5 savet 1.jpg

V седница Савета Универзитета

12. 12. 2014

Дана 11. децембра 2014. године, у Ректорату Универзитета одбране одржана је пета редовна седница Савета Универзитета одбране, којом је председавао председник Савета генерал-мајор ванредни професор др Бојан Зрнић. Поред сталних чланова Савета, седници су присуствовали ректор Универзитета одбране генерал-потпуковник редовни професor др Миодраг Јевтић, проректори и генерални секретар Универзитета одбране. Са седнице су оправдано одсуствовали генерал-потпуковник Александар Живковић, генерал-мајор редовни професор др Митар Ковач, академик проф. др Ђорђе Радак и редовни професор др Бранко Ковачевић. Седници су присуствовали и представници средстава информисања.

На дневном реду седнице, нашла су се питања везана за: завршетак школске 2013/2014. године и почетак школске 2014/2015. године, акредитацију и реакредитацију студијских програма и високошколских јединица у 2014. години, реализацију Плана међууниверзитетске и међународне сарадње у периоду од претходне седнице Савета, научноистраживачку и издавачку делатност Универзитета одбране у периоду од претходне седнице Савета и резултатима у оквиру процеса интеграције Универзитета одбране у јединствену и функционалну организациону целину.

Након усвајања предложеног дневног реда и записника са четврте седнице Савета одржане 20. фебруара 2014. године, проректор за квалитет и развој пк проф. др Бобан Ђоровић је представио постигнуте резултате у току  школске 2013/2014. године на свим нивоима школовања и усавршавања, као и најважније чињенице везане за почетак школске школске 2014/2015. године. Истакао је да су просечне оцене боље него у претходном периоду, а да се из године у годину повећава за 10% - 15% број лица која се школују и усавршавају на Универзитету одбране, што се нарочито истиче код броја цивилних – самофинансирајућих студената на основним и мастер студијама, и код припадника страних оружаних снага. Након краће дискусије, чланови Савета су једногласно усвојили предложени извештај.

Проректор за квалитет и развој пк проф. др Бобан Ђоровић је представио и резултате у области акредитације и реакредитације студијских програма и високошколских јединица у 2014. години. Нагласио је да су високошколске јединице извршиле реакредитацију студијских програма из 2009. године, као и да је извршена реакредитација Војне академије и Медицинског факултета ВМА као високошколских јединица Универзитета одбране. У другом кругу акредитације, Војна академија је акредитовала укупно 11 студијских програма на нивоу основних, интегрисаних, мастер и докторских студија, а Медицински факултет ВМА 5 студијских програма на нивоу интегрисаних, специјалистичких и докторских студија. Поред наведених студијских програма, Војна академија је припремила и предала документацију за акредитацију додатна 4 студијска програма основних, мастер и докторских студија, при чему је по први пут припремљен за акредитацију и један студијски програм на нивоу мастер студија на енглеском језику. Медицински факултет ВМА припремио је и предао документацију за акредитацију додатног студијског програма специјалистичких академских студија. Такође је припремљена и предата документација за реакредитацију Универзитета одбране. Након краће дискусије, чланови Савета су једногласно усвојили предложени извештај.
 

Проректор за међууниверзитетску и међународну сарадњу пк проф. др Горан Дикић је представио резултате међууниверзитетске и међународне сарадње у претходном периоду. Потписани су Споразуми о сарадњи са Универзитетом националне одбране Републике Пољске,  Словачком академијом ОС "Милан Растислав Штефаник" и Свеучилиштем у Ријеци, Протокол о сарадњи са Националним универзитетом одбране "Карољ Први" Републике Румуније и Меморандум о сарадњи са Националним универзитетом одбране НР Кине. Кадети Војне академије су учествовали на међународној логистичкој вежби, која је организована територији Мађарске, Републике Аустрије и Чешке Републике. У оквиру мобилности студената, реализована је билатерална размена студената Медицинског факултета ВМА и Медицинског факултета Универзитета одбране Чешке Републике. Већи број страних делегација је посетио Универзитет одбране, а наши професори и кадети су учествовали у реализацији међународних вежби и семинара. Након краће дискусије, чланови Савета су једногласно усвојили предложени извештај.

Проректор за научноистраживачку делатност ВС проф. Др Мирјана Животић – Вановић је представила резултате научноистраживачке и издавачке делатности Универзитета одбране у периоду од претходне седнице Савета . Она је истакла да је у претходном периоду издато 17 уџбеника, да се завршава први циклус научноистраживачких пројеката и да је отпочет други циклус научноистраживачких пројеката у складу са предвиђеним и верификованим критеријумом за оцену. Процес избора и реизбора наставног кадра се одвија успешно, а у наредном периоду предстоји рад на увођењу новог начина планирања, финансирања и реализације научно-истраживачких пројеката. Након краће дискусије, чланови Савета су једногласно усвојили предложени извештај.

У завршном делу седнице, ректор Универзитета одбране генерал-потпуковник редовни професor др Миодраг Јевтић је информисао чланове Сената о достигнутом степену интеграције  Универзитета одбране у јединствену функционалну и организациону целину, тежишним активностима универзитета између две седнице, као и плановима за наредни период. Нагласио је да ће планиране активности у наредном периоду омогућити пуну интеграцију образовног и научноистраживачког рада на Универзитету, уз позиционирање Универзитета у систему одбране на начин којим ће допринети ефикасном извршавању опредељених мисија Војске Србије и Министарства одбране.

Седница Савета завршена је у 13,55 часова, а следећа изборна седница Савета је најављена за другу половину јануара 2015. године.
 Oбјављено у секцији:

Верзија за штампу

 

A+ A-

Претрага

Календар активности

« Јул 2020 »
ПонУтоСреЧетПетСубНед
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 

Избори у звања наставника

Erasmus ImprESS ТЕМПУС ПРОЈЕКТИ

Важнији линкови

Пратите нас