PRVA.jpg

Заменица помоћника секретара одбране САД др Евелин Фаркаш у Ректорату УО

05. 06. 2013

Делегација министарства одбране Сједињених Америчких Држава  на челу са заменицом помоћника секретара одбране  САД за Русију, Украјину и Евроазију др Евелин Фаркаш, посетила је ректорат Универзитета одбране  4. јуна 2013. године.


Госте је примио ректор  Универзитета одбране генерал-потпуковник проф. др Миодраг Јевтић, са својим најближим сарадницима.  Генерал Јевтић је зажелевши  добродошлицу, госте упознао са статусом, организацијом рада, задацима и визијом Универзитета одбране у Београду и истакао да је наш Универзитет  већ покренуо иницијативу за успостављањем сарадње са Националним Универзитетом одбране САД, од које се очекује  да допринесе јачању образовних стандарда, размени и унапређењу искустава у области високошколског образовања у области одбране и повећању интероперабилности јединица Војске Србије.

Генерал Јевтић је нагласио да је Универзитет одбране интегрални чинилац академске заједнице Републике Србије, а да је у региону и шире, препознат као поуздан партнер у области међународне и међууниверзитетске сарадње, јер смо увек спремни да учимо и научимо ново, али и да делимо научено. Подвукао је да су наши официри већ похађали различите облике усавршавања на престижним колеџима Националног универзитета одбране САД, и предложио да се повећа број америчких официра који би похађали различите нивое образовања и усавршавања у Школи националне одбране Војне академије Универзитета одбране, обзиром на висок степен компатибилности наставних садржаја два универзитета и међусобног признавање диплома стечених током војног усавршавања.

Након уводног излагања генерала Јевтића, проректор за научно-истраживачку делатност проф. др Мирјана Животић - Вановић,  је гостима представила краћу презентацију о структури универзитета одбране, историјату и традицијама војног школства у Републици Србији.

Др Евелин Фаркаш је исказала импресионираност резултатима постигнутим у раду Универзитета одбране за само две године од оснивања, као и посебно интересовање за научноистраживачке пројекте који су у току. Нагласила је да је и сама била професор и изводила наставу на командно-штабном колеџу у периоду од 1997. – 2001. године. Сматра да је рад Универзитета веома важан за систем oдбране у Републици Србији и да треба да има снажну подршку челних људи Министарства одбране, јер Универзитет одбране својим радом доприноси развоју стратешког размишљања у целини, као и даљој професионализацији Војске Србије и да она подржава наш приступ, организацију и начин рада.
 
Захваљујући билатералним консултација из априла месеца ове године и прелиминарног договора државног секретара Александра Николића и ГМ Грега Мартина, конкретизована је иницијатива за успостављање сарадње Универзитета одбране у Београду и Националног универзитета одбране у Вашингтону, при чему је генерал Јевтић госпођи Фаркаш предао писмо са предлогом војнообразовних активности између два универзитета, за председника Националног универзитета одбране ГМ Грега Мартина и од ње затражио подршку у том смислу.Oбјављено у секцији:

Верзија за штампу

 

A+ A-

Претрага

Календар активности

« Јул 2020 »
ПонУтоСреЧетПетСубНед
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 

Избори у звања наставника

Erasmus ImprESS ТЕМПУС ПРОЈЕКТИ

Важнији линкови

Пратите нас