DSC011.jpg

Кадет проректор Универзитета одбране у Београду

08. 11. 2013

Кадет проректор Универзитета одбране, Душан Савић, постављен је на ову функцију одлуком ректора, а на предлог Кадетског парламента Универзитета одбране. Кадет Савић Душан је успешан студент 4. године Војне академије, смер „Финансије“ и преносимо део његових размишљања и визије развоја војног образовања.
                                        

                                            ...МОЖЕМО, ХОЋЕМО, ЗНАМО...


Кадетски парламент и кадет проректор имају улогу да штите права кадета и студената Универзитета одбране, да предлажу мере за подизање стандарда њиховог живота и квалитета студија имајући у виду да се кадети школују у специфичним условима, као и да подсећају кадете на обавезе које су преузели ступањем у Војску Србије.

Кадет проректор и Кадетски парламент Универзитета одбране имају велику подршку у свом раду од стране запослених на Универзитету одбране, као и од ректора. Кадетски парламент као орган Универзитета одбране има задатак да пренесе захтеве и потребе кадета, да укаже на њихове проблеме током школовања и да учествује у реализацији различитих облика међууниверзитетске и међународне сарадње. Кадетски парламент овлашћен је да делегира представнике у телима Универзитета одбране, као што су Сенат, Савет, стручна већа и Комисија за обезбеђење квалитeта. Кадети активно учествују у раду наведених стручних органа како у процесу усвајања одлука, као равноправни чланови са професорима и представницима високошколских установа, тако и у процесу доношења одлука, на чему ће се посебно инсистирати у наредном периоду. Кадет проректор је по функцији члан појединих органа Универзитета одбране, док у другим има право активног учешћа у раду али без права гласа.

Кадетски парламент Универзитета одбране је пуноправни члан СКОНУС-а (Студентске конференције Универзитета Србије) и као такав активно учествује у појединим пројектима, као нпр. у организацији новогодишњег студентског бала. С обзиром да Универзитет одбране и Кадетски парламент постоје свега три године, постоји простор да се сарадња подигне на још виши ниво. Кадети су спремни и отворени за сарадњу у разним областима и, у вези са тим, трудимо се да поред постојећих остваримо контакте и са другим студентским парламентима у Републици Србији и проширимо нашу мрежу пријатеља и сарадника.

У склопу обележавања годишњице Миланског едикта, 10. априла ове године, организовали смо предавање о значају тог историјског документа, коме су присуствовали, поред кадета и цивилних студената Универзитета одбране, и представници СКОНУС-а, Факултета безбедности и Факултета политичких наука.

Иако је Универзитет одбране млад универзитет, већ је у процесу повезивања са сродним универзитетима у иностранству. Остварена је међууниверзитетска сарадња са Универзитетом одбране Републике Чешке и Националним војним универзитетом Републике Бугарске, а у наредном периоду нас очекује и даље повезивање кадета и студената са другим војним високошколским установама у циљу размене искуства и знања, дружења и ширења пријатељства.

Кадетски парламент је већ усвојио оквирни план рада који предвиђа одржавање редовних седница и тежишне задатке којима ће се бавити у наредном периоду. Један од основних циљева нашег будућег рада биће допринос културном и духовном уздизању кадета, што ће се огледати у разним видовима сарадње са верским организацијама и организацијама из културе и спорта, као и у организовању различитих интересантних предавања и посета државним и институцијама културе. Оно што ће бити реализовано у блиској будућности јесте посета манастиру Раковица и гробу Патријарха Павла, на четврту годишњицу његовог упокојења, 15.11.2013. године.

Током 2014. године, у плану је и активно учешће кадета у обележавању стогодишњице почетка Првог светског рата и то низом предавања и посета у циљу афирмисања познатих историјских чињеница које су данас на мети оспоравања са различитих страна.

Такође, предстоји нам и новогодишњи студентски бал у организацији СКОНУС-а. Ту ћемо се активно укључити у организацију и са задовољством присуствовати.

До сада је научно-истраживачки рад био присутан на вишим нивоима школовања, мастер и докторским студијама. Наш циљ је да се још на основним студијама активно укључимо у процес стварања научно-истраживачког подмлатка који би представљао добру основу за формирање будућег наставног кадра за потребе система одбране. Спроведена анкета на нивоу Универзитета одбране показала је велику заинтересованост кадета за научно-истраживачки рад. Основан је Кадетски истраживачки центар, који ће под надзором проректорке за научно-истраживачку делатност Универзитета одбране професорке др. Мирјане Животић-Вановић, пружати подршку кадетима у овој области рада на Универзитету одбране.

 Oбјављено у секцији:

Верзија за штампу

 

A+ A-

Претрага

Календар активности

« Јул 2020 »
ПонУтоСреЧетПетСубНед
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 

Избори у звања наставника

Erasmus ImprESS ТЕМПУС ПРОЈЕКТИ

Важнији линкови

Пратите нас