PRVA.jpg

Радна посета Универзитету одбране Чешке Републике у оквиру DEEP активности

12. 12. 2013

 

У оквиру планских активности на реализацији закључака састанка Конзорцијума одбрамбених академија и Института за безбедносне студије Партнерства за мир са представницима Универзитета одбране у Београду, делегација Универзитета одбране у Београду је у периоду од 9. до 12. децембра 2013. године боравила у радној посети Универзитету одбране Чешке Републике у Брну, и том приликом посетила више институција од значаја за војно-војну, војно-образовну и војномедицинску сарадњу.

Делегацију је предводио Ректор Универзитета одбране генерал-потпуковник проф др Миодраг Јевтић, уз активно учешће  пуковника ванр. проф. др Самеда Каровића, начелника Катедре Менаџмента у Војној академији, потпуковника Зорана Јекића, заменика начелника Центра за симулације и учење на даљину Школе националне одбране Војне академије и  потпуковника  Владимира Ристића, референта за међународну и међууниверзитетску сарадњу у ректорату Универзитета одбране.
 

Делегацију УО су примили ректор Универзитета одбране у Брну бригадни генерал проф. инж. Бохуслав Прикрил и проректор проф. др Рудолф Урбан, са сарадницима. Презентовани су организација и резултати рада чешког универзитета, са наставним плановима и програмима свих нивоа школовања и усавршавања, при чему су посебно истакнути акредитовани програми основних студија (школовање у трајању од 5 година, сви официри по завршетку студија добијају звање мастера) са чијом реализацијом се креће од следеће школске године. Истакнута је спремност да се у 2014. години отпочне са разменом студената у домену практичне наставе (2-3 недеље), као и да започне мобилност  професора Медицинског факултета Универзитета одбране из Храдец Кралова и Медицинског факултета Војномедицинске академије.

У склопу обиласка Националног центра за симулације у Брну, делегацији су приказане могућности војног симулационог софтвера "Виртуално бојиште 2", помоћу којег је могуће изучавати и увежбавати доктрину, тактику, технике и процедуре за нивое од појединачног војника, закључно са водом. Овај софтвер се успешно користи у школовању и обуци за савремене војне операције свих врста, укључујући и невојне операције – различите кризне ситуације и елементарне непогоде, на свим нивоима школовања и усавршавања на чешком Универзитету одбране. Понуђена нам је практична помоћ, обука и размена искустава, уколико би и наша страна у наредном периоду планирала набавку овог софтвера.

У склопу обиласка Центра за симулације и технологија обуке у Вишкову, делегацији су презентоване могућности у области конструктивних и виртуелних симулација, рад на симулаторима за све врсте пешадијског наоружања (VS-1,  VS-2), симулаторе за различите врсте транспортера и тенкова (Simulator SST BV/M           (T-72 M4CZ, BMP-2, Simulator SSS BV (PC Pandur), Simulator MILES (Sa-58, Uk-59, RPG-7, BMP-2, ATGM) и UCJTPV (универзални симулатор за вожњу оклопних возила испод воде). Истакнута је спремност за развој сарадње са Центрима за симулације у оквиру ГШ ВС и Универзитета одбране у Београду.

Током обиласка Факултета за економију и менаџмент на коме се школује највећи број официра за потребе чешких оружаних снага, делегацији су презентована искуства у израчунавању укупних трошкова операција у Чешкој Републици и иностранству, начину на који се практично обезбеђује логистичка подршка приликом учешћа ОС Чешке Републике, у међународним операцијама, као и практична искуства у имплементирању искустава из планирања и извођења међународних операција, у актуелне наставне планове и програме на Универзитету одбране. Делегацији су предати конкретни предлози научних пројеката на којима би могли да учествују истраживачи обе стране, као и понуда за сарадњу и заједничко објављивање чланака у стручним и научним часописима које издаје Универзитет одбране Чешке Републике. У склопу могућих активности Пројекта за унапређење образовног процеса у области одбране (DEEP), предложено је учешће делегације кадета Војне академије на традиционалној међународној логистичкој вежби (FOURLOG) у марту 2014. године, која ће бити реализована у склопу сарадње аустријских, мађарских, словачких и чешких војнообразовних институција.

Шеф наше делегације је упознало домаћине са нашим искуствима, традицијом образовања у различитим областима, као и визијама за унапређење студијских програма и целокупног академског рада. Домаћини су исказали велико задовољство  стеченим сазнањима, подржали и прихватили готове све наше предлоге за продубљивање сарадње која је од интереса за обе стране.
 
Сви циљеви посете су реализовани, оснажени су блиски персонални и институционални  контакти и договорене су бројне активности у домену војнообразовне и научноистраживачке делатности.

Стечена сазнања чланопва наше делегације ће бити пренета одговорним чиниоцима за наставак реформских процеса војног образовања и усавршавања у МО РС и ГШ ВС.

 

 Oбјављено у секцији:

Верзија за штампу

 

A+ A-

Претрага

Календар активности

« Јул 2020 »
ПонУтоСреЧетПетСубНед
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 

Избори у звања наставника

Erasmus ImprESS ТЕМПУС ПРОЈЕКТИ

Важнији линкови

Пратите нас