DSC0008.jpg

Прва Седница Колегијума Универзитета одбране

02. 10. 2012

У просторијама Ректората Универзитета одбране (УО), дана 1. октобра 2012. године, одржан је Први Колегијум Универзитета одбране којим је председавао ректор, генерал-потпуковник проф. др Миодраг Јевтић. Колегијуму су присуствовали генерал - мајор  проф. др Младен Вуруна - начелник Војне академије УО; бригадни генерал, проф. др Маријан Новаковић – начелник Војномедицинске академије УО; бригадни генерал проф. др Миодраг Чолић - декан Медицинског факултета ВМА УО; пуковник проф. др Бобан Ђоровић – продекан за наставу на Војној академији УО; пуковник проф. др Јан Марчек – проректор за квалитет и развој на УО; ВС проф. др Мирјана Животић-Вановић – проректор за НИР на УО; пуковник проф. др Горан Дикић – проректор за међууниверзитетску и међународну сарадњу на УО и генерални секретар УО пуковник Слободан Кисић.
 
Колегијум Универзитета је сазвао ректор ради разматрања актуелних питања која се односе на: организовање и усклађивање рада високошколских јединица, на изборну процедуру поводом расписања конкурса за избор у звања наставника на Универзитету одбране као и на проблеме који постоје у дефинисању и правном уређивању научноистраживачке делатности у систему одбране.
Ректор је члановима Колегијума Универзитета одбране скренуо пажњу и  на потребу бољег организовања и редовног одржавања стручних већа Универзитета одбране.
 
Чланови Колегијума су једногласно закључили и да функционална и организациона комуникација између Универзитета одбране и организационих јединица Министарства одбране треба да се одвија уз пуно препознавање и респектовање Универзитета одбране као извршног органа функције високог образовања за потребе система одбране и научноистраживачког рада на високошколским јединицама у саставу Универзитета. С тим у вези, подвучено је да Универзитет одбране мора бити третиран као целина у комуникацији са организационим јединицама Министарства одбране и да комуникација која се тиче високог образовања и научноистраживачког рада треба да се одвија преко Ректората Универзитета а не преко високошколских јединица.
 
Чланови Колегијума су детаљно анализирали и актуелно стање у области научноистраживачке делатности на Универзитету одбране, указујући на организационе, нормативне и финансијске проблеме који стоје на путу успостављања јединствене и функционалне организације научноистраживачке делатности у оквиру Универзитета. Закључено је да је научноистраживачка делатност у систему одбране препозната у правној регулативи ове области у Републици Србији и да није потребно чекати доношење посебног закона да би се предузели даљи кораци на успостављање функционалног система. Такође, констатована је и неопходност да се кроз контакт са надлежним организационим јединицама Министарства одбране, покрене питање доношење подзаконског акта којим би се дефинитивно уредио систем научноистраживачке делатности за потребе одбране и положај Универзитета у том систему.
 
У контексту међууниверзитетске и међународне академске сарадње усаглашен је став о потреби препознавања места и улоге Ректората УО у овим активностима. Oбјављено у секцији:

Верзија за штампу

 

A+ A-

Претрага

Календар активности

« Јул 2020 »
ПонУтоСреЧетПетСубНед
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 

Избори у звања наставника

Erasmus ImprESS ТЕМПУС ПРОЈЕКТИ

Важнији линкови

Пратите нас