Zgrada Rektorata22.jpg

ŽENE U SISTEMU ODBRANE: OD KADETA DO KOMANDANTA

27. 12. 2011

U Rektoratu Univerziteta odbrane danas je održan Peti sastanak Analitičke grupe MO i VS za analizu sprovođenja Nacionalnog akcionog plana za primenu rezolucije Saveta bezbednosti UN 1325 koja afirmiše mesto i ulogu žena u sektoru bezbednosti i vođenje rodno odgovorne kadrovske politike.

Rektor Univerziteta odbrane, general-major prof.dr Miodrag Jevtić pozdravio je članove Analitičke grupe izrazivši zadovoljstvo što se baš današnji sastanak, kada se sumiraju rezultati dosadašnjeg rada i prave planovi budućih aktivnosti, održava upravo na Univerzitetu odbrane, kao instituciji koja treba da kroz sistem vojnog obrazovanja i usavršavanja postavi kamen temeljac i profiliše sistem vrednosti budućih oficira, u kome značajno mesto treba da zauzme upravo rodna ravnopravnost.

- Na našim fakultetima, u Vojnoj akademiji i u Vojnomedicinskoj akademiji,  školuju se danas kadetkinje koje su se opredelile za vojni poziv. I postižu izuzetne rezultate spremajući se za ono što je u srpskoj vojničkoj tradiciji i vrednosnom kodu  vekovima bilo smatrano tipično muškom profesijom. Ostvarivanjem takvih rezultata  pokazuju primerom i delom da su ravnopravne, ali pre svega visoko motivisane za izvršavanje svih zadataka i obaveza koje pred njih postavlja  nimalo lak vojnički poziv. Pod okriljem našeg Univerziteta stasavaju budući komandanti, piloti, pešadinci, artiljerci, vojne diplomate, inženjeri, lekari i to i ženskog i muškog roda. U okviru sistema odbrane stvorene su sve neophodne pretpostavke za rodnu ravnopravnost u ovom domenu i tako smo, poštujući imperative savremenog doba i civilizacije kojoj pripadamo još jednom pokazali da možemo ukorak sa svetom i vremenom. Istrajaćemo na tom putu-kazao je general  Jevtić.   

On je naglasio da će Univerzitet odbrane pružiti punu podršku radu Analitičke grupe i svim aktivnostima vezanim za unapređenje sprovođenja  Nacionalnog akcionog plana iz delokruga nadležnosti Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.

- Upoznat sam sa Vašim dosadašnjim aktivnostima i podržavam Vaš rad. Znam da su članice ove Grupe dale odlučujući  doprinos izradi Nacionalnog akcionog plana za primenu ove Rezolucije koji je usvojila Vlada naše države. Ali to su tek prvi koraci na dugom putu. Ministarstvo odbrane je nosilac ove aktivnosti na nivou celog sektora bezbednosti. Postavili smo cilj i penjemo se ka njemu. A konačan uspeh postići ćemo onda kad se o ovim pitanjima ne bude ovoliko pričalo, već kada budu potpuno implementirana u naš svakodnevni život i rad.- rekao je rektor Univerziteta odbrane Srbije. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Objavljeno u Sekciji: Saopšenja

Verzija za štampu

 

A+ A-

Pretraga

Kalendar aktivnosti

« Maj 2019 »
PonUtoSreČetPetSubNed
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 

Izbori u zvanja nastavnika

Erasmus TEMPUS PROJEKTI

Važniji linkovi

Pratite nas