DSC_725.jpg

Делегација НАТО школе из Оберамергауа у посети Универзитету одбране

01. 08. 2012

Делегација НАТО школе из Оберамергауа, СР Немачка, коју је предводио командант, пуковник Марк Беинс, посетила је 31. јула  2012. године Универзитет одбране у Београду. У оквиру делегације били су и потпуковници Михаел Бауер и Рудолф Дуер, као и представник НАТО канцеларије у Београду, пуковник Николаос Саридакис. Посета је реализована  на основу одобрења Сектора за политику одбране МО, у склопу планиране посете Републици Србији, чији је циљ реализација разговора о процесу добијања статуса Партнерског центра за образовање и обуку ЦУК АБХО, евентуална будућа сарадња у реализацији курсева и разговор са представницима организационих јединица Министарства одбране Републике Србије.

Делегацију НАТО школе примили су проректори Универзитета одбране пуковник ванр. проф. др Горан Дикић, дипл. инж. и војни службеник проф. др Мирјана Животић – Вановић. Посети су присуствовали и продекан Војне академије пуковник ванр. проф. др Бобан Ђоровић, дипл. инж. и начелник генералштабног усавршавања Школе националне одбране пуковник Марко Зеленовић. Професорка Вановић је прво упознала госте са историјатом и традицијом војног школства у Републици Србији, процесом који је резултовао акредитацијом студијских програма и формирањем Универзитета одбране, као и његовом структуром, активностима и задацима, након чега је пуковник Ђоровић гостима детаљно презентовао структуру, састав, задатке и планове за даљи развој Војне академије.

Пуковник Марк Беинс је захвалио у своје име као и у име осталих чланова делегације на пријему и садржајним презентацијама Универзитета одбране и Војне академије. У наставку разговора, исказао је задовољство структуром и организацијом Универзитета одбране, нагласивши свој став да је будућност војног образовања у комбиновању и прожимању са цивилним образовањем. Истакао је да постоје одређене разлике али и велике сличности нашег система целоживотног образовања и стручног усавршавања официра, са америчким. Нагласио је да постоје реалне основе за сарадњу наше две институције, и то првенствено у размени гостујућих професора и експерата у области различитих курсева и облика усавршавања официра. Подвукао је чињеницу да у НАТО школи преко педесет процената наставе реализују гостујући предавачи из целог света, и да сматра да би професори и експерти са Универзитета одбране и из Републике Србије били добродошли да поделе своје знање и искуство у међународном окружењу. У том циљу и ради отпочињања дијалога, истакао је да представници Универзитета одбране имају отворени позив да у наредном периоду посете НАТО школу. Oбјављено у секцији:

Верзија за штампу

 

A+ A-

Претрага

Календар активности

« Јул 2020 »
ПонУтоСреЧетПетСубНед
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 

Избори у звања наставника

Erasmus ImprESS ТЕМПУС ПРОЈЕКТИ

Важнији линкови

Пратите нас