sDSC03601.jpg

14. седница Комисије за обезбеђење квалитета Универзитета одбране

06. 11. 2013


 
У Ректорату Универзитета одбране дана 05.11.2013. године одржана је 14. седница Комисије за обезбеђење квалитета Универзитета одбране, којом је председавао пуковник доц. др Никола Лекић. Поред чланова комисије седници је присуствовао проректор за квалитет и развој Универзитета одбране пуковник проф. др Јан Марчек. Седници су присуствовали и чланови кадетског парламента кадет Mилош Нинић са Војне академије и кадет Марина Николић са Медицинског факултета ВМА.На седници су тежишно разматрани Извештаји радних група Комисије за обезбеђење квалитета за оцену испуњености акредитационих стандарда студијских програма Војне академије у поступку реакредитације. У пољу друштвено-хуманистичких наука реакредитују се основне академске студије Менаџмент у одбрани, у пољу техничко-технолошких наука основне и мастер академске студије Војномашинско и Војноелектронско инжењерство; основне академске студије Противаздухопловна одбрана и интегрисане академске студије Војно ваздухопловство, а у пољу природно-математичких наука основне и мастер академске студије Атомско хемијско биолошка одбрана.

Оно што треба истаћи као новину, која представља нови квалитет у конципирању студијских програма је то да је досадашње војно оспособљавање кадета које се одвијало као паралелни део оспособљавања кадета са академским образовањем у потпуности интегрисано у акредитациони потенцијал, тако да се у њима изражава комплетно оптерећење кадета и наставника у току основног професионалног оспособљавања.

Када је реч о испуњености акредитационих стандарда наведених студијских програма, а према извештају о параметрима студијског програма, који су генерисани из Електронског обрасца, радне групе су констатовале следеће: 1. заступљеност академско-општеобразовних, теоријско-методолошких, научно-стучних и стучно-апликативних предмета у студијским програмима је у складу са акредитационим стандардима; 2. фактор изборности предмета према позицијама где студент бира предмете износи више од 20%, што је у складу са прописаним стандардима; 3. проценат часова предавања које изводе наставници са 100% радног времена је изнад 70% наставника који су предвиђени акредитационим стандардима; и 4. просечно оптерећење наставника и сардника на свим студијским програмима је такође у границама предвиђеним стандардима за акредитацију.

 

Закључак Комисије за обезбеђење квалитета био је да разматрани програми основних и мастер академских студија испуњавају прописане акредитационе стандарде у складу са „Стандардима за акредитацију и спољашњу проверу квалитета у високом образовању“ (2013) и као такави се упућују на даље поступање Стручним већима друштвено-хуманистичких и техничко-технолошких наука Универзитета одбране.

 Oбјављено у секцији:

Верзија за штампу

 

A+ A-

Претрага

Календар активности

« Јул 2020 »
ПонУтоСреЧетПетСубНед
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 

Избори у звања наставника

Erasmus ImprESS ТЕМПУС ПРОЈЕКТИ

Важнији линкови

Пратите нас