Austrija031_2012-03-29 - .jpg

Делегација Универзитета одбране у посети војнообразовним институцијама Р. Аустрије

02. 04. 2012

Делегација Универзитета одбране коју су чинили ректор генерал-потпуковник проф. др Миодраг Јевтић, проректор за међународну и међууниверзитетску сарадњу пуковник проф. др Горан Дикић и начелник Школе националне одбране пуковник Миле Јелић, учинила је радну посету од 28.03. до 30.03.2012. године, Академији националне одбране и Војној академији Републике Аустрије.
 
Делегацију Универзитета одбране су примили највиши руководиоци војнообразовних институција Републике Аустрије, које је предводио начелник Академије за националну одбрану генерал-потпуковник мр Erich Csitkovits. Након срдачне добродошлице уследиле су интензивне тродневне активности у смислу више разговора и договора око успостављања и даљег јачања сарадње два Министарства одбране у области високог образовања и научно-истраживачке делатности. Кроз више презентација домаћина наша делегација се у потпуности упознала са организацијом рада и даљом визијом развоја војног образовања у Републици Аустрији.
 
Бригадни генерал мр Gerhard Herke као и бригадни генерали мр Rene Segur-Cabanc и мр Norbert Gehart су такође дали активни допринос у сагледавању организације рада и проблема са којима се суочавају у реализацији високог војног образовања у Војној академији и у Академији националне одбране.
Током посете наша делегација је адекватном презентацијом упознала домаћине са хронологијом активности око конституисања Универзитета одбране и резултатима оствареним у реформским процесима Министарства одбране Републике Србије. Наша искуства и резултати су веома позитивно оцењени од стране домаћина будући су они сада у почетној фази реформских активности, са опредељењем да у наредном периоду формирају Универзитет одбране.
Обе стране су изразиле спремност за проширење обима сарадње у домену војног образовања, учешће на симпозијумима и пројектима у области развоја војнообразовних програма.
Вођени су разговори око мобилности наставника и кадета и у том смислу је већ позвана делегација кадета Војне академије Аустрије да узме учешће у кадетској недељи и вежби „Дипломац“ Војне академије крајем месеца јуна ове године.
Такође је вођена дискусија око подршке аустријске стране нашим интегративним европским процесима уз могућност укључења у програме Европског колеџа безбедности и одбране.
Током ове радне посете домаћини су нас упознали и са условима рада у објектима Терезијанске војне академије и Aкадемије националне одбране. Сво време боравка у Републици Аустрији снажну подршку нашој делегацији пружио је потпуковник инг. Mathias Ivancsits, који је завршио генералштабно усавршавање у Школи националне одбране Војске Републике Србије.

 Oбјављено у секцији: Саопштења

Верзија за штампу

 

A+ A-

Претрага

Календар активности

« Јул 2020 »
ПонУтоСреЧетПетСубНед
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 

Избори у звања наставника

Erasmus ImprESS ТЕМПУС ПРОЈЕКТИ

Важнији линкови

Пратите нас