jov_9193_1612531339.jpg

Министар Стефановић обишао кадете Војне академије на обуци у зимским условима на Копаонику

05. 02. 2021

Министар Стефановић обишао кадете Војне академије на обуци у зимским условима на Копаонику

Потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић обишао је данас кадете друге године Војне академије који изводе обуку у зимским условима на 51. скијашком полигону “Копаоник”.

- Драго ми је да видим да се Војна академија сваке године све интензивније припрема и изводи обуку са нашим кадетима и овде на Копаонику. Ово је веома интензивна и захтевна обукa скијања – алпског, нордијског, са турно скијама и са различитим ставовима за гађање где користе и модерне “ерсофт” пушке које користи и наша 72. бригада за специјалне операције – истакао је министар Стефановић након обиласка обуке кадета.
 
Министар је нагласио да су кадети показали завидно знање у топографији, оријентацији и изради бивака, и у свему другом што треба да краси будуће младе старешине Војске Србије.
 
- Драго ми је да они показују изузетну жељу и ентузијазам, да постижу одличне резултате, што потврђују њихове старешине, и да граде будућност Војске Србије – нагласио је министар Стефановић.

Према његовим речима, то су будуће старешине који ће постати командири водова који ће у јединицама Војске Србије показати сва ова усвојена знања, придружујући се ешелонима и класама својих претходника, колега, који су већ у јединицама наше војске и који обучавајући саставе праве ефикасну, модерну и добру војску.


- Наши војници, кадети и њихове старешине данас користе савремену алпинистичку опрему, а намеравамо да уложимо још новца да купимо и нову опрему коју ће користити не само у овој врсти обуке, већ и током целог школовања на Војној академији – истакао је министар Стефановић.
 
Он је изразио посебно задовољство чињеницом да старешине Војне академије размишљају унапред о томе како да примене савремена знања које користе све војске света, да би будуће старешине добиле најбоље образовање и најбоље услове током школовања.
 

- Хоћемо да виде колико држава води рачуна о њима, колико води рачуна о својој војсци и колико је поносна, као и цео народ, на ове људе у униформи који увек јесу на бранику отаџбине и који су ту да заштите сваког од нас – закључио је министар Стефановић.

На крају данашњег обиласка, министар одбране разговарао је са кадетима који су му пренели своје више него позитивне утиске са обуке у зимским условима.


На обуци у зимским условима, са колегама из 144. класе је и Ивона Јашић, кадеткиња друге године Војне академије. Она истиче да је на зимском логоровању на Копаонику имала прилику да са својим колегама примени и потврди у пракси сва теоријска знања стечена у Војној академији.

- Моја радна тачка на данашњем приказу је инжињерија, односно израда склоништа за десеторо људи. Осим тога, уз велико искуство у скијању које сам стекла у Војној гимназији, ове године сам то искуство употпунила, а свакако бих свима препоручила да упишу Војну академију и да са нама искусе чари и инжињерије и нордијског и алпског скијања - рекла је кадеткиња Јашић.
 
Кадет друге године Војне академије Небојша Средојевић изразио је задовољство тиме што је Војна академија омогућила разноврсну обуку са најсавременијом опремом.
 

- Изводили смо тактичку обуку и обуку са наоружањем. Опремљени смо “ерсофт” пушком М04, зимским маскирним оделом и турно скијама. Скије су од ове године убачене у програм и користе се и за алпско и за нордијско скијање - истакао је кадет Средић и поручио да су кадети оспособљени и обучени и за рад с наоружањем и за рад на скијама.

Њихов класић Филип Степановић говорио је о обуци кадета у претходне две недеље, односно о реализацији наставе из топографије, тактике, алпског, нордијског и турно скијања. Његово искуство је посебно, јер је први пут стао на скије.

 
- Први пут сам стао на скије, а Војна академија ми је обезбедила одличне инструкторе који су ме за веома кратко време научили да скијам и то веома добро. Осећај када станем на скије и када се спуштам низ падину не може се описати ни са милион речи. За такав осећај потребно је да се осећате веома сигурно - закључио је кадет Степановић.
 

Ове године, обука у зимским условима изводи се са кадетима 144. класе, који су на другој години школовања. Кадети савладавају наставне садржаје из предмета физичко васпитање - које обухвата обуку у алпском скијању, као и нордијском и турно техником скијања, војну топографију која подразумева оријентацију у зимским условима и патролно кретање по непознатом терену у дневним и ноћним условима, наоружање са наставом гађања и ставове за гађање на скијама, као и тактичку обуку која се односи на утврђивање у зимским условима.Oбјављено у секцији:

Верзија за штампу

 

A+ A-

Претрага

Календар активности

« Март 2021 »
ПонУтоСреЧетПетСубНед
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 

Избори у звања наставника

Erasmus ImprESS ТЕМПУС ПРОЈЕКТИ

Важнији линкови

Пратите нас