DSC10051.jpg

Посета начелника Генералштаба Оружаних снага Републике Аустрије Универзитету одбране

08. 09. 2012

Делегацију Генералштаба Оружаних снага Републике Аустрије примили су проректори Универзитета одбране пуковник проф. др Јан Марчек, пуковник проф. др Горан Дикић, дипл. инж.,  ВС проф. др Мирјана Животић – Вановић и генерални секретар Универзитета одбране, пуковник Слободан Кисић са сарадницима.
 
Изражавајући задовољство због посете високог госта Ректорату, проректор Универзитета одбране пуковник проф. др Јан Марчек, поздравио је делегацију у име ректора Универзитета одбране, генерал-потпуковника проф. др Миодрага Јевтића, а затим је истакао да је ова институција основана пре годину и по дана и да је практично најмлађи државни универзитет у Републици Србији.
Професорка Вановић је прво упознала госте са историјатом и традицијом војног школства у Републици Србији, процесом који је резултирао акредитацијом студијских програма, високошколских установа и формирањем Универзитета одбране, као и његовом структуром, активностима и задацима. Она је истакла да се на Универзитету одбране школује око 900 кадета и студената на 20 студијских програма. Такође је напоменула да је традиција војног образовања у Републици Србији дужа од 160 година и да сеже у далеку 1844. годину када је основана прва војна болница, односно 1850. годину када је основана Артилеријска школа.
У наставку разговора, пуковник Дикић је упознао чланове високе делегације Генералштаба Оружаних снага Републике Аустрије са примерима сарадње војнообразовних институција наших земаља која се одвија кроз размену кадета и студената у области стручно-специјалистичке обуке и учења страних језика. Посебно је истакао заједничке напоре на изради и штампању немачко-српског речника војне терминологије.
 
Генерал Ентахер је захвалио у своје име, као и у име осталих чланова делегације на пријему и презентованим садржајима. У даљем току разговора, гости су исказали интересовање о потреби система одбране за војним лекарима који се школују на Универзитету одбране, као и о трајању обавезе остајања у служби официра и војних лекара након дипломирања.
 Oбјављено у секцији:

Верзија за штампу

 

A+ A-

Претрага

Календар активности

« Јул 2020 »
ПонУтоСреЧетПетСубНед
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 

Избори у звања наставника

Erasmus ImprESS ТЕМПУС ПРОЈЕКТИ

Важнији линкови

Пратите нас