DSC0038.jpg

Предавање о Миланском едикту

12. 04. 2013

У оквиру обележавања седамнаест векова Миланског едикта, протојереј-ставрофор др Радомир Поповић са Православног богословског факултета у Београду одржао је дана 10.04.2013. године предавање «Цар Константин и слобода хришћанства» на Војној академији.

Предавање је реализовано у складу са Споразумом о сарадњи Војне академије и Одбора за верску наставу Архиепископије београдско-карловачке Српске православне цркве, а на иницијативу Кадетског парламента Универзитета одбране.

Предавању  су присуствовали представници Војске Србије, верских заједница, ректор и проректори Универзитета одбране, декани и продекани ВА и МФ ВМА, професори и кадети Универзитета одбране, представници Студентске конференције универзитета Србије (СКОНУС-а), професори и студенти Факултета политичких наука и Факултета безбедности у Београду.

Професор Поповић је нагласио да Милански едикт треба видети као преломни догађај у дугом, понекад болном процесу духовног сазревања.

- Треба знати и то да се вера сама по себи законом не може ни наметнути, нити пак одузети. Вере има, или пак нема, без обзира како законима њу гледају. Судећи по садржају Миланског едикта и његовој свакодневној, практичној примени, може се рећи да је он донет у правом тренутку. Ове чињенице нам доста говоре о Константиновом владарском генију који је био у стању да на прави и благовремен начин прочита знаке свог времена, рекао је професор.

Ректор Универзитета одбране генерал-потпуковник проф. др Миодраг Јевтић обратио се присутнима, захвалио професору на веома значајном предавању, и истакао добру сарадњу Војске Србије и Српске православне цркве. У знак захвалности ректор је професору уручио књигу «Српско војно школство». Такође је поздравио и пружио подршку интензивирању сарадње кадета Универзитета одбране и академске заједнице Р.Србије.

Милански едикт законски је акт који је, давне 313. године, донео цар Константин Велики. Проглашен је у данашњем Милану, и тиме је успостављена верска равноправност и престанак гоњења хришћана. Едиктом је хришћанима дозвољено да јавно исповедају своју веру, али хришћанство није постало државна религија, нити је било привилеговано.
 Oбјављено у секцији:

Верзија за штампу

 

A+ A-

Претрага

Календар активности

« Јул 2020 »
ПонУтоСреЧетПетСубНед
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 

Избори у звања наставника

Erasmus ImprESS ТЕМПУС ПРОЈЕКТИ

Важнији линкови

Пратите нас