DSC_0045 ISarajevo.jpg

САРАДЊА УНИВЕРЗИТЕТА ОДБРАНЕ И УНИВЕРЗИТЕТА У ИСТОЧНОМ САРАЈЕВУ

11. 07. 2012

Делегација Универзитета у Источном Сарајеву посетила је ректорат Универзитета одбране 10. јула 2012. године. У делегацији Универзитета у Источном Сарајеву били су проф. др Митар Новаковић, ректор Универзитета, доц. др. Дејан Бокоњић, проректор за међународну сарадњу и осигурање квалитета и госпођица Тијана Кецмановић из Представништва Републике Српске у Београду.

Госте је примио ректор Универзитета одбране генерал-потпуковник проф. др Миодраг Јевтић са проректорима пк проф. др Јан Марчеком, пк проф. др Гораном Дикићем и ВС проф. Др Мирјаном Животић-Вановић. Посети су присуствовали и начелник Војне академије генерал-мајор ванр. проф. др Младен Вуруна и декан медицинског факултета Војномедицинске академије бригадни генерал проф. др Миодраг Чолић. Посету су медијски пропратиле екипе Новинске агенције Републике Српске и Медија центра "Одбрана".

Говорећи о Универзитету у Источном Сарајеву, проф. др Митар Новаковић је истакао да је Универзитет недавно прославио јубилеј – 20 година од оснивања, да је мали по величини али веома битан за Републику Српску, да има око 1350 запослених, око 15000 редовних студената на додипломским студијама и око 2700 студената на последипломским студијама. Објаснио је да Универзитет у Источном Сарајеву у свом саставу има факултете Добоју, Брчком, Бијељини, Зворнику, Фочи, Палама, Лукавици, Власеници и Требињу. Нагласио је да је Универзитет у великој мери обезбедио останак и одржање популације у овим градовима. Истакао је да је образовна сарадња у великој мери постојала и раније, да би рад Универзитета у поратном периоду био немогућ без ангажовања професора из Републике Србије, да имају веома добра искуства у сарадњи са Војномедицинском академијом али да су заинтересовани да се сарадња осим у медицинском пољу прошири и у друштвено-хуманистичком и техничко-технолошком пољу..

Генерал-потпуковник проф. др Миодраг Јевтић је истакао да је успешно завршен комплетан процес конституисања и позиционирања Универзитета одбране, укључујући и процес интеграције и хармонизације са универзитетском заједницом Републике Србије. Донешена су и усвојена сва нормативна акта Универзитета, а увелико раде сви органи управљања, пословођења и стручних тела Универзитета одбране. Високошколске јединице у саставу Универзитета имају пуни капацитет за све активности у области високог образовања и научно-истраживачке делатности. Нагласио је да нас очекује следећа фаза у развоју Универзитета, која подразумева даље отварање за сарадњу са универзитетском и академском заједницом Републике Србије и шире, интензивније укључивање у међународне истраживачке пројекте и укључивање преосталих ресурса система одбране који могу допринети развоју и раду Универзитета одбране.

Након интензивне академске дискусије генерал-потпуковник проф. др Миодраг Јевтић и проф. др Митар Новаковић су потписали споразум о сарадњи ове две високообразовне институције. Генерал-потпуковник проф. др Миодраг Јевтић је изразио задовољство што је вишегодишња сарадња потврђена Споразумом и то на данашњи дан, датум рођења једног од највећих српских и светских научника - Николе Тесле.

Споразум о сарадњи је закључен на неодређено време, и подразумева сарадњу у организовању додипломске и дипломске наставе, размену искустава о студијским програмима у претходно договореним наставним и научним областима, затим размену академског особља и студената, организовање и извођење заједничких истраживачких пројеката и размену података о научним резултатима, као и унапређење научног и наставног развоја академског особља.

Професор Новаковић је истакао да потписивање Споразума о сарадњи наша два универзитета представља иако формалан у суштини веома важан корак за даљи развој сарадње, а да конкретне облике сарадње треба реализовати хитним формирањем заједничких радних група и израдом годишњег плана сарадње. Нагласио је да је потребно остварити сарадњу у изради и реализацији заједничких студијских програма на нивоу мастер и докторских студија, перспективно развити сарадњу у области издавачке делатности за потребе студената, наставног и научног рада, као и у области размене наставног кадра. Предложио је да Универзитет у Источном Сарајеву у наредном периоду активно помогне укључење Универзитета одбране у реализацију међународних ТЕМПУС пројеката за које су недавно упућени јавни позиви. У том смислу, упутио је позив да радна група Универзитета одбране већ почетком септембра посети Универзитет у Источном Сарајеву ради усаглашавања конкретних облика сарадње и утврђивања годишњег програма заједничких активности. 

Ректор Универзитета одбране  генерал потпуковник проф. др Миодраг Јевтић је у знак признања за досадашњу сарадњу, члановима делегације Универзитета у Источном Сарајеву уручио пригодне протоколарне поклоне.Oбјављено у секцији:

Верзија за штампу

 

A+ A-

Претрага

Календар активности

« Јул 2020 »
ПонУтоСреЧетПетСубНед
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 

Избори у звања наставника

Erasmus ImprESS ТЕМПУС ПРОЈЕКТИ

Важнији линкови

Пратите нас