DSC_0306.jpg

РЕКТОР УНИВЕРЗИТЕТА ОДБРАНЕ У РАДНОЈ ПОСЕТИ УНИВЕРЗИТЕТУ ОДБРАНЕ У ВАШИНГТОНУ

02. 10. 2013

 

Делегација Универзитета одбране у Београду, у периоду од 23. до 28 . септембра 2013. године боравила је у радној посети Националном универзитету одбране у Вашингтону и истом приликом посетила више институција од значаја за војно-војну, војно-образовну и војномедицинску сарадњу.

 

Делегацију је предводио Ректор УО гп проф др Миодраг Јевтић уз активно учешће  пуковника Слободана Јоксимовића, начелника Високих студија безбедности и одбране ШНО ВА УО и  ппук  Владимира Ристића, референта за међународну и међууниверзитетску сарадњу у ректорату Универзитета одбране.

 

 

 

Посета је реализована уз координацију УМВС СПО МО и веома добру подршку наше амбасаде, посебно изасланика одбране у САД, пук Божића.

Реализовани су сви циљеви посете, успостављени блиски персонални и институционални  контакти, договорене су бројне активности у домену војнообразовне и научноистраживачке делатности.

Делегација је упознала домаћине са нашим искуствима, традицијом образовања у различитим областима, као и визијама за унапређење студијских програма и целокупног академског рада. Домаћини су исказали велико задовољство  стеченим сазнањима, подржали и прихватили готове све наше предлоге за продубљивање сарадње која је од интереса за обе стране. Такође су и сами иницирали неке од активности које већ реализују са бројним партнерима широм света, поготову кад се то односи на концепт  развијања лидерских способности у различитим областима друштвеног ангажовања.

Посета Националном универзитету одбране САД

Изузетно срдачан пријем и целодневно присуство активностима  председника  Универзитета ГМ Грега Мартина.

Упознати смо са академским потенцијалима овог Универзитета, на коме  се школовало више наших официра, а тренутно је пук. Зекић на Националном ратном колеџу, док је ппук. Новаковић на колеџу међународних безбедносних послова. Обишли смо све колеџе, њихове радне просторије и лабораторије а на организованом округлом столу са деканима свих 5 колеџа разменили смо искуства и предложили реализацију принципа мобилности наставног кадра и студијских група на обе стране, наравно уз претходну сагласност надлежних органа. Добили смо подршку и обећање да ће 1 наш официр одмах бити примљен на Ајзенхауер колеџ ( РАНИЈЕ ОДБРАМБЕНИ ИНДУСТРИЈСКИ КОЛЕЏ), што је и био један од  интереса нашег система одбране,  да у том смислу обавимо селекцију и да ћемо ускоро добити позив. Усмено смо позвали Председника Универзитета  гм Грега Мартина да  посети Универзитет одбране у Београду првом приликом и при том одржи предавања на Високим студијама безбедости и одбране ШНО, као и за наставнике и кадете ВА, ово тим пре када је наговестио могућност регионалног лидерства  нашег високообразовног система за земље у окружењу.  Такође смо предложили да се размотри могућност успостављања институционалне сарадње потписивањем Протокола о истој, што је такође веома добро прихваћено.

Посета националном војномедицинском центру Волтер  Рид

Нашу делегацију је примио лично новопостављени  командант  БГ Џеф Кларк,  који нам је са својим сарадницима омогућио да изворно упознамо ову најелитнију војномедицинску установу у САД. Волтер Рид је од оснивања три пута мењао своју локацију а сада  је интегрисао своје капацитете и ресурсе са ранијом морнаричком болницом Бетхесда, задржавши  име, раније обавезе и задатке у смислу збрињавања војног и државног руководства, као и професионалног војног састава   ОС САД. Импресивно је било упознати се са могућностима и начином рада војног центра за рехабилитацију повређених са трауматским ампутацијама екстремитета као и радом центра  за дијагностику и лечење малигних болести. Ипак највећи утисак је оставио најновији технолошки хит у хирургији “Да Винчи”  хируршка техника, као и центар за симулацију и тренинг медицинских поступака и операција за младе војне лекаре.  Након краћег упознавања са  референцама наше ВМА домаћинима смо предложили а они прихватили да се у наредном периоду  планирају и реализују двосмерне радне студијске  посете наставника и студента.

Посета Универзитету ОС за науке у области здравства

Класичан пример савременог универзитетског организовања где се они фокусирају на интегрисање у блиским стручним областима. Примљени смо од стране Председника проф. Чарлса Рајса уваженог америчког хирурга кога сам имао задовољство да упознам на годишњим састанцима АМСУС-а (Америчког удружења војних хирурга) и декана факултета при чему су нам предочене све предности оваквог  модела функционисања  који је још у фази консолидације и статусног позиционирања. Тесно сарађују са Волтер Ридом и изузетно су технолошки опремљени. Постоји могућност да наредних година се кандидујемо и на школовање упутимо неког од наших кандидата. Постоји повезаност и  тесна сарадња са цивилним универзитетима која укључује и мобилност наставног кадра.  Задовољни су својим професионалним и материјалним статусом. Посебно смо потенцирали могућност сарадње у истраживачкој и публицистичкој делатности, при чему нам је посебно импоновало да   су упознати са нашим ВСП, који је високо позициониран на светској листи престижних медицинских часописа.

Посета Морнаричкој војној академији у Анаполису

 

Боравак и срдачност је импоновала током посете и присуства целодневним активностима ове важне америчке војнообразовне институције.

 

 

 

 

 

 

Уважена је наша традиција и начин организовања рада наше ВА, укључујући и ШНО, а непосредно присуство  постројавањима и реализацији неких задатака је огромно искуство са којим ћемо упознати наше руководеће структуре војног образовања.

 

 

 

Посета Пентагону и пријем код госпође Евелин Фаркаш

Планом посете је била предвиђена и реализована посета Пентагону, где нас је примио гп Хауард Бромберг, начелник Г-1 КоВ САД, и констатовао да су све исказане иницијативе за будућу сарадњу реалне и плански оствариве, да ћемо у том смислу имати пуну подршку а ЕК ОС САД релевантну информацију о потреби даљег унапређења и јачања сарадње. Високо је оцењена и активност у смислу скорашње посете наше делегације војнообразовним установама  државе ОХАЈО, као и предстојећа посета високе делегације за унапређење Програма образовног процеса у области одбране (ДЕЕП).

 

 

На лични предлог госпође Евелин Фаркаш, заменице помоћника секретара одбране САД примљени смо у њеном кабинету у Пентагону  изузетно срдачно, уз исказано задовољство везано за посету УО, МО и нашој земљи. Посебно је истакла значај јачања војно-војне  и војно-образовне сарадње као и очекивање да ће то бити подстицај и за многе друге области. Чврсто је обећала даљу подршку нашој земљи а као универзитетски професор посебно  нашем Универзитету одбране о чему ће известити и ЕК ОС САД.

 Oбјављено у секцији:

Верзија за штампу

 

A+ A-

Претрага

Календар активности

« Јул 2020 »
ПонУтоСреЧетПетСубНед
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 

Избори у звања наставника

Erasmus ImprESS ТЕМПУС ПРОЈЕКТИ

Важнији линкови

Пратите нас