Senat_MG_1008.jpg

Формиран Сенат Универзитета одбране

12. 12. 2011

У Ректорату Универзитета одбране дана 09.12.2011. је одржана конститутивна  седница Сената Универзитета одбране којом је председавао ректор Универзитета одбране генерал-мајор проф. др Миодраг Јевтић. Реч је о најзначајнијем телу те високошколске установе које је задужено за избор у звања наставника, одобравање израде докторских дисертација, доношење студијских програма, научноистраживачки рад, каријерно усавршавање официра у оквиру Универзитета одбране, као и за друге веома значајне послове у образовном и научноистраживачком раду на Универзитету.

Сенат има 13 сталних чланова, а осим ректора генерала проф. др Миодрага Јевтића, проректора пуковника проф. др Јана Марчека, пуковника проф. др Горана Дикића, и проф. др Мирјане Животић-Вановић, председника ННВ Војне академије бригадног генерала проф. др Младена Вуруне и декана Медицинског факултета ВМА пуковника проф. др Миодрага Чолића, у његовом саставу су и четири члана из Војне академије и три члана из Војномедицинске академије које су изабрали њихова Наставно-научна већа. Представници Војне академије у овом телу Универзитета су: пуковник проф. др Бобан Ђоровић, ВС проф. др Владо Ђурковић, пуковник проф. др Зоран Крсмановић и пуковник проф. др Илија Кајтез. Чланове Сената из Војномедицинске академије чине: пуковник проф. др Небојша Јокић, ВС проф. др Силва Добрић и ВС проф. др Драган Тавчиовски.

У уводној речи ректор Универзитета одбране генерал-мајор проф. др Миодраг Јевтић је истакао да Сенат Универзитета одбране јесте ослонац наставног и научноистраживачког процеса на Универзитету. Сходно томе, ректор је током састанка информисао чланове новофорираног тела о томе шта је досад урађено у организационом (реновирање објекта Ректората и усељење у његове просторије), као и у нормативном погледу (израда статута и других општих аката Универзитета). У свом излагању посебну пажњу је посветио фазама израде Статута Универзитета с нагласком на веома кооперативни однос  високошколских јединица  приликом његове израде и усаглашавања. Коначно, овај акт је након верификације организацијских целина Министарства одбране и Војске Србије, као и надлежних министарстава Владе Републике Србије, добио сагласност Владе Репуиблике Србије 27.октобра 2011. године. Током излагања ректор је још једном истакао колико студијских програма се реализује на Универзитету и који број кадета их похађа. Такође је потенцирао да предстоји израда још једног важног акта за функционисање средњег и високог војног образовања, а то је Закон о образовању у систему одбране.

Председник ННВ Војне академије, бригадни генерал проф. др Младен Вуруна је у свом обраћању указао на значај данашње седнице и истакао да први пут одговорни људи у ВА и ВМА заједно раде на развоју високог образовања у Војсци. Када је реч о новим изазовима на овом плану, он је истакао да је студијски програм командно-штабног усавршавања предат на акредитацију, затим да се у оквиру студијског програма ''Логистика одбране'' већ школује 10 цивила и да се развоју војних наука мора посветити већа пажња.

Декан Медицинског факултета ВМА је нагласио да чланство у Сенату Универзитета одбране представља велику част и обавезу. Када је реч о студијским програмима у пољу медицинских наука, он је истакао да и стоматолози раде на развоју специјалистичких академских студија. Такође је истакао да ће Нацрт Статута Медицинског факултета ВМА бити завршен до краја 2011. године, да би могао да буде разматран на Савету Универзитета ради давања сагласности на тај важан нормативни акт.  

На овој седници усвојен је Пословник о раду Сената Универзитета одбране, као и Календар одржавања седница овог тела, при чему је усвојено да се редовне седнице Сената одржавају сваког првог четврта у месецу са почетком у 12.00 часова.

Током састанка, ректор Универзитета, генерал-мајор проф. др Миодраг Јевтић је упознао чланове Сената да су током досадашњих активности потписани споразуми о сарадњи између Универзитета одбране и Универзитета у Београду, Крагујевцу, Новом Пазару и Бањој Луци, а да предстоји потписивање таквих споразума са нишким и новосадским универзитетом, као и са Универзитетом одбране у Републици Чешкој. Такође је упознао чланове Сената да је у завршној фази формирање Савета Универзитета, Студентског парламента и Комисије за обезбеђење квалитета. Том приликом одредио је чланове Стручних већа Универзитета на предлог Наставно-научних већа високошколских јединица и њихове председнике.

Генерални секретар Универзитета пуковник Слободан Кисић је у својој дискусији подсетио представнике високошколских јединица да би оне, на основу одлуке Владе Републике Србије, требало да ускладе своје акте са општим актима Универзитета до 18.јануара 2012. године.Oбјављено у секцији: Саопштења

Верзија за штампу

 

A+ A-

Претрага

Календар активности

« Јул 2020 »
ПонУтоСреЧетПетСубНед
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 

Избори у звања наставника

Erasmus ImprESS ТЕМПУС ПРОЈЕКТИ

Важнији линкови

Пратите нас