размена истраживача и покренута иницијатива за организовање заједничких докторских студија у области медицинских наука. При томе је, као компаративна предност Медицинског факултета ВМА, посебно истакнуто постојање болнице у оквиру ВМА, коју Медицински факултет Чешког универзитета нема. Све ове активности значајно су ишле у прилог афирмацији идеје о формирању Универзитета одбране у Београду“.
Имајући у виду допринос професора Урбана за развој Универзитета одбране у Београду генерал Јевтић је предложио да му се 24. фебруара 2012. године, за дан универзитета, као признање додели почасни докторат. Чланови Сената су једногласно прихватили иницијативу ректора Универзитета одбране. 
Током седнице чланови Сената су упознати о активностима око усаглашавања Статута високошколских јединица, ВА и ВМА, са главним општим актом Универзитета одбране. Такође је дефинисан и план наредних активности у Ректорату који подразумева припрему и одржавање заједничке седнице стручних већа из сва 3 дефинисана поља рада, као и конститутивну седницу Савета Универзитета одбране 31.01.2012. године.
Овим активностима би биле практично завршене све конститутивне, академске, нормативне, грађевинске активности и Универзитет одбране као интегрални део академске заједнице Републике Србије је спреман за оперативну реализацију свих циљева и задатака постављених приликом оснивања од стране Владе Републике Србије, дана 24.02.2011. године.
 Oбјављено у секцији: Саопштења

Верзија за штампу

 

A+ A-

Претрага

Календар активности

« Јул 2020 »
ПонУтоСреЧетПетСубНед
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 

Избори у звања наставника

Erasmus ImprESS ТЕМПУС ПРОЈЕКТИ

Важнији линкови

Пратите нас