_DSC1670udarna.jpg

Универзитет у Београду и Универзитет одбране – заједно јачи

01. 11. 2011


Ректор Универзитета одбране генерал-мајор проф. др Миодраг Јевтић, заједно са проректорима и генералним секретаром Универзитета, посетио је 31.10.2011. године Универзитет у Београду. Основни циљ састанка је био договор и потписивање Споразума о сарадњи између дваjу Универзитета.


Нашу делегацију је примио ректор Универзитета у Београду, проф. др Бранко Ковачевић са својим сарадницима и при том истакао: “Наша сарадња траје деценијама и управо су институције Војске Србије биле наши највећи партнери.

Заједно смо радили на великим пројектима, поготово у области наменске индустрије која је била највиталнији део бивше Југославије. Верујем да је ово нови почетак и да ће наша сарадња бити исто тако успешна као и раније“.

                              

Генерал Јевтић се са респектом обратио домаћинима, истичући да Универзитет одбране, као нови државни универзитет, свакако може много да научи од Београдског универзитета: “Изузетна нам је част и привилегија могућност успостављања сарадње са једним од најпрестижнијих универзитета у региону, где је своје знање стицао највећи број истакнутих стручњака у систему одбране наше државе. Веома смо свесни задатка и одговорности коју смо прихватили, као и чињенице да је потребно искористити велике академске и истраживачке ресурсе којима располажемо у Војсци Србије. Универзитет одбране ће давати максимални допринос даљој хармонизацији академске заједнице у Републици Србији и нема потребе да никоме буде нелојална конкуренција“.

У оквиру краће презентације организације и могућности рада Универзитета одбране, генерал Јевтић је истакао задовољство чињеницом да је Универзитет одбране за кратко време, уз велику подршку КОНУС-а, успео да "стане на ноге", о чему сведочи и недавно усвајање Статута у Влади Републике Србије.

Током радне посете Ректорату Београдског универзитета, ректори су потписали Споразум о сарадњи ових двеју институција.

Поред потписивања Споразума о сарадњи, домаћини су нам презентовали и функционисање информационог система Београдског универзитета. Проф. Ковачевић је истакао спремност Универзитета у Београду да помогне колегама са Универзитета одбране и у другим областима.

У свом завршном обраћању проф. Ковачевић је закључио: “Верујем да смо данас направили базичне претпоставке добре институционалне сарадње двају универзитета и наших високошколских установа, да ћемо размењивати искуства у области образовања и научноистраживачког рада, као и да ћемо сагласно Болоњском процесу стварати услове за мобилност професора и студената. Настојаћемо да у будућности остварујемо што бољу сарадњу са ресорним министарствима Владе Републике Србије, али и добру комуникацију са иностраним партнерима. На нама је да направимо добар образовни систем, јер Србија нема шансе без нових школованих људи“.

Генерал Јевтић се бираним речима захвалио на срдачном пријему и пруженој подршци, изражавајући жељу да се у најскоријој будућности једна од седница КОНУС-а организује на Универзитету одбране.Oбјављено у секцији: Саопштења

Верзија за штампу

 

A+ A-

Претрага

Календар активности

« Јул 2020 »
ПонУтоСреЧетПетСубНед
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 

Избори у звања наставника

Erasmus ImprESS ТЕМПУС ПРОЈЕКТИ

Важнији линкови

Пратите нас